AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στη Χαλκιδική έπιασαν δουλειά Ινδοί αγρεργάτες

[ad_1]

Στη «δεξαµενή» της αχανούς Ινδίας, όπου η διαθεσιµότητα εργατικού δυναµικού µοιάζει να είναι ανεξάντλητη, βρήκαν οι κτηνοτρόφοι της Γαλάτιστας τη… γιατρειά στο µεγαλύτερο «πονοκέφαλο», που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον εγχώριο πρωτογενή τοµέα στην Ελλάδα κι έχει να κάνει µε την αδυναµία εύρεσης εργατικών χεριών. Στο κεφαλοχώρι της Χαλκιδικής από τις αρχές Νοεµβρίου έχουν φτάσει πέντε Ινδοί εργάτες γης και εργάζονται σε δύο µεγάλες εκµεταλλεύσεις -µία προσέλαβε δύο και η άλλη τρεις- µε πάνω από 600 αιγοπρόβατα η κάθε µια, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι οι µοναδικοί.

Η πόρτα άνοιξε και στο αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα, έπειτα από σχετικά αιτήµατα κτηνοτρόφων του χωριού, αναµένεται να έρθουν να εργαστούν, σε τοπικές εκτροφές, άλλοι περίπου 10 οµοεθνείς τους, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Είναι η µοναδική επιλογή που µας έµεινε για εργάτες γης στον τοµέα της κτηνοτροφίας, καθώς οι Αλβανοί που χρησιµοποιούσαµε για πολλά χρόνια φεύγουν για άλλες χώρες κυρίως της Ευρώπης, που προσφέρουν υψηλότερες αµοιβές, ενώ οι Έλληνες προτιµούν την καφετέρια και τον φραπέ», τονίζει µε εµφανές παράπονο ο Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Γαλάτιστας.

 Με κλειδάριθµο η είσοδος στη βάση δεδοµένων

Το «πάντρεµα», ανάµεσα στα «θέλω» των δυνάµει εργοδοτών και των δυνάµει απασχολούµενων, έγινε µέσω της πλατφόρµας που έχει στήσει για το σκοπό αυτό η ΕΘΕΑΣ, παρέχοντας την υπηρεσία δωρεάν.

«Οι ενδιαφερόµενοι υπέβαλαν το αίτηµά τους, πήραν τον κλειδάριθµο για είσοδο στη βάση δεδοµένων της ΕΘΕΑΣ και από τη µεγάλη λίστα µε τα ονόµατα που υπάρχει εκεί επέλεξαν ποιους ήθελαν, προκειµένου να τους προσφέρουν εργασία. ∆εν είναι επιλογή στα τυφλά», µας είπε ο κ. Τσιαρτσαφλής. ∆ιευκρίνισε δε, πως συνολικά από τη Γαλάτιστα έχουν υποβληθεί περί τα 20 αιτήµατα για εργάτες από την Ινδία και υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι περιµένουν να δουν πως θα εξελιχθεί το εγχείρηµα και να κατόπιν θα προχωρήσουν και εκείνοι.

 Μεγάλες οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια

Ο τοπικός αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισµός αριθµεί περισσότερες από 40 κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, µε πάνω από 30.000 πρόβατα και κατσίκια και οι ανάγκες είναι µεγάλες. «Υπάρχει µεγάλο πρόβληµα γενικά στην κτηνοτροφία. Μόνο στη Γαλάτιστα οι ελλείψεις σε χέρια πρέπει να ξεπερνούν τα 80 – 100 άτοµα. Ο ένας µε τον άλλο, θα δούµε και θα πάρουµε και άλλους. Φαίνεται, πάντως, πως προσπαθούν και µαθαίνουν σιγά – σιγά τη δουλειά», σηµειώνει ο συνοµιλητής µας.

 Φιλοξενία στους «σταβλίτες»

Η µετάκληση γίνεται για ένα χρόνο και ασφαλίζονται στο ΕΦΚΑ, ενώ η αµοιβή τους είναι ο βασικός µισθός συν κάτι παραπάνω, δεδοµένου ότι χρειάζεται να εργάζονται και λίγες ώρες περισσότερες. Οι δουλειές που κάνουν είναι κυρίως τάισµα και άρµεγµα, ενώ κάθε εκτροφή διαθέτει ειδικό χώρο για να τους φιλοξενεί, τους λεγόµενους «σταβλίτες», µικρά δωµάτια των 25-30 τ.µ. µε κουζίνα, µπάνιο, θέρµανση και ψύξη, αλλά και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι ανθρώπινες και να µποροξµνύν να επικοινωνούν µε τις οικογένειές τους.

Για τη συγκρότηση της βάσης δεδοµένων, που άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2023, η ΕΘΕΑΣ έχει συνάψει συµβάσεις συνεργασίας µε εταιρείες «Manpower» (σ.σ. εύρεσης εργατικού δυναµικού) στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάµ, αφού η διακρατική συµφωνία µε την Αίγυπτο παραµένει µόνο στα χαρτιά, λόγω απαίτησης των Αιγύπτιων να επιλέγουν εκείνοι ποιοι εργαζόµενοι θα έρθουν.

[ad_2]

Source link

Related posts

Ο καιρός σήμερα 29/3/2024 – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα κέντρα παραγωγής της ΕΕ

Επιδοτήσεις: Τα προγράμματα που «τρέχουν» για προώθηση κρασιού και αγροτικών προϊόντων

Αφήστε ένα σχόλιο