AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο Αγροτικα Νεα Δυτικη Ελλαδα Η υγεια μας Μεσολόγγι

Στα 600 ευρώ το λίτρο η τιμή του πραγματικά άθερμου αγριέλαιου.

Ο μετρ του άθερμου αγριέλαιου κ. Μουλαράς Παναγιώτης απο το Νεοχώρι σε μια εφ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη, μας αφηγείται πώς και ποιο ήταν το έναυσμα για την κατασκευή ενός πρότυπου ελαιοτριβείου που να παράγει το πραγματικό άθερμο αγριέλαιο. Βρήκαμε τον Κο Μουλαρα και επακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Δημοσιογράφος : κ. Μουλάρα, Πως προέκυψε η ιδέα για το άθερμο αγριέλαιο;
Παναγιώτης Μουλαράς: Καταρχήν να ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, ειρήνη και ευημερία σε όλο τον κόσμο!
Η ιδέα για το άθερμο αγριέλαιο γεννήθηκε 2012 μετά από ιατρική παρότρυνση για να καταπολεμήσω τον υψηλό ζαχαρώδη διαβήτη μου. Αξιοποιώντας τις γνώσεις μου στις κατασκευές έφτιαξα ένα σύγχρονο, πρότυπο, ελαιοτριβείο με κάθετη φυγοκέντριση (καινοτόμα πατέντα) όπου παράγει κυριολεκτικά άθερμο αγριέλαιο, αγουρέλαιο, αλλά και ελαιόλαδο. Μετά από πολλές άγρυπνες νύχτες, πολλές προσπάθειες, μελέτες, πειραματισμούς, αποτυχημένες κατασκευές, κούραση, φθορά ψυχική και οικονομική, φτάσαμε στο τέλειο επιθυμητό αποτέλεσμα, στην τελειοποίηση οπτικά και λειτουργικά ενός σύγχρονου ελαιουργείου με πολύ μικρές διαστάσεις, πολύ μικρούς σε ιπποδύναμη ηλεκτροκινητήρες με ηλεκτρονικούς ρυθμιστές στροφών τεχνολογία Inverter, με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και ελάχιστα απόβλητα, τα οποία καθίστανται εκμεταλλεύσιμα.

Δημοσιογράφος : Πως ξεκίνησε το όλο εγχείρημα;
Παναγιώτης Μουλαράς: Η προσπάθεια ξεκίνησε με διάφορες μηχανικές μεθόδους. Από το 2012 που γεννήθηκε η ιδέα και ύστερα από πολλές προσπάθειες όπως σας προανέφερα, το 2014 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αυτόματης πρέσας για την εξαγωγή του άθερμου αγριελαίου. Με την πρέσα το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο διαχωρισμό, πολλές ώρες το αγριέλαιο εκτεθειμένο για την καθίζηση. Στη συνέχεια μετέτρεψα ένα διαχωριστήρα από 8.000 στροφές σε 2000, μετατροπή εσωτερικά, (αποστάσεις και πιάτα) και είχα ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Και εκεί σταμάτησαν οι προσπάθειες, επιτύχατε αυτό που θέλατε;
Παναγιώτης Μουλαράς: Όχι βέβαια, δεν σταμάτησα εκεί. Το 2018 κατασκεύασα σφυρόμυλο με 800 στροφές, στεγανούς μαλακτήρες, κάθετο φυγοκεντρικό με 1.300 στροφές ‘πρωτότυπη επαναστατική πατέντα’. Έχω πλέον το τέλειο αποτέλεσμα. Το 2019 ανέβηκε η ιστοσελίδα agroil.gr με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος πώς εξάγεται το πραγματικά άθερμο αγριέλαιο-αγουρέλαιο-ελαιόλαδο.

Δημοσιογράφος: Πότε ήρθε η αναγνώριση;
Παναγιώτης Μουλαράς : Το 2020 ήρθε η επίσημη αναγνώριση από την google κατατάσσοντάς στην κορυφή την agroil.gr για την πραγματικά άθερμη επεξεργασία! Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ηθική ικανοποίηση για εμάς. «Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που ασχολούμαστε με αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας ένα premium προϊόν (superfood), είναι ακριβό προϊόν σε σχέση με το απλό ελαιόλαδο, αλλά για τη χρήση και τα οφέλη του είναι φτηνό. Υπάρχει προκατάληψη, που είναι δικαιολογημένη. Χρειάζεται ενημέρωση. Αν ενημερωθεί σωστά ο κόσμος και αντιληφθεί τα οφέλη του αθερμου αγριελαιου, θα αλλάξει γνώμη. Θα είναι είναι ένα αναγκαίο προϊόν το αθερμο αγριελαιο».

Δημοσιογράφος: Πως παράγετε το Άθερμο Αγριέλαιο και ποιά είναι τα στάδια της όλης επεξεργασίας;
Παναγιώτης Μουλαράς: Το Άθερμο Αγριέλαιο παράγεται από άγριες ελιές που φύονται ελεύθερα στα βουνά της Αιτωλοακαρνανικής Γής, επεξεργασμένο με πραγματική ψυχρή έκθλιψη (άθερμη επεξεργασία) και πρόκειται για μία νέα υπερτροφή (superfood), η οποία όμως έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, αφού πριν από την εξημέρωση της κατά τη Νεολιθική εποχή την χρησιμοποιούσαν ως τροφή. Αργότερα λέγεται ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες έφτιαχναν λάδι από αυτές και το κρατούσαν για προσωπική τους χρήση. Κάποιοι ονόμασαν το άθερμο αγριέλαιο ”θείο δώρο” άλλοι ”πράσινο χρυσό” και άλλοι ”υγρό χρυσό”. Η Ελλάδα και για μας η Αιτωλοακαρνανία με το εύκρατο κλίμα και τα εύφορα εδάφη της, παράγει από τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο (με βάση το άθερμο αγριέλαιο και κατ’ επέκταση το άθερμο αγουρέλαιο και άθερμο ελαιόλαδο). Και εμείς το καλύτερο. Λόγω της πρότυπης επαναστατικής πατέντας που μας δίνει τη δυνατότητα της άθερμης και χωρίς νερό επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Φτάνοντας έτσι στην παραδοσιακή μορφή του φυσικού χυμού της ελιάς.” Η αγριελιά είναι ο πρόγονος της σημερινής ελιάς και φυτρώνει σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο, όπου το κλίμα την ευνοεί. Αγριελιές υπάρχουν στα βουνά και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Το φύλλωμα της είναι μικρό, οι καρποί της μικροί, η ανάπτυξη της αργή και με μικρή απόδοση σε αγριέλαιο.

Η άθερμη επεξεργασία γίνεται ως εξής:
*Έναρξη συλλογής ελαιοκάρπου στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης άγουρες ή ώριμες, ανάλογα το προϊόν.
*Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου γίνεται τη ημέρα της συγκομιδής.
*Αποφύλλωση και πλύσιμο του ελαιοκάρπου με καθαρό τρεχούμενο νερό.
*Θρυμματισμός ελαιοκάρπου σε σφυρόμυλο με 800 στροφές.
*Μάλαξη σε κλειστούς στεγανούς μαλακτήρες (χωρίς θέρμανση).
*Η εξαγωγή και διαχωρισμός του φυσικού χυμού, γίνετε με κάθετη φυγοκέντρηση στις 1300 στροφές, σε δικό μας ελαιουργείο κατασκευασμένο από εμάς (καινοτόμα πατέντα) χωρίς προσθήκη οποιουδήποτε τύπου θέρμανσης και νερού.

*Ο άθερμος φρουτοχυμός ελιάς θα αποθηκευτεί σε μικρές αεροστεγείς ανοξείδωτες δεξαμενές ανά ποικιλία. Π.χ. (αγριέλαιο – αγουρέλαιο – ελαιόλαδο). Έτσι διατηρεί όλες του τις φαινόλες, πολυφαινόλες και τις βιταμίνες του αναλλοίωτες.
*Χαμηλή οξύτητα που κυμαίνεται πάντα κάτω του 3%.
*Τέλος, θα εμφιαλωθεί με πολύ προσοχή σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες των 250ml ώστε να φθάσει στον καταναλωτή, ένα προϊόν υψίστης ποιότητας και χαμηλής οξύτητας, το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα φυσικά, ποιοτικά αλλά και θρεπτικά συστατικά του.
Η παραγωγή μας είναι άθερμο προϊόν, ψυχρής έκθλιψης (χωρίς προσθήκη οποιουδήποτε τύπου θέρμανσης ή ζεστού νερού) γιατί έτσι παίρνουμε προϊόν με μεγάλες περιεκτικότητες σε πολυφαινόλες, δηλαδή φαρμακευτικό”.

Δημοσιογράφος: Γενικά υπάρχει αλλοίωση κατά την επεξεργασία;
Παναγιώτης Μουλαράς: Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Ο φρουτοχυμός της ελιάς παραμένει στην αρχική του κατάσταση σε πολύ χαμηλή οξύτητα χωρίς αλλοιώσεις στη γεύση, το άρωμα, και τις υγειοπροστατευτικές πολυφαινόλες για να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Μην ξεχνάτε πως ο καρπός της ελιάς είναι φρούτο με χυμό.
Ίσως να έγινα κουραστικός μας τονίζω αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνω συνεχώς ότι κατά την παραγωγική διαδικασία:

1) Δεν χρησιμοποιείται κανένα είδος πολύστροφου decanter (3000/4000++ στροφών) ή διαχωριστήρες (7000/8000++ στροφών).
2) Δεν προστίθεται ούτε θερμοκρασία ούτε νερό (ζεστό ή κρύο), για να μην μεταβληθεί η θερμοκρασία του προϊόντος, παρά μόνο ότι περιέχει ο ελαιόκαρπος.
3) Οι πολυφαινόλες είναι υδατοδιάλυτες, οπότε δεν χρησιμοποιείται ζεστό νερό το οποίο σε συνεργασία με την πολυστροφία καίει και ξεπλένει όλες τις πολυφαινόλες και τα συστατικά του καρπού.

Δημοσιογράφος: Τι γεύση έχει το άθερμο αγριέλαιο;
Παναγιώτης Μουλαράς: Το Άθερμο Αγριέλαιο είναι ένα μοναδικό και ξεχωριστό οργανικό προϊόν, πικάντικο με πικρή γεύση, έχει πολύ πιο ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από το άθερμο αγουρέλαιο ή το ελαιόλαδο. Το αγριέλαιο έχει ιδιαίτερη γεύση. Οι γευσιγνώστες ελαιόλαδου δεν ξέρουν πως να το περιγράψουν. Η γεύση του θυμίζει πολύ άγρια φύση. Τα οργανοληπτικά συστατικά που διαθέτει και η σύσταση τους φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του ήμερου ελαιόλαδου. Έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό φαινολικών ενώσεων, βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών, ω-3 και ω-6 και ω-9 λιπαρά.

Δημοσιογράφος : Κύριε Μουλαρά, η τιμή του σε σχέση με τα υπόλοιπα αγριελαια του εμπορίου φαίνεται αρκετά τσιμπημένη στα 150 ευρώ τα 250 ml, δηλαδή το λίτρο έχει 600 ευρώ;
Παναγιώτης Μουλαράς: Αυτό γίνεται γιατί η παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι περιεκτικότητες του άγριου ελαιοκάρπου είναι ελάχιστες. Για 1 κιλό ελαιόλαδο χρειάζονται κατά μέσο όρο 4 με 8 κιλά ήμερης ελιάς περίπου. Αντιθέτως για 1 κιλό αγριέλαιο χρειάζονται 15 με 20 κιλά αγριελιάς, για να πάρουμε αυτες τις ποσότητες εννοείται πως θα γίνει θερμή επεξεργασία, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το προϊόν. Στην άθερμη επεξεργασία η ποσότητα του καρπού, τουλάχιστον διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται για 1 κιλό λάδι. Η φετινή χρονιά λόγω της ανομβρίας έχει πολλαπλασιάσει το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό η παραγωγή αγριέλαιου έχει ξεχαστεί, γίνεται μόνο με θερμή επεξεργασία και από ελάχιστους παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Με άθερμη επεξεργασία ίσως είμαστε και οι μοναδικοί.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το κόστος αλλά και η σωστή χρήση σε ημερησία βάση;
Παναγιωτης Μουλαρας: Κατ αρχήν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δοσολογίας, δεν μας επηρεάζει αρνητικά σε καμία περίπτωση αν υπερβούμε την ελάχιστη ημερησία κατανάλωση του ,η ελάχιστη κατανάλωση για να ωφεληθούμε πραγματικά είναι 1 κουτάλι της σούπας 8ml ωμό, κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Η φιάλη των 250ml επαρκεί άνετα για τη χρήση ενός μήνα (30-35 ημερών).
Κόστος άθερμου αγριελαίου: Το άθερμο αγριέλαιο έχει κόστος 5 ευρώ την ημέρα, λιγότερο από ένα ποτό.
Κόστος άθερμου αγουρέλαιου: Το άθερμο αγουρέλαιο έχει κόστος 2,0 ευρώ την ημέρα, λιγότερο από ένα καφέ.
Κόστος άθερμου ελαιολάδου: Το άθερμο ελαιόλαδο έχει κόστος 1,0 ευρώ την ημέρα, λιγότερο από μία τυρόπιτα.

Δημοσιογράφος: Πόσο συμβάλει στην υγεία;
Παναγιώτης Μουλαράς: Η θρεπτική του αξία και η συμβολή του στην υγεία, είναι πλέον αναγνωρισμένη παγκοσμίως και οι επιστημονικές τεκμηριώσεις ευρέως γνωστές. Στην ιστοσελίδα μας agroil.gr μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες αναλυτικά.
Μερικά από τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από την ημερήσια πόση αγριελαίου που βρήκαμε στην ιστοσελίδα agroil.gr είναι τα ακόλουθα:

– Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη στο αίμα (LDL)

–Βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων.

–Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

–Βοηθά στην καλή αντρική σεξουαλική λειτουργία.

–Βοηθά και αποτελεί ασπίδα για το συκώτι μας.

–Συντελεί στην καλή υγεία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, εφόσον βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

–Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε , βοηθά στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους.

–Αποδεικνύεται « βάλσαμο» για το στομάχι, αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για την δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας.

–Διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

–Εξαιτίας της δράσης της βιταμίνης Ε, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία και καταπραΰνει τον πόνο από τσιμπήματα των εντόμων.

–Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των νεογνών.

–Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών στοιχείων, των βιταμινών και των πολυφαινολών που περιέχει, εμποδίζει τις διαταραχές του συκωτιού, τις σκληρύνσεις και τις διάφορες φλεγμονές.

–Συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως σκουαλένιο, τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα.

– Εξαιτίας του ολεϊκού οξέος βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και γενικότερα προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

–Βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη, γιατί εξισορροπεί το σάκχαρο

–Βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή της βιταμίνης Α,D,E,K

Δημοσιογράφος: Ποιες οι μελλοντικές σας προσδοκίες κ. Μουλαρα;
Παναγιώτης Μουλαράς: Δεν έχουμε προσδοκίες έχουμε στόχους…

”Στόχος μας είναι: Με βάση το άθερμο αγριέλαιο θέλουμε να δημιουργήσουμε, μια αφετηρία ενός μαγνητικού πεδίου που θα ελκύει ανθρώπους με υψηλά στάνταρ διατροφικών αξιών, προσφέροντας υγιεινή λειτουργία και προστασία στον οργανισμό τους. Παράγουμε πολύ προσεκτικά με πολύ λεπτομέρεια, αγάπη, μεράκι και τεχνογνωσία στο δικό μας ελαιοτριβείο τον <<άθερμο φρουτοχυμό ελιάς>> που κάνει τη διαφορά από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Επεξεργασμένο χωρίς νερά και θερμοκρασίες. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας για να καλύψουμε όλη τη ζήτηση, κάτι που η φετινή χρονιά δεν μας το επιτρέπει λόγω της ανομβρίας όπως προανέφερα.”
” Η ικανότητα να κατανοείς τη φύση και να της επιτρέπεις να παράγει τα δώρα της με τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες. Για εμάς είναι στάση ζωής. ”

Δημοσιογράφος: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;
Παναγιώτης Μουλαράς: Πολύ μεγάλο, για συνεργασίες και ακόμα μεγαλύτερο για την εξαγορά του agroil. Αξιολογούμε όλες τις προτάσεις για το καλύτερο deal με βάση το συμφέρον της agroil και της ποιότητας των προϊόντων της.
Το δύσκολο κομμάτι είναι να μπορέσουμε να αντισταθούμε στα δελεαστικά ποσά που μας προσφέρουν για να αποσπάσουν το agroil από εμάς.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή το agroil θα δραστηριοποιείται στη μικρή εγκατάσταση του με τις μικρές ποσότητες που μπορεί να παράγει και να καλύπτει ελάχιστους και καταρτισμένος ανθρώπους με υψηλά στάνταρ διατροφικών αξιών.

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει η λέξη agroil κ. Μουλαρα;
Παναγιώτης Μουλαράς: AGROIL > A.GR.OIL > Α=Άθερμο GR= Ελληνικό OIL= Λάδι.

Δημοσιογράφος: Οι ωραίες ατάκες της agroil:
” Η ικανότητα να κατανοείς τη φύση και να της επιτρέπεις να παράγει τα δώρα της με τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες. Για εμάς είναι στάση ζωής. ”
” Εσύ αποφασίζεις πόσο αξίζει η υγεία σου!!! ”

Ευχαριστούμε τον κ. Μουλαρά για τον χρόνο που μας διέθεσε, βρήκαμε έναν πραγματικά αξιόλογο άνθρωπο, με κοφτερό μυαλό, άριστα καταρτισμένο στην ελαιοποίηση, την κατασκευή και την εφευρετικότητα. Μας είπε πολλά πράγματα που δεν αναφέρονται από κανέναν επαγγελματία του χώρου.
Αυτή ωστόσο είναι μόνον η αρχή για την πρωτοπόρο ιδέα του AGROIL, της οικογενειακής επιχείρησης που άρχισε πλέον να βλέπει τους κόπους της να ανταμείβονται και αναγνωρίζει πως το μέλλον προβλέπεται λαμπρότερο. Η αλήθεια είναι πως το timing του δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Για το opennews Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Related posts

Η ποικιλία των τυριών και η συνύπαρξη των λαών, στην επιφάνεια κρυμμένοι θησαυροί από το φετινό Τοp 50 by Τυροκόμος

Μήνυση από την ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για τους βανδαλισμούς αντλιών ύδρευσης στο Ευηνοχώρι

aitoloakarnanianews

Εφορεία Αρχαιοτήτων: Ημερίδα «Θεατρο-λογώντας στην Αιτωλοακαρνανία»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο