AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Συνδυασμός από αιθέρια έλαια κρητικών βοτάνων μειώνει με φυσικό τρόπο τη διάρκεια των συμπτωμάτων της

[ad_1]

Εντυπωσιακά ευρήματα από νέα σημαντική ελληνική μελέτη. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τρία αρωματικά κρητικά βότανα μπορεί να μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλεί η COVID-19, σύμφωνα με νέα ελληνική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης χορήγησαν τον συνδυασμό σε ασθενείς που νόσησαν ήπια σε όλα τα κύματα της πανδημίας στη χώρα μας, διαπιστώνοντας πως επισπεύδει σημαντικά την ανάρρωσή τους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι ο συνδυασμός αυτός ασκεί ιδιαίτερα σημαντική δράση έναντι συγκεκριμένων ιών που ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως:

  • Οι ιοί Α και Β της γρίπης
  • Ο ρινοϊός HRV14 (είναι συχνή αιτία κοινού κρυολογήματος)

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ο συγκεκριμένος συνδυασμός των αιθερίων ελαίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φυσικό, συμπληρωματικό βοήθημα και για τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Τα τρία βότανα είναι το δίκταμο, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Οι επιστήμονες τα χρησιμοποίησαν σε συγκεκριμένες αναλογίες σε συνδυασμό με extra παρθένο ελαιόλαδο και βιταμίνη D3, δημιουργώντας ένα φυσικό ιδιοσκεύασμα το οποίο χορήγησαν στους ασθενείς τους.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Diseases και παρουσιάσθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής. Η μελέτη διεξήχθη από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων/ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Λιονή.

Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020. Η δεύτερη από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Κατ’ αυτό τον τρόπο άλλοι από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν COVID-19 λόγω του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού (του Alpha) και άλλοι λόγω των επομένων στελεχών που επικράτησαν (Beta, Delta, Omicron). Από το Νοέμβριο του 2021 έως και σήμερα επικρατούν διάφορα στελέχη Omicron, επομένως τα ευρήματα καλύπτουν όλο το εύρος των μικροβιακών στελεχών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει ήπια μορφή της COVID-19. Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, χορηγώντας μόνο στη μία τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων. Η άλλη ήταν η ομάδα ελέγχου.

Το 52% των συμμετεχόντων που έλαβαν τα αιθέρια έλαια και το 55% της ομάδας ελέγχου ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 38 και 42 ετών αντιστοίχως. Το 34% και το 29% αντιστοίχως κάπνιζαν, ενώ τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα είχε το σχεδόν 37% και το 29%. Επιπλέον, το 50% των συμμετεχόντων που πήραν τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων και το 35% της ομάδας ελέγχου δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο πατενταρισμένος συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τα 3 κρητικά βότανα, σε συγκεκριμένες αναλογίες ώστε να λειτουργούν συνεργικά, μείωνε σημαντικά τον αριθμό και τη συχνότητα συμπτωμάτων, όπως:

  • Η γενικευμένη κόπωση
  • Η αδυναμία
  • Ο πυρετός
  • Οι πόνοι στους μυς (μυαλγίες)

Στην πραγματικότητα, την έβδομη ημέρα από την έναρξη της λοίμωξης οι ασθενείς που έπαιρναν τα αιθέρια έλαια (CAPeo) είχαν κατά μέσον όρο 1,4 συμπτώματα έναντι 4,7 που είχαν την πρώτη ημέρα.

Οι ασθενείς, όμως, που δεν τα λάμβαναν εξακολουθούσαν να έχουν 3,1 συμπτώματα, κατά μέσον όρο. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ακόμα εντονότερη την 14η ημέρα από την έναρξη της λοίμωξης, με τους ασθενείς που έπαιρναν τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων από τα 3 κρητικά βότανα να έχουν αναρρώσει σχεδόν πλήρως αλλά εκείνους της ομάδας ελέγχου να ταλαιπωρούνται ακόμα από 2,9 συμπτώματα κατά μέσον όρο ο καθένας.

Επιπλέον, σημαντική βελτίωση υπήρχε στην ομάδα που λάμβανε το μείγμα των αιθερίων ελαίων από τα κρητικά βότανα και στην ένταση των συμπτωμάτων, η οποία μειωνόταν ολοένα περισσότερο με την πάροδο των ημερών.

Η πρακτική σημασία τους

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τα τρία συγκεκριμένα κρητικά βότανα «διαθέτει ισχυρή δράση εναντίον του κορωνοϊού», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Η πρώιμη και αποτελεσματική επίδρασή του στην ανακούφιση από βασικά συμπτώματα της COVID-19 υποδηλώνει ότι το πατενταρισμένο μίγμα (CAPeo) των αιθερίων ελαίων μπορεί να δρα ως φυσικός, συμπληρωματικός παράγοντας για τους ασθενείς με ήπια COVID-19».

«Ο συνδυασμός όχι μόνο επισπεύδει την ανάρρωση σε περιπατητικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, αλλά ασκεί και προληπτική/προφυλακτική δράση στην παράτασή τους», τόνισαν οι ερευνητές στο συνέδριο. Και επισήμαναν πως «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό ασθενών που ταλαιπωρούνται επί μήνες ή και χρόνια από εμμένοντα συμπτώματα (η λεγόμενη long COVID)».

Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα αποτελέσματα προγενέστερων μελετών για τους άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού που προαναφέρθηκαν (Α/Η1Ν1, γρίπη Β, ρινοϊός).

COVID

Ο συνδυασμός που χρησιμοποιήθηκε

Στη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκε o πατενταρισμένος συνδυασμός αιθέριων ελαίων από 3 κρητικά βότανα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο CRETAN IAMA. Είναι η 8η κλινική μελέτη που διεξάγεται με αυτό και δημοσιεύεται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Την ερευνητική ομάδα του CRETAN IAMA συνθέτουν καθηγητές πανεπιστημίων και συνεργάτες τους. Οι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι:

  • Ο κ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
  • Ο κ. Ηλίας Καστανάς, καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
  • Ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, καθηγητής Βιολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ
  • Η κυρία Μαριλένα Καμπά, καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
  • Ο κ. Εμμανουήλ Συμβουλάκης,  αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας.

Το CRETAN IAMA  είναι ένα βραβευμένο φυσικό προϊόν, το οποίο διακρίνεται για τη μοναδικότητά του στη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη (R&D) προϊόντος, τη διαδικασία επιλογής και σταθερότητας της πρώτης ύλης, τις μεθόδους παραγωγής υψηλής ακρίβειας και την καταξιωμένη διεθνώς επιστημονική τεκμηρίωσή του.

[ad_2]

Source link

Related posts

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό

Τι συμβαίνει στον οργανισμό ενός παιδιού όταν του φωνάζεις

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι δήλωσε για τα απογευματινά ιατρεία

Αφήστε ένα σχόλιο