AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σύντομα δεύτερη δόση για αποζημιώσεις στα δέντρα, ειδικά μέτρα για παρακάρλια και χωράφια με φερτές ύλες

[ad_1]

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό. 

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς.

Κατά τα λοιπά, η τρίωρη συνάντηση που είχαν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, εκπρόσωποι παραγωγών από τα πλημμυρισμένα χωριά της Κάρλας με κυβερνητικά στελέχη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ήταν «σα να μην έγινε»με την πλευρά της κυβέρνησης να είναι εξαιρετικά λακωνική και φειδωλή ως προς τον προγραμματισμό της αποκατάστασης του κάμπου. Αυτό τουλάχιστον μετέφεραν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η αντιπροσωπία αγροτών από τα παρακάρλια χωριά.

Καμία επεξήγηση γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι με τα νερά που έχουν κατακλύσει πάνω από 185.000 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας στα παρακάρλια δεν δόθηκε, με τους παραγωγούς να παίρνουν την απάντηση «δεν είναι θέμα δικής μας αρμοδιότητας». Οι κυβερνώντες περιορίστηκαν στην αποκάλυψη επερχόμενου προγράμματος που θα καλύψει το διαφυγόν εισόδημα των παραγωγών για όσο καιρό δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν, χωρίς όμως να αποκαλύψουν ούτε το ποσό που θα διατεθεί, ούτε καν τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα ανακοινωθεί.

Οι πληροφορίες του agronews.gr αναφέρουν πως το πλάνο για την στήριξη των παραγωγών με τα πλημμυρισμένα χωράφια είναι ολοκληρωμένο κατά 90%, κάτι το οποίο ειπώθηκε στη συνάντηση, καθώς επίσης πως θα ανέλθει σε σχεδόν 180 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αποσιωπήθηκε.

Οι παραγωγοί έθιξαν και το ζήτημα που ανέδειξε το agronews.gr το οποίο αφορά σε ψεύτικες δηλώσεις στο ΟΣΔΕ προκειμένου να βγει η επιδότηση των 500 ευρώ το στρέμμα, βαφτίζοντας «βιομηχανική ντομάτα» τα αλωνισμένα χωράφια με καλαμιές. Η αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ, με τους ιθύνοντες να αναφέρουν ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τις αναφορές αυτές.

Για το βαμβάκι και το σύνολο της αποζημίωσης που θα λάβει η καλλιέργεια μετά την προκαταβολή της περασμένης Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, αν και δεν επιβεβαίωσαν τα 200 ευρώ τα οποία έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 24ωρα για χωράφια με 100% ζημιά, οι κυβερνώντες έδωσαν στους παραγωγούς να καταλάβουν πως δεν θα υπάρξει καμία ευχάριστη έκπληξη, με τους αγρότες από την πλευρά τους να αφήνουν αιχμές πως σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο αγροτικός κόσμος να στραφεί σε πιο δυναμικά μέσα διεκδίκησης. Ως προς αυτό, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται να απάντησε «το πήρα το μήνυμα».

Η «αποστολή» των παραγωγών κατέφθασε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Η ατζέντα περιελάμβανε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, με τους παραγωγούς από τα επτά χωριά στα οποία αναλογούν τα περισσότερα από τα 185.000 στρέμματα που έχει καταπιεί η Κάρλα να πιέζουν για επίσημη ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων από την Κυβέρνηση. 

Ένα από τα βασικότερα θέματα, αφορά στο τι θα συμβεί τελικά με τα νερά, τα οποία πρέπει να φύγουν. Όπως μεταφέρουν στο agronews.gr, ανέμεναν δύο μήνες το πόρισμα της ολλανδικής HVH για να μάθουν τελικά πως τα λιμνάζοντα νερά είναι καλύτερο να απορροφηθούν από την υφιστάμενη σήραγγα με την ησυχία τους. Είναι κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τις αγροτικές κοινότητες της Κάρλας, αφού εκτός του ότι καθιστά για τουλάχιστον δύο χρόνια τα χωράφια ακαλλιέργητα, δεν δίνει καμία εγγύηση για τυχόν επανάληψη των ακραίων φαινομένων στο μέλλον. Αίτημα τους είναι η δημιουργία νέας σήραγγας που θα κατευθύνει στο Αιγαίο τα νερά της Κάρλας. 

Οι παραγωγοί εκπροσώπησαν αιτήματα από τα χωριά Καλαμάκι, Αμυγδαλιά, Καστρί, Πλατύκαμπο, Αχίλλειο, Σωτήριο και Μέλισσα, θα απαιτήσουν επιπλέον την αποκοπή αποζημίωσης για όσο καιρό τα χωράφια δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν. 



Δεν είναι για επιμελείς οι αποζημιώσεις 

Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις στο βαμβάκι. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά και την καταβολή των προκαταβολών την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνουν την φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, που ήθελε τη συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι να ανέρχεται σε 200 ευρώ το στρέμμα όπου τα πορίσματα δείχνουν 100% ζημιά. Αυτό σημαίνει πως οι παραγωγοί έχουν λαμβάνειν επιπλέον 60 ευρώ σε άγνωστο χρόνο. Φυσικά αυτή η προσέγγιση αδικεί κατάφορα επιμελείς παραγωγούς οι οποίοι πάνε για πολλά κιλά και είχαν ήδη επενδύσει αρκετά στην καλλιέργεια. Ενδεικτικά, παραγωγός που στόχευε και άρα είχε κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για αποδόσεις 550 και 600 κιλά το στρέμμα, με τις σημερινές τιμές αγοράς θα είχε τζίρο 360 ευρώ ανά στρέμμα. 

Αποζημιώσεις σε αμύγδαλα και χαμένο φυτικό κεφάλαιο

Οι παραγωγοί από τα παρακάρλια θα θίξουν επίσης το θέμα με την αμυγδαλοκαλλιέργεια, η οποία έμεινε εκτός της πληρωμής προκαταβολών της περασμένης Παρασκευής. Εκτός από την ανακοίνωση ποσών αποζημίωσης, κάτι που εκκρεμεί και για το οποίο στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι θα επανέλθουν σύντομα, μέγαλο είναι το ερωτηματικό που αφορά στην αποκατάσταση οπωρώνων και εν γένει χαμένου φυτικού κεφαλαίου. Και σε αυτό το ζήτημα οι παραγωγοί θα διεκδικήσουν εκτός από αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή και ένα σαφές σχέδιο δράσης για την εγκατάσταση εκ νέου του οπωρώνα, όπου απαιτείται, καθώς και για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για την τετραετία κατά την οποία τα δέντρα δεν θα είναι παραγωγικά. 

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Δυο νέα προγράμματα κάλυψης απώλειας εισοδήματος για αγρότες της Θεσσαλίας, ανήγγειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης

 

Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας θα εξαγγείλει σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης σε εκπροσώπους των Αγροτών των περιοχών γύρω από την Κάρλα, με τους οποίους συναντήθηκε επί ένα τρίωρο.

Το ένα πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευθεί, γι’ αυτό και σε ελάχιστο χρόνο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς που τα χωράφια τους δεν είναι πλημμυρισμένα, αλλά δεν μπορούν να παράξουν», είπε ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς.

Μάλιστα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, εντολή του πρωθυπουργού είναι να γίνουν τα πάντα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας.

«Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής επενδύσαμε στη συνέπεια και στην αξιοπιστία», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα θα ανακοινωθούν όταν είναι ολοκληρωμένα και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την ΕΕ. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και θα είμαστε μαζί με προτάσεις και συζητήσεις».

Οι αγρότες αναγνώρισαν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν συνεπέστατο στις μέχρι τώρα εξαγγελίες του, ενώ έθεσαν μια σειρά επί μέρους προβλήματα τα οποία αναφύονται με την πάροδο του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ως αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΛΓΑ έχουν μεταφερθεί για την κάλυψη των ζημιών 260 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί γραφείο πληροφοριών, στο οποίο οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν διευκρινίσεις επί των αποζημιώσεων που εισέπραξαν, ή να καταγράφουν πιθανά λάθη.

Παράλληλα, τρέχουν μια σειρά από μέτρα, όπως το 5.2 για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή στάβλων, τα διευρυμένα -και με τους επιλαχόντες- Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και η αποζημίωση αλιέων ή ακόμα κι εκείνων που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, πάντα με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο.

Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών Θεσσαλίας της ΝΔ, Χρ. Κέλλα, Χρ. Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Από την πλευρά των αγροτών μεταξύ άλλων μετείχαν οι κ.κ. Χρήστος  Πάνος πρόεδρος Καστρίου Αγιάς, Αριστείδης Τανός, Δημήτρης Παπακανάκης πρόεδρος  αμυγδαλοπαραγωγών Καλαμακίου, Βασίλειος Τζιμούρτας αγρότης, Άγγελος Τζιαμαλής, αγρότης, γεωπόνος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου, Ιωάννης Κουκούτσης αντιδήμαρχος Κιλελέρ – πρόεδρος Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Χρυσοβαλάντης Βεργής πρόεδρος Νίκης Αχιλλείου Κιλελέρ, Γεώργιος Νάκας αγρότης Μέλισσα, Κωνσταντίνος Νάχαμος αγρότης, Λοφίσκος.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Ασφαλιστική ικανότητα με οφειλές έως 100 ευρώ για επαγγελματίες ΕΦΚΑ

Τι σημαίνει η σαρωτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα

Με αφορμή πληρωμές 28 εκατ. πίεση από ΕΛΓΑ για εξόφληση εισφορών 2022 από τους παραγωγούς

Αφήστε ένα σχόλιο