AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Σε «κόκκινο συναγερμό» οι δυνάμεις ασφαλείας για τον κίνδυνο δράσης τζιχαντιστών

[ad_1]

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί φόβους στην κυβέρνηση Μακρόν για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα από τζιχαντιστές στη χώρα.

Ήδη οι διωκτικές αρχές της Γαλλίας έχουν προχωρήσει σε εφόδους σε σπίτια ισλαμιστών, μετά τις απειλές για βόμβα σε σχολεία, αξιοθέατα και αεροδρόμια. Την Παρασκευή εκκενώθηκαν και πάλι οι Βερσαλλίες για λόγους ασφαλείας. «Οι αρχές συνέλαβαν εναν άνδρα… Ο ύποπτος τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση» όπως αναφέρει η Εισαγγελία των Βερσαλλιών στην εφημερίδα «Le Figaro», επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του γαλλικού δικτύου «BFMTV».

Έφοδοι της αστυνομίας

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι γαλλικές αρχές προέβησαν στην απέλαση ενός Τυνήσιου που άρχισε να εκτοξεύει απειλές έξω από συναγωγή στις Κάννες. Την ίδια ώρα, η «Le Figaro» επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι η αστυνομία έκανε «φύλλο και φτερό» πολλά σπίτια ισλαμιστών σε διάφορες πόλεις, όπως στη Μάγχη, την Σαρτ, την Βοκλούζ, όπως επίσης στο Παρίσι και τα προάστιά του, μετά από εντολή από το αρχηγείο της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός από τις 13 Οκτωβρίου, μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο λύκειο Gambetta της γαλλικής πόλης Αράς. Ένας 20χρονος ισλαμιστής, απόφοιτος του συγκεκριμένου σχολείου, κραδαίνοντας μαχαίρι, σκότωσε έναν καθηγητή ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις. Οι γαλλικές αρχές τον συνέλαβαν λίγα λεπτά αφότου ενημερώθηκαν για την εισβολή του στο σχολείο.

Επιθέσεις και απειλές

Φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), ο νεαρός δράστης άρχισε να μαχαιρώνει στα τυφλα, σπέρνοντας τον τρόμο και θάνατο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, σε μήνυμά του στο X/Twitter. Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, οι Βερσαλλίες εκκενώθηκαν ύστερα από απειλή για βόμβα με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι οι τουρίστες που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια, θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους.

Μέχρι σήμερα, στις Βερσαλλίες υπήρξε πέντε φορές εντολή για εκκένωση υπό τον φόβο τρομοκρατικής απειλής, ενώ τουλάχιστον 14 αεροδρόμια, κοντά στο Παρίσι, εξέδωσαν σήμα κινδύνου. Στο Ελιζέ επικρατεί σοβαρή ανησυχία από τις πολλαπλές απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία, την ώρα που το Παρίσι προετοιμάζεται πυρετωδώς για να φιλοξενήσει τον Αύγουστο του 2024 τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Φόρος αίματος

Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν εκκενωθεί πάνω από 14 αεροδρόμια της Γαλλίας για αρκετές ώρες, ύστερα από τρομοκρατική απειλή, κυρίως μέσω email. Πρόκειται για αεροδρόμια, μεταξύ αυτών αυτό της Λιλ, του Μπορντό, της Λυών, της Νάντης, τη Ρεν, της Νίκαιας, της Τουλούζης, του Στρασβούργου, του Μπιαρίτζ, του Πάου, της Καρκασόν και του Μποβέ. Ωστόσο, τα τρία κεντρικά αεροδρόμια του Παρισιού δεν έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής, απειλές για βόμβα.

Η Γαλλία έχει πληρώσει υψηλό φόρο αίματος από τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών τα τελευταία χρόνια και είναι προφανές ότι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν πολύ για το τι μπορεί να συμβεί, ειδικά αν η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν αποκλιμακωθεί, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει πολύ δύσκολο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Επίθεση κατά Βρετανικού εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα

Πότε ξεκινάει η εκεχειρία στη Γάζα και η απελευθέρωση ομήρων

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Γιατί η Τουρκία καθυστερεί

Αφήστε ένα σχόλιο