AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός

[ad_1]

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βρυξέλλες

Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συμμετέχει σήμερα και αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ατζένα της οποίας κορυφαία θέση κατέχει η διεύρυνση της Ε.Ε.. “Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα”, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει, ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα κρίσιμο για ολόκληρη την Ε.Ε., ακόμα περισσότερο για τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η δική μας. Επιπλέον, ο κ.Μητσοτάκης διεκδικεί ενισχυμένους Ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή του προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε..

Χθες, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδος, ότι το ζήτημα της ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Συμβουλεύονται τον Ορμπάν για την Ουκρανία

Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι συζητούν στη Νορβηγία νέο γύρο απελευθέρωσης ομήρων

Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Αφήστε ένα σχόλιο