AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Στην κούρσα διαδοχής ο γαμπρός του Ερντογάν! Ο δημιουργός των διάσημων drone Bayraktar για πρόεδρος της Τουρκίας;

[ad_1]

Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ είναι ο ιδιοκτήτης και CEO της εταιρείας Baykar που κατασκευάζει τα διάσημα πλέον drone Bayraktar και ο Σελτσούκ είναι ο αδελφός του και μέλος στο ΔΣ της πιο ανεπτυγμένης εταιρείας στην Τουρκία. Αλλά υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο στην εξίσωση. Ο Σελτσούκ είναι γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Wall Street Journal, ο Μπαϊρακτάρ εξέφρασε την επιφυλακτική του προσέγγιση, εκφράζοντας την τωρινή του αποδέσμευση από την ενεργό πολιτική, αλλά σημειώνοντας ωστόσο τη δυνατότητα μελλοντικής συμμετοχής στην πολιτική. “Ίσως θα έλεγα ναι, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις”, είπε ο Μπαϊρακτάρ, μιλώντας από τη Σμύρνη, με έναν τόνο που πρόδιδε κάποια σκέψη. Ο Μπαϊρακτάρ είπε, “Δεν είμαι στην πολιτική”, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του, αλλά στη συνέχεια ενέδωσε και είπε: “Δεν είμαι στην ενεργό πολιτική”. Καθώς οι δηλώσεις του υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της σχέσης του με την πολιτική σφαίρα, κινείται στο σημείο τομής της προσωπικής φιλοδοξίας και της πίστης στον Ερντογάν.

Ο πατέρας του Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος πέθανε το 2021, ήταν ο ιδρυτής της αεροναυτικής εταιρείας Baykar το 1984. O Σελτσούκ φοίτησε στο ΜΙΤ, έλαβε δύο μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και επέστρεψε το 2007 στα πάτρια για να αναλάβει το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης.

Υπό την ηγεσία του και τις δικές του πρωτοποριακές έρευνες, η Baykar κατασκεύασε τα Bayraktar, τα πρώτα εγχωρίως παραχθέντα UAV της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των Bayraktar Mini UAV, Bayraktar TB2, Bayraktar VTOL και Bayraktar Akıncı. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν δοκιμαστικά από τις τουρκικές δυνάμεις για επιχειρήσεις κατά του PKK και συμμετείχαν σε πεδία πολέμων όπως σε αυτό της Συρίας, στη Λιβύη αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η σχέση kazan kazan που έχουν ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή που τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Αφότου ο ένας γαμπρός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνέβαλε τα μέγιστα στην καταστροφή της τουρκικής οικονομίας και έφυγε νύχτα για την αφάνεια, ο έτερος βγήκε μπροστά. Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ είναι ο πιο επωφελημένος από τους τελευταίους πολέμους, αλλά και από την αποβολή των ΗΠΑ από το πρόγραμμα για τα F-35, καθώς το αεροπλανοφόρο που σχεδίαζε να αφιερώσει η Τουρκία σε αυτά, μετατράπηκε σε… μίνι αεροπλανοφόρο, ικανό να φέρει τα drone που παράγει η Baykar.

H εταιρεία του έχει χρησιμοποιηθεί από το Ερντογάν χωρίς καμία φειδώ. Από τη μία για να δείξει ότι υπερασπίζεται τους αδύναμους ενάντια στο άδικο. Αυτή η ρητορική προτάχθηκε όταν ο Ερντογάν έστειλε drone και μισθοφόρους από τα πεδία μαχών στη Συρία για να υπερασπιστούν τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ και την τότε Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στη μάχη ενάντια στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης ο οποίος είχε τη βοήθεια της Αιγύπτου. Αυτή η ρητορική χρησιμοποιήθηκε όταν ακριβώς οι ίδιες κινήσεις έγιναν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν ξαφνικά οι αζερικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν drone εναντίον των Αρμενίων και μισθοφόρους από τη Λιβύη για να τελειώσουν τη διαμάχη. Ακριβώς η ίδια ρητορική και η ίδια πρακτική όταν χρειάστηκε η Ουκρανία. Πέραν αυτών όμως ο Μπαϊρακτάρ πλουτίζει καθώς ο Ερντογάν πουλάει φτηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε Αφρική, Ασία, Ευρώπη και όπου αλλού μπορεί, με στόχο να μεγαλώσει τη διπλωματική του επιρροή, ώστε να επωφεληθεί μελλοντικά οικονομικώς μπας και συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Τα παραπάνω, φυσικά με τη συνδρομή του Τούρκου Γκέμπελς, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος ελέγχει τα ΜΜΕ της Τουρκίας υπό τις εντολές Ερντογάν, έχουν μετατρέψει τον Μπαϊρακτάρ σε λαϊκό ήρωα, ένα παιδί που βγήκε από τον φανατικά εθνικιστικό Πόντο της Τουρκίας, υπερασπίζεται τους αδύναμους, προβάλλει “τις αξίες” της Τουρκίας του Ερντογάν και κάνει τη χώρα τους διάσημη στον κόσμο. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να θεωρούν ότι ο Μπαϊρακτάρ θα είναι ο διάδοχος του Ερντογάν.

Ειδικά μετά και από την εκκωφαντική ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές και την άνοδο των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην πρώτη θέση των ψήφων πανεθνικά, οι συζητήσεις διαδοχής επανήλθαν στο προσκήνιο. Στη συζήτηση βέβαια, πάντοτε παραμένει ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο μεγάλος γιος του Τούρκου προέδρου.  Ο Μπιλάλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στελέχωση βασικών κυβερνητικών θέσεων μέσω ιδρυμάτων όπως το TÜGVA, το οποίο βασίζεται στο πολιτικό Ισλάμ και εγείρει ανησυχίες για την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ στη διοίκηση. Το TÜRGEV, ένα άλλο ίδρυμα που εποπτεύεται από τον Μπιλάλ, έχει αντιμετωπίσει καταγγελίες διαφθοράς και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έρευνας για διαφθορά το 2013. Κατά το ίδιο σκάνδαλο, ο Μπιλάλ εχει ηχογραφηθεί να “καρφώνει” τον ίδιο του τον πατέρα για παράνομα χρήματα, κάτι που ανάγκασε τον Ερντογάν να επέμβει και να προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να συμμαζέψει την κατάσταση. 

Ο Ερντογάν έχει λάβει μέτρα για την απομάκρυνση προσωπικοτήτων με επιρροή στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή διαδοχή του γιου του εντός του κόμματος, ενισχύοντας την επιρροή της οικογένειας Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή. Ο πλούτος της οικογένειας Ερντογάν, που αποκτήθηκε με παράνομα μέσα, διαχειρίζεται ο Μπιλάλ και ότι αυτό δικαιολογείται μεταξύ των θρησκευτικών κύκλων ως απαραίτητο για την υποστήριξη παγκόσμιων τζιχαντιστικών κινημάτων και ισλαμιστικών καθεστώτων. Όμως ο Μπαϊρακτάρ έχει την αποδοχή του κοινού, είναι πιο αγαπητός και ίσως να αποτελέσει σοβαρό χαρτί στην προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του Εκρέμ Ιμάμογλου προς την κορυφή, που, μετά και το 3-0 που σημείωσε, ως προσωπική νίκη έναντι του Ερντογάν σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, μοιάζει να μην υπάρχει τρόπος.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι αυτό το σκοταδιστικό πρόσωπο, του ακραίου και υπόγειου πολιτικού Ισλάμ που με αργά και σταθερά βήματα εδραιώνεται σε όλη την Ευρώπη και λειτουργεί προς όφελος του Ερντογάν και των υποστηρικτών του. Ο Σελτσού Μπαϊρακτάρ είναι το πρόσωπο του κοσμικού turned ισλαμιστή Τούρκου, που σπούδασε στο εξωτερικό και αντιπροσωπεύει την εξέλιξη. Δύο πρόσωπα του ίδιου νομίσματος, της πολιτικής Ερντογάν. Δύο όπλα που ο Τούρκος πρόεδρος ακονίζει για να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή.   

ΠΗΓΗ: Capital.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Future Warfare: Aνάλυση Τουρκικών βομβαρδισμών έναντι Κούρδων σε Συρία και Ιράκ μέσω TB-2 Bayraktar & MAΜ-L

Ο Νετανιάχου επιμένει σε πόλεμο οι ΗΠΑ λένε ότι δεν θα επιτρέψουν «μετεγκατάσταση Παλαιστινίων»

Χάνει έδαφος η Τουρκία στην ελευθερία και τη δημοκρατία! Τί αναφέρει έκθεση Διεθνούς Ινστιτούτου

Αφήστε ένα σχόλιο