AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ προκαλούν πολιτική θύελλα στις πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου

[ad_1]

Τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ προκαλούν πολιτική θύελλα στις πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι κάποτε είπε σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη ότι θα εγκατέλειπε τα μέλη του ΝΑΤΟ σε μια ρωσική εισβολή εάν δεν είχαν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές δαπάνες, αναζωπύρωσαν τη συζήτηση σχετικά με το τι θα σήμαινε μια δεύτερη προεδρική θητεία του για τους συμμάχους.

Τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ στέλνουν ένα “φρικτό μήνυμα” στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν “και στην Αμερική”, δήλωσε την Κυριακή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν.  Οι σύμμαχοι του Τραμπ στη Γερουσία από την άλλη πλευρά, υπερασπίστηκαν τα σχόλιά του. “Δεν ανησυχώ καθόλου γι’ αυτό”, δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας Ρεπουμπλικανός από τη Νότια Καρολίνα. “Δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Το τελευταίο πράγμα που θα κάνει η Ρωσία αν ο Τραμπ είναι πρόεδρος είναι να ξεκινήσει πόλεμο. Απλά προσπαθεί να κάνει μια εντυπωσιακή δήλωση”.

Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ δήλωσε σε συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο ότι η στρατιωτική συμμαχία δεκαετιών ήταν “διαλυμένη” μέχρι που ήρθε ο ίδιος και ανάγκασε τα μέλη να “πληρώσουν”. Όταν ένας ηγέτης σε μια απροσδιόριστη συνάντηση του ΝΑΤΟ ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα τους προστατεύσουν αν καθυστερούν τις δαπάνες τους, ο Τραμπ είπε ότι του απάντησε λέγοντας ότι θα πει στη Ρωσία να κάνει “ό,τι διάολο θέλει” σε όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η αντίδραση της κυβέρνησης  Μπάιντεν

Η αντίδραση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν άμεση. “Η ενθάρρυνση της εισβολής δολοφονικών καθεστώτων σε χώρες που αποτελούν στενούς συμμάχους μας είναι αποκρουστική και ανισόρροπη – και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς σε δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου. Ο Μπάιντεν, παράλληλα, χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ “αποκρουστικά και επικίνδυνα”.

Στην Ευρώπη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή ότι η συμμαχία παραμένει “έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους”.

  • “Οποιαδήποτε επίθεση κατά του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με μια ενιαία και σθεναρή απάντηση”, είπε. “Κάθε υπόνοια ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των ΗΠΑ, και θέτει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο”.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει “ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ”.

Ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ

Παρόλα αυτά, υπάρχει ανησυχία μεταξύ αξιωματούχων από τα μέλη του ΝΑΤΟ ότι ο Τραμπ μπορεί να κατευθυνθεί πίσω στον Λευκό Οίκο, καθώς πλησιάζει γρήγορα στο χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter, ότι οι “απερίσκεπτες δηλώσεις” σχετικά με την ασφάλεια και την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
  • Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε στην τηλεόραση LCI ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ εάν εκλεγεί ο Τραμπ, αλλά ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι “άρρωστη”. “Εμείς στην Ευρώπη δεν μπορούμε να παίζουμε κορώνα-γράμματα κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με το αποτέλεσμα των τάδε ή των δείνα εκλογών”, είπε.
  • Ο Τραμπ έχει ήδη δείξει ότι “εκτιμά περισσότερο το να βρίσκεται κοντά στον Πούτιν παρά στους δημοκρατικούς διατλαντικούς εταίρους και είναι κατά συνέπεια έτοιμος να αγνοήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις”, δήλωσε την Κυριακή ο Ομίντ Νουριπούρ, συν-επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν Τραμπ

Αλλά στην Ουάσινγκτον, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον πρώην πρόεδρο και επικρατέστερο υποψήφιο του κόμματός τους. Ο Τραμπ είχε “απόλυτο δίκιο” να πιέσει “τους συμμάχους μας να αρχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Τίλις.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι είχε “μηδενική ανησυχία” για τα σχόλια και ότι ο Τραμπ “έλεγε μια ιστορία” για να προωθήσει μια άποψη. Ο πρώην πρόεδρος “δεν μιλάει σαν παραδοσιακός πολιτικός”, δήλωσε ο Ρούμπιο στην εκπομπή State of the Union του CNN. “Και το ξέρουμε καλά αυτό”.

  • Ο Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί και επανέλαβε την αποδοκιμασία του για την αποστολή περισσότερης βοήθειας στο εξωτερικό, καθώς η Γερουσία προσπαθεί να προχωρήσει σε ένα πακέτο για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

“Πρέπει να διευθετηθεί αυτός ο πόλεμος και θα τον διευθετήσω”, δήλωσε ο Τραμπ στην τελευταί προεκλογική του συγκέντρωση.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Άνοδος 1,5% στις τιμές του πετρελαίου λόγω παράτασης μειωμένης παραγωγής

Η Κίνα κλέβει μυστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μακελειό με αμάχους σε νοσοκομείο της Γάζας

Αφήστε ένα σχόλιο