AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Τέλος επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες: Πότε τελικά καταργείται

[ad_1]

Προσθαφαιρέσεις θα κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να διαπιστώσουν πότο θα πληρώσουν στην εφορία για το τέλος επιτηδεύματος μετά τις αλλαγές στη φορολόγηση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ισχύουν από 1/1/2024.

Πλέον, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από το 2024 κατά 50% μόνο για όσους δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή. Όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25 %.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η μεγαλύτερη μείωση του τέλους αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση για τους συνεπείς φορολογούμενους. Στο ερώτημα πολλών «πότε θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος», η κυβέρνηση απαντά ότι αυτό θα γίνει σε ορίζοντα διετίας, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα πότε θα γίνει.

Όσον αφορά στο σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής» που θεσπίζεται, απαντούν ότι αντανακλά στην ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του. «Το εισόδημα δηλαδή που τεκμαίρεται ότι έχει προσωπικά ο ίδιος, αποκομίζοντας κάτι περισσότερο από τον εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό μόνο το εισόδημα φορολογείται. Σε κάθε περίπτωση το τεκμήριο είναι μαχητό. Και επίσης προβλέπονται σειρά συγκεκριμένων εξαιρέσεων, μειώσεων και απαλλαγών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις».

Επίσης, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές για τις αλλαγές στη φορολογία, η παρέμβαση είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, όπως:

  1. η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024,
  2. τα ηλεκτρονικά τιμολόγια,
  3. η καθολική επέκταση του myDATA,
  4. η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων,
  5. οι διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων για πιο διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ
  6. ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.

«Και ένα κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά στην εισαγωγή ενός νέου και δικαιότερου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Τελικός μας στόχος, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είναι η ενίσχυση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία. Και στο τέλος της διαδρομής περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών», σημειώνουν.

Τα επιπλέον έσοδα από τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

Ακόμη, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές:

Τα επιπλέον έσοδα που αναμένονται από την παρέμβαση στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών είναι 874 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ ακόμη και αν υπολογίσουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα επιπλέον έσοδα είναι 606 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μεγέθη που δεν είναι αμελητέα. Η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα φορολογικά βάρη θα αυξηθεί σημαντικά, με τρόπο δίκαιο και ανεκτό.

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκύπτει από τα στοιχεία:

  1. Σήμερα το 71% των ελεύθερων επαγγελματικών εμφανίζουν εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, οι μισοί (47%) πληρώνουν φόρο έως 1.000 ευρώ το χρόνο και το 27% πληρώνουν από 1.000-3.000 ευρώ.
  2. Με το νέο σύστημα η κατάσταση αλλάζει δραστικά: μέχρι 1.000 ευρώ θα πληρώνει το 17% και το 54% (διπλάσιοι σε σχέση με πριν) θα πληρώνουν 1.000-3.000 ευρώ.

Όσοι δεν πλήρωναν τίποτα ή πλήρωναν ελάχιστα σε σχέση με τα εισοδήματά τους, θα πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν.

ieidisis.gr

Related posts

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 24/10/23: Βρέθηκε υπερτυχερός που κερδίζει 1.017.700 ευρώ

aitoloakarnanianews

Μετεγγραφές φοιτητών 2023: Εδώ η αίτηση στο gov.gr – Τα δικαιολογητικά

aitoloakarnanianews

ΕΦΚΑ: Χωρίς ραντεβού οι ασφαλισμένοι στις κατά τόπους Τοπικές Διευθύνσεις

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο