AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Στα… τάρταρα η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς

[ad_1]

Το ότι η πολιτική και οι πολιτικοί τελούν σε… κρίση εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι κάτι άγνωστο, καθώς στις περισσότερες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης βρίσκονται πολύ χαμηλά σε ζητήματα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και, ας πούμε, θεσμικής αναγνώρισης.

Θεσμική απαξίωση

Παρόμοια εικόνα καταγράφει για τις ΗΠΑ δημοσκόπηση της γνωστής εταιρείας Gallup και του κέντρου ερευνών Pew, η οποία αποκαλύπτεί ότι η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στους θεσμούς έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Η πίστη των Αμερικανών στους θεσμούς μειώνεται εδώ και χρόνια», σημείωνε, χαρακτηριστικά, σε άρθρο του το πρακτορείο Associated Press τον περασμένο Οκτώβριο. Οπως φαίνεται ωστόσο, μαζί με την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς που υποχωρεί, ελαττώνεται και η εμπιστοσύνη προς την πλειονότητα των επαγγελματιών σήμερα στις ΗΠΑ.

Πολιτικοί και… πωλητές αυτοκινήτων

Το ινστιτούτο Gallup εξετάζει, στο πλαίσιο σφυγμομέτρησης (Honesty and Ethics poll), το πώς αξιολογούν οι Αμερικανοί – από άποψη ηθικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας– συνολικά 23 διαφορετικές κατηγορίες επαγγελματιών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία ωστόσο του 2023 με τους σχετικούς βαθμούς εμπιστοσύνης είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί μετά το 2019 στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας και για τα 23 επαγγέλματα που εξετάζονται. Τα μέλη του Κογκρέσου (βουλευτές, γερουσιαστές, οι πολιτικοί γενικά), οι πωλητές αυτοκινήτων, οι διαφημιστές, οι χρηματιστές, οι ασφαλιστές και τα επιχειρηματικά στελέχη «ξεχωρίζουν» ως περισσότερο αναξιόπιστοι, ανειλικρινείς και/ή ανήθικοι, συγκεντρώνοντας ποσοστά εμπιστοσύνης που δεν ξεπερνούν το 12%.

Οι πιο «αξιόπιστοι»

Μια «βαθμίδα» πιο πάνω, αλλά και πάλι αρκετά χαμηλά, τοποθετούνται οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τραπεζίτες, οι συνδικαλιστές και οι κυβερνήτες πολιτειών που συγκεντρώνουν ποσοστά εμπιστοσύνης κάτω από 25%. Λίγο πιο ψηλά τοποθετούνται οι ιερείς (32%), οι καθηγητές κολεγίων (42%) και οι αστυνομικοί (45%). Ως περισσότερο αξιόπιστοι από κάθε άλλον ξεχωρίζουν οι νοσηλευτές (78%) οι οποίοι μάλιστα ξεπερνούν τους ιατρούς (56%) και τους φαρμακοποιούς (55%). Ακόμη και για αυτά τα επαγγέλματα ωστόσο, τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

Εκλογική χρονιά

Κι όλα αυτά σε μια προεκλογική χρονιά, όπου ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια – μοιάζει ατελείωτη – σειρά προβλημάτων με τη δικαιοσύνη, εμφανίζεται όχι μόνο ως το φαβορί για το χρίσμα του GOP, αλλά και ως ο επικρατέστερος για να νικήσει τον Δημοκρατικό νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, για κάποιο διάστημα προτίθεται να λειτουργήσει ως «δικτάτορας», προκειμένου να εφαρμόσει κάποιους νόμους και πολιτικές του, δήλωση που κάθε άλλο παρά θεσμική μπορεί να θεωρηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν ζητούν από το Ισραήλ την κατάπαυση του πυρός…

Μια γυναίκα-ραβίνος ίσως φέρει την “Άνοιξη” στη Γάζα

Ο Πούτιν ξορκίζει ενδεχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία

Αφήστε ένα σχόλιο