AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ταμείο για την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση νίκης του Τραμπ


Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να στείλει όπλα και πυρομαχικά απευθείας στην Ουκρανία για πρώτη φορά στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την διασφάλιση της δυτικής υποστήριξης προς το εμπόλεμο έθνος από τον Τραμπ.

Ταμείο 100 δισ.

Το σχέδιο “καταπιστευματικού ταμείου” ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επέτρεπε στη στρατιωτική συμμαχία να αναλαμβάνει τις δωρεές που προηγουμένως στέλνονταν σε ατομική βάση. Θα απαιτούσε πιθανότατα από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμεύσουν μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων και όπλων από ό,τι κάνουν σήμερα, κάτι που οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να κατευνάσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ εμπόδισαν ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία να περάσει από το Κογκρέσο, παρότι έλαβε θετική ψήφο από τη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία να καταφέρεται εναντίον των μελών του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα. Οι αξιωματούχοι της συμμαχίας φοβούνται ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να στερέψει εντελώς εάν ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.

Υπό συζήτηση

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε κατ’ ιδίαν στα κράτη-μέλη ότι απαιτείται μια αλλαγή στην πολιτική δωρεών της συμμαχίας για να “θωρακιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία έναντι των ανέμων της πολιτικής αλλαγής“, μια έμμεση παραδοχή ότι η αμερικανική υποστήριξη δεν είναι εγγυημένη. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, αλλά οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ευρώπη θα συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την πλειονότητα των μακροπρόθεσμων πακέτων βοήθειας.

Πρέπει να είναι κάποιου είδους δημιουργία καταπιστευματικού ταμείου, αλλά ενός ταμείου όπου όλοι συμφωνούν να το κάνουν αυτό με βάση μια κοινή κλείδα κατανομής της χρηματοδότησης“, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. “Αυτό λύνει ένα πρόβλημα κατανομής των βαρών“, πρόσθεσε η πηγή. Αλλά σχέδια του ΝΑΤΟ να δώσει άμεσα όπλα στην Ουκρανία θα θεωρούνταν στη Μόσχα ως κλιμάκωση, δεδομένης της προσπάθειας του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρουσιάσει την εισβολή του στην Ουκρανία ως μια προσπάθεια να σταματήσει το ΝΑΤΟ να επεκτείνει τα σύνορά του.

“Ρουβίκωνας”

Στις πρώτες συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο “Αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία“, ορισμένοι σύμμαχοι έθεσαν ζητήματα σχετικά με μια προηγουμένως συμφωνηθείσα κόκκινη γραμμή για την άμεση παροχή θανατηφόρας βοήθειας στο Κίεβο. “Αν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, πρέπει να περάσουμε τον Ρουβίκωνα, καθώς το ΝΑΤΟ θα έχει ρόλο στον συντονισμό της παροχής θανατηφόρας υποστήριξης στην Ουκρανία“, δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι διοικητές του ΝΑΤΟ θα αναλάβουν τα ηνία της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, που αποτελείται από 50 και πλέον συμμάχους και συντονίζει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, τις οποίες προηγουμένως διαχειρίζονταν οι Αμερικανοί. Θα υποστηριζόταν από μια προσφορά χρηματοδότησης ύψους 100 δισ. δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας με όπλα και εκπαίδευση.

Το βάρος στην Ευρώπη

Έχει διαφημιστεί ως μια “γέφυρα” προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, η οποία, όπως έχουν προειδοποιήσει Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν θα παρουσιάσει οδικό χάρτη για την ένταξη στη συμμαχία σε σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο. Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρότεινε να χρηματοδοτηθεί με τη χρήση ενός “κοινού κλειδιού διανομής” για να καταδειχθεί στους επικριτές στην Ουάσιγκτον ότι τα ευρωπαϊκά έθνη σηκώνουν το βάρος που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο, η Γερμανία (16%), η Βρετανία (11%) και η Γαλλία (10%) θα έπρεπε να συνεισφέρουν τη μερίδα του λέοντος στο πολεμικό ταμείο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλούνταν να συνεισφέρουν το 16%. Οι χώρες της Βαλτικής πρότειναν ότι τα χρήματα που διοχετεύονται στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ δεσμευτούν να δαπανήσουν τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ για βοήθεια προς το Κίεβο.

Τροχάδην για τη συμφωνία

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να δεσμευτούν για κανένα νέο πακέτο βοήθειας έως ότου η Ευρώπη αποδείξει ότι αναλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του βάρους της στήριξης της Ουκρανίας. Ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ παρεμποδίζεται επί του παρόντος από τις πολιτικές διαμάχες μιας χούφτας Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο που απαιτούν αυστηρότερη αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η έλλειψη πυρομαχικών, που εν μέρει προκαλείται από την απουσία αμερικανικής υποστήριξης, οδηγεί σε ρωσικά κέρδη στο πεδίο της μάχης. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ανακήρυξη του Τραμπ ως υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Πιέσεις και προς τον Ζελένσκι

Για να κατευνάσει περαιτέρω τους Αμερικανούς που είναι ανήσυχοι για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα κληθεί να αποδεχθεί τη συμφωνία, παρόλο που δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη υπόσχεση για ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Σε μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους πέρυσι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προκάλεσε θύελλα όταν χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ “παράλογο” επειδή αρνήθηκε να προσφέρει στη χώρα του ταχεία ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Η νέα προσφορά προς την Ουκρανία λειτουργεί επίσης ως επίσημη επιβεβαίωση από τους δυτικούς συμμάχους της ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια. Με την Ουκρανία να χάνει έδαφος σε σχεδόν 600 μίλια γραμμής του μετώπου, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι απαιτείται εμβάθυνση της υποστήριξης προς το Κίεβο για να καταδειχθεί ότι οι προηγούμενες δωρεές δεν ήταν μάταιες. Ωστόσο, όσο καθυστερεί η βοήθεια τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για το Κίεβο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source link

Related posts

Δεν συμφωνούν όλοι πως ευθύνεται η Ουκρανία

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Ρωσία

Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί, μιλάει ανοιχτά για «γενοκτονία» στη Γάζα

Αφήστε ένα σχόλιο