AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ασφαλιστικα

Συντάξεις: “Άνθρακες” οι αυξήσεις-Από τι “ροκάνίστηκαν”

[ad_1]

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε χιλιάδες συνταξιούχους που πήγαν στα ATM για να λάβουν τα χρήματά τους, αφού οι πολυδιαφημισμενες αυξήσεις αποδείχτηκαν “άνθρακες”. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν υπήρξαν καν αυξήσεις.

Στους συνταξιούχους καταβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ, από τα οποία παρακρατήθηκαν σχεδόν τα μισά.

Σημειώνεται ότι το 77% των συντάξεων είναι κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Όσες εξ αυτών δεν είχαν «προσωπική διαφορά» , έλαβαν ονομαστική αύξηση έως 30 ευρώ. Τελικά όμως πιστώθηκαν έως 20-21 ευρώ, καθώς το 6% της αύξησης παρακρατήθηκε υπέρ ΕΟΠΥΥ, ενώ υπήρξε και φόρος 22% για ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν έλαβαν αύξηση λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Εντωμεταξύ, μικρότερες ή μηδενικές αυξήσεις συντάξεις παίρνουν χιλιάδες συνταξιούχοι  με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

Εχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συνταξιούχοι, που ξεπέρασαν τα 1.400 ευρώ με την αύξηση 7,75%, κατέληξαν να πάρουν μικρότερο ποσό στην τσέπη, καθώς ένα μέρος της σύνταξης υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη εισφορά-φόρος είχε κριθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντισυνταγματική με τις αποφάσεις 244/2017 και 504/2021, ενώ με νεότερη απόφασή της 1477/2021 την έκρινε συνταγματική από 1/1/2019.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΕΦΚΑ: Αύξηση των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (ΦΕΚ)

Υπ. Εργασίας: Πότε ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται ο ΑΜΚΑ

Συντάξεις: Πώς θα βρείτε τα ένσημα σας πριν το 2002

Αφήστε ένα σχόλιο