AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

«Στα αζήτητα» οι εμβολιασμοί και στο Αγρίνιο – “Πόλεμος” για τον εμβολιασμό – Ιατρεία ή φαρμακεία;

[ad_1]

«Στα αζήτητα» οι εμβολιασμοί και στο Αγρίνιο – “Πόλεμος” για τον εμβολιασμό – Ιατρεία ή φαρμακεία;


«Πόλεμος» για τον εμβολιασμό – Ιατρεία ή φαρμακεία; «Τα φαρμακεία μπορούν να ανταποκριθούν σωστά» απαντά ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στην εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία είναι «στα αζήτητα» οι εμβολιασμοί πάντως και στο Αγρίνιο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κατά του σχεδιασμού της Κυβέρνησης τάσσεται επίσημα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο σχεδιασμός θέλει τα εμβόλια covid να διεξάγονται στα φαρμακεία, ώστε όλοι να διαθέτουν μεγαλύτερη πρόσβαση, ενώ η επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προς τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη βάζει στο «επίκεντρο»  μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια.

«Οι σκέψεις που εκφράστηκαν για διενέργεια των εμβολιασμών χωρίς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και επ’ αμοιβή, εκτιμούμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν. Άλλωστε και μόνο οι προϋποθέσεις «εκπαίδευσης» προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι «οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα», για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και εκτιμά ότι «οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών» και επικαλείται  προς τούτο την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου.

Απαντώντας οι φαρμακοποιοί λένε ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2.728.730 αντιγριπικοί εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 1.220.000 είναι στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν την επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών κατά του covid και τονίζουν πως εφαρμόζουν ειδικά πρωτόκολλα σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ από τα εμβόλια.

Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού οι φαρμακοποιοί αναφέρουν: «Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το  ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν  περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο,  ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα  (παρακολούθηση  της αρτηριακής υπέρτασης και της  αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι  και τη χορήγηση αδρεναλίνης».

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος παίρνοντας θέση για την επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε:

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«άνοιξε μια συζήτηση διότι οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ώστε να έρθουν τα εμβόλια covid στα φαρμακεία. Είναι ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο η συζήτηση, καθώς πρέπει να επιλυθούν κάποια ζητήματα, αλλά υπάρχει θέληση από το Υπουργείο οι εμβολιασμοί να γίνονται στα φαρμακεία για να έχουν εύκολη πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας. Υπάρχουν 11.000 φαρμακεία και είναι πολύ εύκολο κάποιος να πάει στο φαρμακείο και να κάνει το εμβόλιο.

Υπάρχουν ζητήματα όπως οι συνθήκες φύλαξης, όπως τα ραντεβού που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Όταν δηλαδή «ανοίξει» ένα εμβόλιο να έχουμε κλείσει τα ραντεβού για να έρθει στα φαρμακεία συγκεκριμένος αριθμός ασθενών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι φαρμακοποιοί είναι εξοικειωμένοι, διότι εδώ και χρόνια πραγματοποιείται στα φαρμακεία ο αντιγριπικός εμβολιασμός και με κάποια σεμινάρια που μπορούν να παρακολουθήσουν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν επάξια.

Οι γιατροί συχνά έχουν αντιρρήσεις για διάφορα ζητήματα. Δεν μπορώ να κρίνω και να πω κάτι, καθώς θεωρώ πως είναι θέμα του Υπουργείου και την Κυβέρνησης τι θα αποφασίσει.

Δεν βρίσκω το λόγο, ώστε να καταλάβω ότι στα ιατρεία υπάρχουν καλύτερες συνθήκες και τι υπάρχει ή τι δεν υπάρχει στα φαρμακεία, που μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Νομίζω ότι μπορούν τα φαρμακεία να ανταποκριθούν σωστά και επιτυχημένα στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Στην περιοχή του Αγρινίου οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Είναι ελάχιστοι πλέον οι συμπολίτες μας που μας ζητούν να τους κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό covid στο πρώην ΙΚΑ, γιατί τα ραντεβού εξακολουθούν να κλείνονται από τα φαρμακεία. Ο αριθμός είναι μηδαμινός, ενώ η μείωση άρχισε εδώ και τρεις με τέσσερις μήνες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στις 26/1


[ad_2]

Related posts

Αγρινίο: Προσωρινή αντιδρόμηση της οδού Πάνου Σούλου λόγω των έργων

aitoloakarnanianews

Στηρίζει το Σωματείο Ραδιοταξί Αγρινίου τους αγώνες των αγροτών- Έκλεισε πριν λίγο η εθνική οδός

aitoloakarnanianews

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 4χρονο Δημήτρη από το Αγρίνιο – Δεν συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για τη θεραπεία του

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο