AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Συνεταιριστικές προσπάθειες, ελαιόλαδο στα 120 ευρώ και τιμή για πρόβειο στα 2 ευρώ από παραγωγικές προσπάθειες στη Foodexpo

[ad_1]

Δίπλα σε κραταιές δυνάμεις και βιομηχανίες του χώρου, αναδείχθηκαν και επιμέρους παραγωγικές προσπάθειες μικρότερων παραγωγών καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών. Σημειώνεται ότι μικρότερες επιχειρήσεις που επενδύουν σε ποιοτικό προϊόν, όπως η τυροκομεία Λέρου, προσφέρει 2 ευρώ για την αγορά πρόβειου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους, πληρώνοντας σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς που αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 1,5 ευρώ. Αλλά και προσπάθειες που αναδεικνύουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όπως η Corinto με έδρα την Κόρινθο, έχει εμφιαλώσει το προϊόν της σε αντίγραφο αρχαίου αρύβαλλου, που μοιάζει με αμφορέα, με την τιμή του στα 300 ml να ανέρχεται στα 120 ευρώ για πώληση στο εξωτερικό. Kυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια και ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσω της δημιουργίας γαστρονομικών συνταγών, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη φετινή διοργάνωση.

Αμφιλοχίας Γη: Έμφαση σε πέντε προϊόντα που παράγει

H Αμφιλοχίας Γη, συνεταιριστική βιομηχανία της ΕΑΣ Αγρινίου, έδωσε έμφαση στην ανάδειξη των τυροκομικών της προϊόντων και ειδικότερα της γραβιέρας Αμφιλοχίας, του πεκορίνο, της κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ, της φέτας ΠΟΠ, ενώ θέση στα ψυγεία της είχε και το τσαλαφούτι. Εκτός από την ελληνική αγορά, όπου έχει παρουσία η γαλακτοβιομηχανία, αναπτύσσοντας ευρεία συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει έμφαση και στις εξαγωγές. Τα προϊόντα της διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών.

Τυράς: Παρουσιάζοντας το χαλούμι

Από πλευρά της η Τυράς του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της οικογένειας Σαράντη, παρουσίασε στην έκθεση το χαλούμι, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς ποσοστού της κυπριακής εταιρείας Κουρούσιης. Ταυτόχρονα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται αυτή την περίοδο η ολοκλήρωση της επένδυσης που πραγματοποιεί ο όμιλος στην Κύπρο για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού, ένα προϊόν στο οποίο επενδύει για τα επόμενα χρόνια.

Λαβιογάλ: Εξάγει το 65% της παραγωγής της – Η μισή παραγωγή της σε βαρελίσια φέτα

Από τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, παρούσα ήταν και η λακωνική Λαβιογάλ, η οποία έχει εργοστάσιο λίγο πριν από την Μονεμβασιά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Τάσος Κυριαζάκος. Κύριο προϊόν της είναι η φέτα, όπου παράγει βαρελίσια αλλά και σε δοχείο σε αναλογία 50-50, ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες βαρελίσιας φέτας διοχετεύονται στον Σκλαβενίτη. Επιπλεον, συνεργάζεται και με όλες τις μεγάλες αλυσίδες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κύριο Κυριαζάκο το γάλα προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής προϊόν της συνεργασίας με 150 κτηνοτρόφους. Σε ετήσια βάση εισκομίζει περίπου 2.500 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος. Το 65% των ποσοτήτων που πουλάει κατευθύνονται σε εξαγωγές και σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τυροκομείο Λέρου Γιαννουκά: Πληρώνει 2 ευρώ στους παραγωγούς για το πρόβειο

Mε την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας όπως είναι το τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει σε μούστο αλλά και σε κρασί καθώς και σε ελαιόλαδο, μυζήθρα που ωριμάζει σε κρασί ή σε μούστο, συστήνεται στην αγορά το νησιωτικό τυροκομείο της Λέρου της Σταυρούλας Γιαννουκά. Συν τοις άλλοις έχει δημιουργήσει το λιόκαφτο, ένα τυρί από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, που επικαλύπτεται από βιολογικά μπαχαρικά. Η παραγωγική μονάδα αξιοποιεί γάλα που συλλέγει από το δικό της κοπάδι – 150 κατσίκες και 50 πρόβατα -, ενώ συνεργάζεται και με κτηνοτρόφους. Η οικογενειακή επιχείρηση δημιουργήθηκε το 2018, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, καθώς η οικογένεια αποφάσισε να δημιουργήσει τυροκομείο, αλλάζοντας επαγγελματική κατεύθυνση. Η τιμή που προσφέρει για την αγορά πρόβειου γάλακτος από τους παραγωγούς της Λέρου ανέρχεται στα 2 ευρώ, ενώ το κατσικίσιο πληρώνεται έως και 1,6 ευρώ το κιλό. «Επιθυμία μας είναι να βοηθήσουμε τους παραγωγούς, δεδομένου ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα μικρό νησί που παρέχει περιορισμένες δυνατότητες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπου μπορούμε και να ενθαρρύνουμε τους κτηνοτρόφους», αναφέρει η Σταυρούλα Γιαννουκά.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από Μανάκι σε αρύβαλλο με τιμή 120 ευρώ

Νεοσύστατη παραγωγική προσπάθεια για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από την ποικιλία Μανάκι με εξέχοντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αποτελεί η Corinto, που δημιούργησαν οι Τάσος και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και Βλάσης και Χρήστος Ροτζιόκος. Η κορινθιακή εταιρεία αξιοποιεί τις ελιές από τους ιδιόκτητους ελαιώνες, ενώ συνεργάζεται και με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. «Η παραγωγή γίνεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης με σκοπό να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ελιάς. Το ελαιόλαδο είναι είτε συμβατικό, είτε βιολογικό με οξύτητες 0,2 έως 0,25», αναφέρει ο Τάσος Χριστοδούλου. «Προέρχεται από παλιές ρίζες και επιδίωξή μας ήταν μέσα από την ονομασία που επιλέξαμε, να αναδείξουμε την περιοχή προέλευσής του. Η συλλογή του καρπού ξεκινάει από τον Οκτώβριο και η αποθήκευση πραγματοποιείται σε ψυχόμενες δεξαμενές όπου γίνεται καθίζηση του ελαιολάδου και αναπλήρωση με άζωτο», συμπληρώνει. Εκτός από τις απλές συσκευασίες το ελαιόλαδο συσκευάζεται και σε αρύβαλλο, που θυμίζει αμφορέα, όπου το πρωτότυπο σκεύος φιλοξενείται στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο σε αρύβαλλο χωρητικότητας 300 ml πωλείται στο εξωτερικό στη λιανική στα 120 ευρώ.

 

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Σημαντικός ο ρόλος της Κίνας στον ενεργειακό τομέα δήλωσε ο Μπιρόλ

Για διεθνείς διασκέψεις στην Πράσινη Εβδομάδα Βερολίνου ο Αυγενάκης

Ο Άγιος Βασίλης έκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες για το 2023 – Πώς σχολίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αφήστε ένα σχόλιο