AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης για τα μπόνους ορόφων

[ad_1]

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης εξαιτίας του μπόνους ορόφων που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός στους εργολάβους που κατασκευάζουν ενεργειακές πολυκατοικίες με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα και με πράσινο ακόμη και στο εσωτερικό τους και στις ταράτσες τους.

Η κόντρα ξεκίνησε από τον δήμο Αλίμου που διαμαρτυρήθηκε για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό ζητώντας την ακύρωση του προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο πλευρό του δήμου Αλίμου τάχθηκε η ΚΕΔΕ μετά την παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών που εγκαλούσε το δήμο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει δικαίωμα στις ιδιωτικές περιουσίες. Επιπλέον στήριξη ο Άλιμος έλαβε από τον Α’ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο πήρε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο που παγώνει την έκδοση νέο οικοδομικών αδειών που αξιοποιούν τα μπόνους του ΝΟΚ μέχρι την απόφαση του ΣτΕ. Στην ίδια γραμμή τάχθηκαν πριν λίγες μέρες και οι δήμοι Κηφισιάς και Παπάγου – Χολαργού κατά του ΝΟΚ επικαλούμενοι τον κίνδυνο να χαθεί η ιστορία, η φυσιογνωμία και ο κτιριακός πλούτος των πόλεων τους.

ΤΕΕ – ΣτΕ

Το παιχνίδι άρχισε να «χοντραίνει» ότι ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελλητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός στέλνει εξώδικο στους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου για το θέμα με τις άδειες και τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ζητώντας να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεών τους περί αναστολής των οικοδομικών αργιών. Ωστόσο στην όλη υπόθεση έρχονται δύο αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν τους δημάρχους που διαμαρτύρονται καθώς χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί μπόνους ύψους και επιπλέον τετραγωνικών δόμησης στις νέες πολυκατοικίες. Ωστόσο λόγω της σοβαρότητάς του θέματος το Ε’ τμήμα του ΣτΕ παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια που θα την συζητήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ και ενώ έχει αρχίσει η κόντρα μεταξύ δημάρχων και ΤΕΕ την περασμένη Παρασκευή, όπως λίγο πολύ αναμενόταν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης. Ο διοικητής της αποκεντρωμένης κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, στην απόφασή του, επισημαίνει ότι «η απαγόρευση είναι μη νόμιμη διότι δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου και ως εκ τούτου έρχεται σε προφανή αντίθεση προς την αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης» και επισημαίνει ότι τα όργανα του δήμου έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρηση.

«Η επικαλούμενη από το υπό κρίση έγγραφο της 149/2024 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου δεν συνιστά νόμιμο λόγο απαγόρευσης έκδοσης οικοδομικών αδειών για τις περιπτώσεις αυτές. Και τούτο διότι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απλώς και μόνο προτείνεται η αποστολή αιτήματος προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, αναγνωρίζοντας κατά τον τρόπο αυτό ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα», τονίζεται στην απόφαση.

Αναμένεται κυβερνητική παρέμβαση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, έχει σκοπό να αλλάξει την στρατηγική του στην όλη υπόθεση καθώς οι αντιδράσεις είναι έντονες από τους δημάρχους οι οποίοι πρέπει να τονιστεί προέρχονται μέσα από την κυβερνητική παράταξη. Ο αρχικός σκοπός του υπουργείου ήταν να περιμένει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και μετά να πάρει τις αποφάσεις του αλλάζοντας τον ΝΟΚ σύμφωνα με την όποια απόφαση του ΣτΕ. Ωστόσο λόγω των αντιδράσεων και πιθανότατα διαπιστώνοντας από τις πρώτες αποφάσεις του Ε’ Τμήματος ότι ο νόμος κινδυνεύει να κριθεί αντισυνταγματικός στο μεγαλύτερο του σύνολο τινάζοντας την οικοδομή στον αέρα προτίθεται να μειώσει τα μπόνους των κτιρίων μέχρι έναν όροφο επιπλέον. Αυτό το δεδομένο πιθανότατα θα κάμψει τις όποιες αντιδράσεις καθώς πλέον θα μπει περιορισμός στο ύψος των κτιρίων. Σε ότι αφορά όμως τις πολυκατοικίες που κτίστηκαν ή κτίζονται με τον ΝΟΚ αυτές θα μείνουν ανέπαφες καθώς θεωρείται αδύνατο και παράλογο να γίνουν κατεδαφίσεις σε εκατοντάδες κτίρια της Αττικής ταυτόχρονα Αυτό άλλωστε έγινε και σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη που εξαιρέθηκαν του ΝΟΚ. «Ανέπαφες» από την όποια αλλαγή του νόμου πιθανότατα θα μείνουν και τα κτίρια που έχουν πάρει οικοδομική άδεια, άσχετα αν ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής τους.

Επίθεση ΚΕΔΕ σε ΤΕΕ

Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ ΚΕΔΕ και ΤΕΕ με αφορμή τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου απάντησε στον πρόεδρο του ΤΕΕ επισημαίνοντας τα εξής: “Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Στασινός, με αφορμή το περιεχόμενο του όχι και τόσο νέου Οικοδομικού Κανονισμού, περιέχονται πολλές κι αδικαιολόγητες προσβλητικές αναφορές αλλά και μία πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση σε βάρος Δημάρχων, οι οποίοι υπερασπίζονται το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

Πρώτον, δεν θα διαπραγματευτούμε με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας, για το πώς θα τις θωρακίσουμε από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, με ποιον τρόπο θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Στις αστικές δημοκρατίες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό και το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος του Κράτους. Καμία επιστημοσύνη, καμία τεχνοκρατική προσέγγιση, κανένα συντεχνιακό συμφέρον, δεν μπορεί να είναι πάνω από το Σύνταγμα και την λαϊκή βούληση. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα ζητήσουμε από τον αγαπητό κατά τα άλλα Πρόεδρο του ΤΕΕ την άδεια για το πώς Δήμαρχοι, δικαστές ή πολίτες θα διεκδικήσουμε την προστασία του δικαιώματος μας για μια καλύτερη ζωή.

Δεύτερον, θεωρούμε άστοχο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, να μιλά για εποχές «που έκανες τη δουλειά σου με την Πολεοδομία με έναν τενεκέ λάδι». Αναρωτήθηκε ποτέ ποιος ήταν αυτός που έδινε τον τενεκέ με το λάδι και ποιος τον έπαιρνε; Αφού παραδέχεται ότι οι Δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για τις Πολεοδομίες, μήπως υπεύθυνοι για τη διαφθορά που καταγγέλλει στις συγκεκριμένες υπηρεσίες ήταν τελικά συνάδελφοί του; Κι αν πράγματι ισχύει αυτό, μήπως οφείλει να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία συγγνώμη για λογαριασμό τους, αντί να κουνά επιδεικτικά το δάκτυλο στους δημάρχους;

Τρίτον, κατηγορεί επίσης τους Δημάρχους ότι δήθεν δεν νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά αντίθετα, εκπροσωπούν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Τον προκαλούμε να τα κατονομάσει, με ονοματεπώνυμα κι αποδείξεις. Κι αν πράγματι κάποιος δήμαρχος εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, σαν αυτά που υπονοεί, εμείς πρώτοι θα τον καταγγείλουμε.

Τέταρτον, θεωρούμε άστοχο να αμφισβητείται, στο όνομα της όποιας επιστημοσύνης κι αυθεντίας, ακόμη και το συνταγματικό δικαίωμα της Δικαιοσύνης και του ΣτΕ να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Αναρωτιόμαστε, πιστεύει κανένας σε αυτή τη χώρα, πως ο πλανήτης θα σωθεί από την κλιματική κρίση, χτίζοντας «πράσινους ουρανοξύστες» στη θέση οικοπέδων που σήμερα βρίσκονται μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες; Γιατί αυτό ακριβώς προωθείται με το ΝΟΚ κι αυτή η νέα κατάσταση αλλοιώνει την αισθητική και την εικόνα των πόλεων μας.

Πέμπτον, θεωρούμε αυτονόητο, πως αν θέλουμε ως χώρα και κοινωνία να προστατευτούμε από την κλιματική κρίση, ότι θα πρέπει να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και πολιτικές για να πετύχουμε το στόχο αυτό. Δεν είναι όμως δυνατόν το μέλλον των παιδιών μας να εξαρτάται από το αν θα δοθούν σε κάποιους κίνητρα για να χτίσουν «πράσινα σπίτια». Από πότε η ζωή των παιδιών μας εξαρτάται από την ευχέρεια των μηχανικών και κατασκευαστών να χτίζουν ουρανοξύστες, με αντάλλαγμα να τους χτίζουν «πράσινους»; Αυτό είναι «πράσινη συνείδηση» ή «πράσινη εκμετάλλευση»; Με αυτού του είδους την επιστημοσύνη θα σώσουμε τη χώρα και τον πλανήτη;

Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με κανέναν επιστημονικό φορέα. Αυτό που επιθυμούμε είναι η συνεργασία και συνεννόηση, με στόχο να κάνουμε τη χώρα μας πιο δυνατή και τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπερασπιστούμε το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο λέει αυτολεξεί πως «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός».

Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεσμό του Κράτους και οι αιρετοί εκπρόσωποί της πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Οι Δήμαρχοι της Πατρίδας μας δεν διακρίνονται από αλαζονεία κι αυταρχισμό και δεν διέπονται από την νοοτροπία της «ενός ανδρός αρχής» ούτε του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», όπως άστοχα και προσβλητικά αναφέρει ο αγαπητός Πρόεδρος του ΤΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Είμαστε απλά υπηρέτες των συμφερόντων πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών. Εκλεγόμαστε με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες, όπως οι Βουλευτές. Η ύπαρξη και λειτουργία των Δήμων προβλέπεται στο άρθρο 102 του Ελληνικού Συντάγματος και στους νόμους, που ο κοινός νομοθέτης ψήφισε σε εκτέλεση των συνταγματικών επιταγών. Δεχθήκαμε απρόκλητη και πρωτοφανή επίθεση και υποχρεωθήκαμε να απαντήσουμε. ”

Απάντηση Γρηγόρη Κωνσταντέλλου σε ΤΕΕ

Εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες για τον ΝΟΚ, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε μία απαράδεκτη ανακοίνωση αλλά και απέστειλε εξώδικη πρόσκληση σε δήμους, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας, οι οποίες βρίθουν ανακριβειών αλλά και άκρως προσβλητικών χαρακτηρισμών για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών. Χωρίς να διευκρινίζει από ποια διάταξη νόμου «αντλεί» για τον εαυτό του τις ανύπαρκτες «αρμοδιότητες» που επικαλείται, πετάει «λάσπη» στους Δήμους και τους Δημάρχους. Η υπερεντατική προσπάθεια του τις τελευταίες μέρες να σπιλώσει το κύρος του θεσμού και να υπερασπιστεί σθεναρά τις αντισυνταγματικές διατάξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα πως καταφανώς ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους και η ψυχή της μετεξέλιξης του ΝΟΚ σε ότι καταστροφικότερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Δημιουργούνται παράλληλα εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός πως όταν πριν ένα χρόνο ψηφιζόταν ΟΡΘΟΣ στη Βουλή τροπολογία τις τελευταίας στιγμής που καταργούσε τα κίνητρα του ΝΟΚ στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, ο κ. Πρόεδρος έδειξε την ίδια σπουδή να τα υπερασπιστεί.

Μέσω της ανακοίνωσης και του εξωδίκου του κ. Προέδρου προκύπτουν τα εξής:

– Αντί να ενημερώσει τα μέλη του μηχανικούς για την ήδη κριθείσα με δύο (2) αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (293/2024 και 310/2024)αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του Ν.Ο.Κ., (κρίση η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου) και συναφώς να τους προστατεύσει από μη νόμιμες και ακυρώσιμες ενέργειες, υπερασπίζεται με περίσσιο θράσος θέσεις που ούτε η ίδια η συντεχνία των κατασκευαστών τολμά να εκφράσει αν και θίγεται από τη διακοπή της τσιμεντοποίησης του Δήμου μας και της χώρας γενικότερα.

– Παραβλέπει, ή αγνοεί τις αρμοδιότητες των Δήμων και του Δημάρχου όπως αυτές απορρέουν από τα άρθρα 24 και 102 του Συντάγματος και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν έχει ακούσει φαίνεται για την υποχρέωση των αιρετών και των υπαλλήλων των δήμων να μην εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αντισυνταγματικές διατάξεις.

– Παραλείπει να συμπεριλάβει στον κατάλογο των αποδεκτών του εξωδίκου του, το σύνολο των δημάρχων της χώρας, αφού το συλλογικό μας όργανο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έλαβε πρόσφατα τη δεύτερη ομόφωνη απόφαση υπέρ των θέσεων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και της λογικής.

– Προκειμένου να υπηρετήσει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα θίγει θεσμούς και πρόσωπα κάνοντας λόγο για δήθεν «αυθαίρετους δημάρχους» και «λάδι» .

– Περί «λαδώματος» λοιπόν και αυθαιρεσιών, του απαντώ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»

– Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ που διεξάγονται σε περίπου 1 μήνα, προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κινητοποιήσει τα μέλη του, αποβλέποντας προφανώς σε άγρα ψήφων.

– Εκτελεί χρέη εντολοδόχου – «μπροστινού» του συνδικάτου των κατασκευαστών και των συμφερόντων τους όπως αυτά εκφράζονται και από λίγα στελέχη του ΥΠΕΝ.

Δηλώνω απερίφραστα πως ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα, δηλαδή τη διάσωση των πόλεων και η άσκηση των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την τελική θετική έκβασή του. Καλούμε λοιπόν τον κ. Πρόεδρο του ΤΕΕ, έστω και τώρα, να σταματήσει τις ύβρεις, τις προσβολές και την παραπληροφόρηση που έχει ξεκινήσει για λογαριασμό άλλων και να περιοριστεί αυστηρά στον θεσμικό του ρόλο.

Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. Πρόεδρε!»

Για την ιστορία του ΝΟΚ

Το πρόβλημα με τον ΝΟΚ ξεκίνησε πέρυσι την άνοιξη όταν η κυβέρνηση με τροπολογία που ψήφισε, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές, εξαιρούσε το Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη από τον συγκεκριμένο νόμο επικαλούμενη τα βασιλικά διατάγματα για την προστασία των προαστίων από την υψηλή δόμηση διατηρώντας παράλληλα την χρήση της αποκλειστικής κατοικίας στις περιοχές.

Λόγω της προκλητικής διάκρισης πολλοί δήμοι που θέλουν και αυτοί να διατηρήσουν την φυσιογνωμία του προαστίου τους άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που είχε αρχίσει να δημιουργείται εις βάρος των πόλεων τους καθώς έβλεπαν εμβληματικές μονοκατοικίες να μετατρέπονται σε θεόρατες πολυκατοικίες.

Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2012 και τροποποιήθηκε το 2020 και το 2022. Μέχρι τότε δεν υπήρχε αξιοσημείωτο πρόβλημα. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν την εφαρμογή του ΝΟΚ εξαιτίας της παλαιότητας των κτιρίων που έχουν στις πόλεις τους και είναι άνω των 60 ετών.

[ad_2]

Related posts

Ο Βασίλης Φεύγας παντρεύτηκε .. – AgrinioSite

aitoloakarnanianews

Mε εντάσεις και αποχωρήσεις σημαδεύτηκε η παρουσίαση του ΣΔΛΑΠ στο Μεσολόγγι(βιντεο)

aitoloakarnanianews

«Άνεσις»: Δύο νέες ταινίες από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο