AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Τα επίμαχα της συνάντησης αγροτών – πρωθυπουργού και πού κρύβεται η λύση

[ad_1]

Τουλάχιστον όπως αυτό τίθεται από το µαζικό κίνηµα των αγροτών και τις λεγόµενες δυνάµεις των µπλόκων, ειδικά µετά την απόφαση της Νίκαιας να ξεκινήσουν ολιγόωροι αποκλεισµοί δρόµων και παράλληλα να οργανωθεί δυναµική κάθοδος των τρακτέρ προς της Αθήνα.

Μέχρι στιγµής, η κυβέρνηση δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαµηνύει προς όλες τις πλευρές ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, ενώ σπεύδει να προεξοφλήσει και αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειµένου να αµβλυνθούν κάποιες δύσκολες πτυχές αυτής και να διευκολυνθεί η παραγωγική δραστηριότητα µε τη σύµφωνη γνώµη των Βρυξελλών.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικοί αξιωµατούχοι και αντίστοιχα κανάλια ενηµέρωσης απαριθµούν τα µέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί προς διευκόλυνση και οικονοµική στήριξη των αγροτών, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω κινήσεις καλής θέλησης, πάντοτε, όπως αφήνουν να εννοηθεί, στα όρια της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας.

Πάντως, η πολιτισµένη ατµόσφαιρα που συντηρείται µεταξύ αγροτών και κυβέρνησης δεν δείχνει να είναι αρκετή για να αποφευχθεί µια ενδεχόµενη σύγκρουση. Κι αυτό γιατί, στη συνάντηση της Νίκαιας, επικράτησε κατά κράτος η σκληρή γραµµή η οποία µάλιστα στην πλειοψηφία της, µάλλον είχε… δεξιά προέλευση.

Αυτό σηµαίνει ότι τα πράγµατα αρχίζουν σιγά σιγά να µπλέκουν και πολιτικά. Με τις παραδοσιακές δυνάµεις των αγροτοσυνδικαλιστών του ΚΚΕ οι αστικές κυβερνήσεις πάντα έβρισκαν έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.
Αυτή τη φορά, µε τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς να παίρνουν το πάνω χέρι, τα πράγµατα δεν είναι τόσο απλά.  Ή θα βρεθεί σύντοµα µια κάποια λύση µέσα από την οδό των επί µέρους παροχών ή το κυβερνών κόµµα θα υποχρεωθεί στην πορεία να χάσει ένα σηµαντικό µέρος από τα ερείσµατά του στον αγροτικό χώρο.

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το απόγευµα της Τρίτης, δηλαδή µετά τη συνάντηση της Νίκαιας, φιλοκυβερνητικά τοπικά στελέχη, ειδικά στη Θεσσαλία, επιδίδονται σε αγώνα δρόµου ώστε να αποσπάσουν δυνάµεις (από τις κινητοποιήσεις) και να πείσουν τους «σκληρούς» να µπουν στο δρόµο της συνεννόησης πριν εκτραπεί η κατάσταση και χαθεί κάθε έλεγχος.

Να αναφερθεί εδώ ότι ακόµα και η αριστερή πτέρυγα της Συντονιστικής των Μπλόκων έχει θορυβηθεί µε την κοσµοσυρροή που υπήρξε  στη Νίκαια και την «αγριάδα» που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Ακόµα µεγαλύτερος είναι βέβαια ο προβληµατισµός από τα µέσα της εβδοµάδας στις τάξεις µιας νεότερης γενιάς αγροτών µε µάλλον φιλοκυβερνητικά αισθήµατα η οποία φαίνεται να διεκδικεί έναν άλλο ρόλο στα τεκταινόµενα και κυρίως έναν άλλο τρόπο αναζήτησης λύσεων για το µέλλον της γεωργίας και του αγροτικού επαγγέλµατος.

Στο µεταξύ, στην ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησης της ΚΑΠ προς την κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ και µείωσης της γραφειοκρατίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στην οµιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου του γνωστού πολυνοµοσχεδίου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενηµέρωσε ανεπισήµως ότι έκανε αποδεκτές τις αλλαγές που έχει ζητήσει η χώρα µας από τα τέλη του 2023. Μάλιστα ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση µε τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – µελών του Νότου (οµάδα των EUMED-9) προκειµένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ.

Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή, αναφορικά µε τα 16.000 δεσµευµένα ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι, µετά από τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει, για όσα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι µεµπτό, θα αποδεσµευθούν και θα πληρωθούν, ενώ για όσα διαπιστωθεί κάτι µεµπτό, θα οδηγηθούν στη ∆ικαιοσύνη.

Με περιορισμένες προσδοκίες προσέρχεται, όπως όλα δείχνουν, Δευτέρα ή Τρίτη στο Μαξίμου η 15μελής επιτροπή που συγκρότησαν οι αγρότες για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το καλό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει τους αγρότες.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού για έναν συστηματικό διάλογο διαρκείας με τους αγρότες, μάλλον θα αποτελέσει το κλειδί για να μην υπάρξει αποτυχία της συνάντησης, ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον αγροτικό χώρο και κυρίως η έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, δεν αφήνει περιθώρια για μετάθεση ης επίλυσης των προβλημάτων στο μέλλον. Υπ’ αυτή την έννοια, κάτι θα πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα.

Κάτι περισσότερο από το αγροτικό πετρέλαιο που έχει ανακοινωθεί, την έκπτωση (10%) στο αγροτικό ρεύμα, την πληρωμή των αποζημιώσεων του 2023 και τις διευκολύνσεις για μικρά φωτοβολταϊκά που θα βοηθήσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο θέμα της ενέργειας. Χρειάζεται, όπως αναφέρουν οι αγρότες, μια σοβαρή και μάλλον οριζόντια παρέμβαση, η οποία θα ανακουφίζει οικονομικά σ’ αυτή τη φάση το σύνολο, αν είναι δυνατόν, του αγροτικού κόσμου.

Σε διαφορετική περίπτωση, η απάντηση των αγροτών, με βάση και τη σύνθεση που υπάρχει στην εκπροσώπησή τους, πιθανότατα θα είναι αρνητική. Σ’ αυτή την περίπτωση, η απειλή των τρακτέρ, τουλάχιστον για ένα διάστημα ακόμα θα υπάρχει και οι πιθανότητες να κλείνουν δρόμοι με μεγαλύτερη διάρκεια είναι πολλές.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Άνοδος θερμοκρασίας με αραιές νεφώσεις σε όλη τη χώρα

Τα επόμενα βήματα της στρατηγικής συνεργασίας ΔΕΗ και Intrakat

Ανανεώνουν την επιστημονική τους συνεργασία ΑΠΘ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τιράνων

Αφήστε ένα σχόλιο