AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σταθεροποίηση επιτοκίων και ανησυχία για την Μέση Ανατολή στην ΕΚΤ

[ad_1]

“Ακόμη και μη δράση συνιστά δράση” δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να πατήσει “pause” μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Η ίδια δεν απέκλεισε, πάντως, επόμενες μεταβολές των επιτοκίων τόσο πτωτικά όσο και ανοδικά, υπογραμμίζοντας ακόμη μια φορά ότι τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ καθοδηγούν τα δεδομένα τα οποία εξετάζονται σε τακτική βάση (ανά έξι εβδομάδες) από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

“Το ότι σήμερα διατηρήσαμε αμετάβλητα σήμερα τα επιτόκιά μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις – όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα”, επισήμανε η κεντρική τραπεζίτρια, χαρακτηρίζοντας πάντως “απολύτως πρώιμη” τη συζήτηση περί αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Εξ άλλου, η ίδια τόνισε ότι ο πληθωρισμός “αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές”.

Εντείνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Ειδικά για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις τραγικές εξελίξεις και εκτιμά ότι τον Δεκέμβριο -στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις 14 και 15/12- θα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αποφεύγοντας να υιοθετήσει δραματικούς τόνους, η ίδια προειδοποίησε ότι τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς είναι πιθανό να επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και ενισχύοντας την αβεβαιότητά τους για το μέλλον.

Σημείωσε δε ότι “οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, περιβάλλοντας παράλληλα τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές με μεγαλύτερη αβεβαιότητα”.

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για τους δανειολήπτες

Ανακούφιση προκαλεί στους δανειολήπτες η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, μετά τα ορατά αποτελέσματα της ραγδαίας σύσφιξης στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πράγματι, το κόστος δανεισμού τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις έχει ακολουθήσει στενά τις αυξήσεις των επιτοκίων ­­κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, οδηγώντας σε αυξήσεις έως και 50% στη μηνιαία δόση των δανείων το ίδιο διάστημα.

Προστατευμένοι παραμένουν πάντως στην Ελλάδα οι συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων οι οποίοι εντάχθηκαν τον Μάιο στο πρόγραμμα παγώματος του επιτοκίου που εφάρμοσαν οι τράπεζες εντάσσοντας αυτόματα όλα τα ενήμερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Αντιθέτως, εκτεθειμένοι στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των επιτοκίων παραμένουν οι δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων αλλά και οι επιχειρήσεις που έσπευσαν να αποπληρώσουν πρόωρα τον δανεισμό τους στις περιπτώσεις που διάθεταν πλεονάζουσα ρευστότητα.

πηγή: capital.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Tα Ελληνικά Γαλακτοκομεία «εξάγουν» το 65% του τζίρου τους

Αγροτικές Ειδήσεις: Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των τσεκουρωμένων επιδοτήσεων: “Σκάνδαλο” που συγκλονίζει την Ελλάδα

Πρώιμο κλάδεμα στο αμπέλι για αποφυγή ευτυπίωσης

Αφήστε ένα σχόλιο