AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Σπουδαίοι Έλληνες που πέθαναν το 2023


Ο κόσμος του θεάτρου, της μουσικής, του αθλητισμού, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και της πολιτικής έμεινε το 2023 λίγο φτωχότερος, εξαιτίας των θανάτων σπουδαίων Ελλήνων που μπορεί να έφυγαν από την ζωή, δεν θα φύγουν όμως ποτέ από τη μνήμη μας.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς, 3 Ιανουαρίου, πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σπουδαίος συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός Νότης Μαυρουδής.

Στις 16 Φεβρουαρίου χάσαμε την τελευταία εν ζωή «συμμαθήτρια» της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τα Χτυποκάρδια στο θρανίο, τη μοναδική Δέσποινα Νικολαΐδου που έφυγε σε ηλικία 89 ετών.

Μία μέρα αργότερα, έχασε την μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 68 ετών, ο Μωυσής Ελισάφ, πολιτικός και δήμαρχος Ιωαννίνων από το 2019, που έγινε γνωστός ως ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα.

Στις 15 Μαρτίου έφυγε στα 80 του ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα, ο Μίμης Παπαϊωάννου της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος.

Στις 20 Απριλίου χάσαμε σε ηλικία 74 ετών τη Μυρσίνη Ζορμπά, πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, εκδότρια, ευρωβουλευτή και υπουργό πολιτισμού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 15 Μαΐου έφυγε από τη ζωή στα 88 του ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής.

Στις 2 Ιουνίου μας άφησε και η Νόνικα Γαληνέα, ηθοποιός γνωστή μεταξύ άλλων για τη Λεωφόρο του μίσους, την Κόρη του ήλιου και την Κόμισσα της Κέρκυρας, σε ηλικία 84 ετών.

Στις 5 Ιουνίου σταματήσαμε να έχουμε Georgiou speaking, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο αθλητικό δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου.

Μία μέρα αργότερα, πέθανε και στα 76 του ο Γιάννης Φλωρινιώτης, και τον ακολούθησε, στις 10 Ιουνίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που ήταν 84 ετών.

Στις 24 Ιουλίου πέθανε στα 86 της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ευεργέτης και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα του παιδιού.

Στις 4 Οκτωβρίου θρήνησε ο μπασκετικός κόσμος τον Γιάννη Ιωαννίδη, μπασκετμπολίστα και προπονητή στον Άρη, τον Ολυμπιακό και την Εθνική Ελλάδος, και μετέπειτα βουλευτή και υφυπουργό αθλητισμού. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

Στις 27 Οκτωβρίου, χάσαμε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολόγους μας, τον Πέτρο Θέμελη, που συνέχιζε μέχρι τα 87 του να σκάβει και να αναστηλώνει την αρχαία Μεσσήνη. Στον αρχαιολογικό χώρο που ήταν έργο της ζωής του ζήτησε ο ίδιος να ταφεί.

Στις 3 Νοεμβρίου, έσβησε για πάντα η «φωνή της ΑΕΚ», ο αθλητής και δημοσιογράφος που περιέγραφε στο ραδιόφωνο τον αγώνα για το Κύπελλο Ευρώπης το 1968, Βασίλης Γεωργίου. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Στις 10 Νοεμβρίου έφυγε στα 86 του χρόνια ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, γνωστός μεταξύ άλλων για τις ταινίες Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του, Το διαμάντι του Νείλου, Σόνια, Ο Φόβος, Στεφανία.

Και στις 30 Νοεμβρίου, απομείναμε χωρίς τον σπουδαίο Βασίλη Βασιλικό, που έγραψε ένα από τα εμβληματικότερα ελληνικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα, το Ζ. Συγγραφέας, διπλωμάτης, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, έφυγε στα 90 του χρόνια.


Source link

Related posts

Μην πιεις και οδηγήσεις σε παρακαλώ είναι τα παιδιά μου εκεί έξω και τα περιμένω σπίτι

Τι συνέβαινε στην Ελλάδα και τον κόσμο τον Μάρτιο του 2014;

5 τρόποι για να μετατρέψεις το μπάνιο σου σε spa

Αφήστε ένα σχόλιο