AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στα 660 εκατ. οι εξαγωγές τροφίμων τον Δεκέμβριο 2023 με αύξηση 10,8%

[ad_1]

Κατά κανόνα οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν να κινούνται πτωτικά στη σκιά της διεθνούς αβεβαιότητας και των πολεμικών συγκρούσεων σε Γάζα και Ουκρανία, κλείνοντας την χρονιά με μείωση 8,7%. Παρ’ όλα αυτά, η κάμψη περιορίστηκε χάρη στη δυναμική που εξακολουθούν να έχουν τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες στη διεθνή αγορά.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές Τροφίμων & Ζώντων Ζώων έκλεισαν για τον Δεκέμβριο 2023 στα 659,1 εκατ. ευρώ, έναντι 594,8 εκατ. τον προηγούμενο Δεκέμβρη (+10,8%). Σχετικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, καταγράφονται πτωτικές τάσεις σε όλους τους κλάδους. Πιο συγκεκριμένα, πολύ σημαντική είναι η ποσοστιαία μείωση που καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (-19,7%), Βιομηχανικά (-8,7%), Χημικά (-13,2%), Μηχανήματα (-30,9%) και Διάφορα Βιομηχανικά (-21%). Πτώση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Πρώτες Ύλες (-36,8%), Ποτά & Καπνός (-23,4%) και Λάδια (-71,1%). Τέλος, ούτε οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κανόνα και υποχώρησαν κατά -17,3%, σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη «Κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα και την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες σε αξία, και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δίαυλος με τους διεθνούς συνεργάτες τους. Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος συνιστά μια εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια».

Πάντως, σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 20% στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου της περσινής χρονιάς.

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Θα ξάφνιαζε μια Φέτα ΠΟΠ από απαστερίωτο γάλα

Αποδίδει η σταθερή παροχή αζώτου στα χειμερινά σιτηρά με λίπανση νέας τεχνολογίας

Η νέα ιδέα υποβοήθησης για τα Valtra και τους λιπασπατοδιανομείς

Αφήστε ένα σχόλιο