AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα κέντρα παραγωγής της ΕΕ


Ελλάδα

Αποχώρησαν από την Αθήνα οι χιλιάδες αγρότες που οργάνωσαν την μεγάλη κινητοποίηση με τα εκατοντάδες τρακτέρ τους στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Όπως λένε, η δράση τους θα συνεχιστεί στα μπλόκα μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Λόγω της αναχώρησης του κονβόι είχαν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σημεία του οδικού δικτύου της Αθήνας.

Πλέον οι αγρότες ετοιμάζονται να ενημερώσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου, να διεξάγουν νέο διάλογο για το μέλλον των κινητοποιήσεων καθώς και για την επόμενη συνάντηση των αντιπροσώπων τους  με τον πρωθυπουργό.

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου δεν είχε μόνο τρακτέρ, αλλά είχε και παλμό, πανό και συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future», μιας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ως αντίδραση στη νέα ΚΑΠ.

Ισπανία

Τουλάχιστον 500 τρακτέρ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν μέχρι το μεσημέρι στο κέντρο της Μαδρίτης, στην Puerta de Alcalá, και από εκεί οι αγρότες θα συνεχίσουν με τα πόδια μέχρι έξω από το υπουργείο Γεωργίας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται από την ανεξάρτητη αγροτική οργάνωση Unión de Uniones και τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια : δύσκολες συνθήκες διατήρησης της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών απαιτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και των εισαγωγών από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

Οι τρεις βασικές αγροτικές οργανώσεις Asaja, COAG και UPA οι οποίες είναι και οι μόνες που βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση (και όχι η Unión de Uniones) πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σήμερα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας εκτός Μαδρίτης.

Στις 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί και μία ακόμα διαμαρτυρία στη Μαδρίτη , αυτή τη φορά από τα τρία επίσημα συνδικάτα , ημερομηνία συμβολική καθώς την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Την ίδια μέρα εκατοντάδες τρακτέρ και πάνω από χίλια άτομα πρόκειται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που καλούνται για αυτήν την Πέμπτη στις 10:30 π.μ. στο λιμάνι της Βαλένθια από όλες τις γεωργικές οργανώσεις της Περιφέρειας της Βαλένθια. Θα έχει επίσης την υποστήριξη της Cooperativas Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. Παραγωγοί από την ASAJA Albacete και την ASAJA Cuenca θα συμμετάσχουν επίσης στη διαμαρτυρία της Βαλένθια.

Πολωνία

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ενώ το υπουργείο συγκεντρώνει τα αιτήματα των διαδηλωτών. Οι επίσημες συνομιλίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν, όπως σημειώνεται, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από μια προγραμματισμένη μαζική διαμαρτυρία των αγροτών στη Βαρσοβία.

Οι αγρότες ζητούν περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων στην Πολωνία και ανάκληση ορισμένων αλλαγών στη γεωργία που ανακοινώθηκαν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, και τα δύο ζητήματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ, αλλά παράλληλα το Υπουργείο Γεωργίας δεν αποκλείει την λήψη ορισμένων αποφάσεων όσον αφορά τον περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων.

Έκτακτες συνομιλίες έχουν προγραμματίσει οι υπουργοί Γεωργίας της Πολωνίας και της Ουκρανίας, στη σκιά της κλιμάκωσης των αντιδράσεων των πολωνών αγροτών οι οποίοι απέκλεισαν τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Οι διαδηλωτές εμπόδισαν τη διέλευση περίπου 7.000 φορτηγών που περίμεναν να εισέλθουν στην Πολωνία από την Ουκρανία και περίπου 2.500 που επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι διαδηλώσεις έχουν επίσης διακόψει τις ουκρανικές εισαγωγές που εισέρχονται στην Πολωνία μέσω σιδηροδρόμου.

Οι Πολωνοί διαδηλωτές στο πέρασμα Zosin-Ustilug σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε πέντε αυτοκίνητα να περνούν τα σύνορα και προς τις δύο κατευθύνσεις μία φορά κάθε 30 λεπτά. Ένα φορτηγό θα αφήνεται στην Πολωνία κάθε ώρα και τρία φορτηγά στην Ουκρανία κάθε ώρα.

 

 

 

 

Κοινοποιήστε το:


Source link

Related posts

Όταν ο πληθωρισμός τείνει προς το 2% θα μειωθούν τα επιτόκια

Ανεβάζει το ταβάνι των de minimis η Κομισιόν, πίσω στα κράτη η ευχέρεια στήριξης

Πρώτη η Ελλάδα στα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ

Αφήστε ένα σχόλιο