AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Σοκάρουν τα στοιχεία στην Αιτωλ/νία για την παραβατικότητα ανηλίκων

[ad_1]

Παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών ολοένα και περισσότερο επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, συμμετέχοντας σε συμμορίες και επιδίδονται σε ληστείες, κλοπές, άσκηση βίας, ενώ πρωταγωνιστούν σε διαπληκτισμούς με πρόκληση σωματικών βλαβών.

Η αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας είναι ένα φαινόμενο σε έξαρση και που απασχολεί έντονα την Αχαΐα αλλά και ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, όπως άλλωστε πιστοποιούν έντονα οι αριθμοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας οι ανήλικοι που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και το πρώτο δίμηνο του 2024 ανέρχονται σε 602(!)

Την ίδια ώρα, στις Διευθύνσεις Αστυνομίας που ανήκουν στην ευθύνη της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας, Ακαρνανίας) ο αριθμός των ανήλικων που έχουν κατηγορηθεί για έκνομες ενέργειες ανέρχεται σε 1.187.

Τα σκήπτρα κρατά η Αχαΐα (602 κατηγορούμενοι σε σύνολο 503 υποθέσεις που απασχόλησαν την ΕΛ.ΑΣ. το διάστημα των τελευταίων 14 μηνών), ακολουθεί η Ακαρνανία με 341 δράστες σε σύνολο 266 υποθέσεων, η Αιτωλία με 141 ανήλικους κατηγορούμενους σε σύνολο 131 υποθέσεων και τέλος η Ηλεία με 103 εμπλεκόμενους ανήλικους σε σύνολο 102 υποθέσεων. Ορισμένοι από τους ανήλικους έχουν εμπλακεί σε περισσότερες από μια υποθέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας.

Η πλειονότητα των ανήλικων με την παραβατική συμπεριφορά ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία από 15 έως 18 ετών, χωρίς όμως ο αριθμός των παιδιών ηλικίας από 8 έως 14 ετών να είναι ασήμαντος, γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας,

–              Στην Αχαΐα, από τους 602 ανήλικους κατηγορούμενους οι 515 ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία από 15- 18 ετών και οι 87 είναι ηλικίας από 8 – 14 ετών. Την ίδια ώρα φαίνεται πως η ανήλικη παραβατικότητα είναι «αγορίστικη υπόθεση» εφόσον οι 555 από τους 602 κατηγορούμενους είναι αγόρια και τα κορίτσια είναι μόλις 48.

–              Όσον αφορά στις υποθέσεις που πρωταγωνιστούν οι ανήλικοι παραβάτες προκύπτει πως το ρεκόρ κατέχουν για τροχονομικές παραβάσεις (249 δράστες για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) καθώς επίσης για τέλεση κλοπών και σε απόπειρα κλοπών με τους κατηγορούμενους να ανέρχονται σε 171.

–              Ανησυχητικό πάντως είναι και το στοιχείο ότι 8 ανήλικοι κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και 9 για ληστεία και για συναυτουργία σε ληστεία ή και σε απόπειρα, ενώ 69 ανήλικοι συνελήφθησαν για απείθεια, απειλή, εξύβριση, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης, παράνομη βία, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εκβίαση και βία κατά των ανηλίκων.

–              Σε 32 ανήλθαν οι συλληφθέντες για πρόκληση σωματικών βλαβών, 31 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 23 για υποθέσεις περί όπλων και 10 για ενδοοικογενειακή βία.

ΣΤΗΝ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας ο αριθμός των υποθέσεων που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο 14μηνο ανήλθαν σε 266 με 341 ανήλικους να κατηγορούνται για διάφορες υποθέσεις (321 αγόρια και 20 κορίτσια). Οι 290 ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 15-18 ετών και οι 51 στην ηλικιακή κατηγορία από 8-14 ετών. Η πλειονότητα των συλληφθέντων αφορούσαν κλοπές (106), παραβάσεις ΚΟΚ (84), απείθεια, απειλή, εξύβριση, διατάραξη οικιακής ειρήνης (64), πρόκληση σωματικών βλαβών (23), εγκληματική οργάνωση (14), ενδοοικογενειακή βία (15), ληστείες (12), περί όπλων (12) και για ναρκωτικές ουσίες (11).

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΙΑ

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας σε σύνολο 131 υποθέσεων ενεπλάκησαν 141 ανήλικοι, εκ των οποίων 117 αγόρια και 24 κορίτσια. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανηλίκων ήταν ηλικίας από 15 έως 18 ετών (107) και οι 34 ηλικίας από 8 έως 14 ετών. Όσον αφορά στις υποθέσεις που ενεπλάκησαν οι 50 αφορούσαν κλοπές και οι 49 για απείθεια, παράνομη βία, εξύβριση και εκβίαση. Άλλοι 20 για παραβάσεις ΚΟΚ και 14 για πρόκληση σωματικών βλαβών, ένα περιστατικό για ληστεία ενώ δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό εγκληματικής οργάνωσης.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός παραβατικών συμπεριφορών από πλευράς ανηλίκων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Σε σύνολο 102 υποθέσεων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 103 ανηλίκων (91 αγόρια και 12 κορίτσια), εκ των οποίων οι 75 ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών και οι 28 ήταν ηλικίας από 8 έως 14 ετών,

Το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων αφορούσε 34 κλοπές, 29 για παράβαση του ΚΟΚ, 13 για απείθεια, απειλή, εξύβριση 11 για πρόκληση σωματικών βλαβών, 7 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 4 περί όπλων, 2 για ενδοοικογενειακή βία και 1 για εγκληματική οργάνωση.

Πληροφορίες από εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

[ad_2]

Related posts

Συναγερμός για την γρίπη των πτηνών στα Βαλκάνια- Πώς να προφυλαχτείτε

aitoloakarnanianews

Έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για το mega project στον Αστακό

aitoloakarnanianews

Επεκτείνεται το panic button σε όλη την Ελλάδα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο