AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Τι δείχνει η αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων πέριξ της Μέσης Ανατολής; Σ.Φενέκος

[ad_1]

Γράφει ο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Υποναύαρχος ε.α

Μερικές εβδομάδες πριν είχα επισημάνει ότι η συγκέντρωση δύο αεροπλανοφόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου άφησε χωρίς σημαντική αεροναυτική παρουσία την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.

Και θεωρούσα ότι εάν οι ΗΠΑ πραγματικά ανησυχούν για μεγαλύτερη κλιμάκωση θα μετακινούσαν δυνάμεις στις περιοχές αυτές, είτε μετακινώντας δύναμη με αεροπλανοφόρο είτε φέρνοντας και άλλο στην περιοχή.

Και αυτό ακριβώς γίνεται τώρα.

Ενώ ο Μπλίνκεν πετάει από χώρα σε χώρα για να αποτρέψει ενδεχόμενη κλιμάκωση και εμπλοκή χωρών, ταυτόχρονα ενισχύει την διπλωματία της με την αναδιάταξη  των αεροπλανοφόρων και την έλευση και τρίτου στην ουσία ελαφρού αεροπλανοφόρου/αποβατικού, το USS Bataan (που μπορεί να εξυπηρετήσει από F-35, Sea Harrier έως F-22 και κάθε μορφής επιθετικά και άλλα ελικόπτερα – αποβατικά σκάφη και 2.000 πεζοναύτες).

Η δε Γαλλία έσπευσε (προφανώς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) να στείλει δύναμη κρούσεως (αεροπλανοφόρο και έτερο τεράστιο ελαφρύ αεροπλανοφόρο/αποβατικό σκάφος με την δύναμη συνοδείας τους) στην περιοχή .

Τι φοβούνται οι ΗΠΑ;

Αφενός η εκτόξευση βλημάτων από την Υεμένη δημιούργησε την ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων της Ερυθράς Θάλασσας.

Επίσης η πιθανή εμπλοκή του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου με βαλλιστικούς πύραυλους και αεροπορικές επιθέσεις (με UAVs κυρίως αλλά και SU-35 Flanker- έχει και απαρχαιωμένα F-4E  Phantom II) εναντίον του Ισραήλ αλλά και ο κίνδυνος επιθέσεων σε πλοία μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου θα επηρέαζε δυσμενώς την παγκόσμια αγορά, με δεδομένη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Ρωσία και τις κυρώσεις.

Η δε ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα (αν και δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από τον Δυτικό κόσμο), και παρά το γεγονός ότι ξεκαθάρισε ότι δεν ελέγχεται απόλυτα από το Ιράν αλλά ότι είναι σύμμαχοι, εν τούτοις δημιούργησε ορισμένους σημαντικούς κινδύνους:

1.  Εμφανίσθηκε ηγετικά ως ο ηγέτης της Μουσουλμανικής αντίστασης κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

2.  Κάλεσε σε ενοποίηση δράσεων από όλες τις τρομοκρατικές Ισλαμικές οργανώσεις.

3.  Αν και δεν κήρυξε με τυμπανοκρουσίες (όπως αναμενόταν) τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ είπε ότι είναι ήδη σε πόλεμο και έδειξε ότι δεν θα είναι απλός παρατηρητής.

Όλα αυτά δικαιολογούν τις προσπάθειες του Μπλίνκεν σε όλες τις χώρες της περιοχής (και στο Ιράκ) και με δεδομένο ότι δηλώνει δημόσια ότι ο στόχος των προσπαθειών του δεν είναι η εκεχειρία είτε η ανακωχή αλλά κάτι μεγαλύτερο (δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία, γιατί έτσι  θα δοθεί δυνατότητα στην Χαμάς να ξανα-επιτεθεί όπως την 7η Οκτωβρίου – αν και ο Μπάϊντεν υποστήριζε μέχρι προχθές το παράθυρο της ανθρωπιστικής εκεχειρίας).

Και αυτό το μεγαλύτερο αυτήν την στιγμή φαίνεται να είναι (εκτός της οργάνωσης του μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας κάθε μορφής) ο έλεγχος των αντιδράσεων των χωρών και η διασφάλιση της άρνησής τους να υποστηρίξουν μία νέα Τζιχάντ που θα μπορούσε να ξεκινήσει από πολλές  μαζί τρομοκρατικές και ακραίες ριζοσπαστικές οργανώσεις του Ισλαμικού κόσμου.

[ad_2]

Source link

Related posts

Η φωνή της Αρμενίας: Θέατρο από Αζερμπαϊτζάν! Ετοιμάζει κάλπες στο Στεπάνακερτ

Deutsche Welle: Η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ μέσω της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας

Δημογραφικές προκλήσεις για την Ελλάδα-Βύρων Κοτζαμάνης

Αφήστε ένα σχόλιο