AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Τι είναι επιτέλους οι γενιές Χ, Υ, Ζ και πώς τις ξεχωρίζεις;

[ad_1]

Έχεις μπερδευτεί κι εσύ με την ορολογία περί γενιών που χρησιμοποιείται παντού στο ίντερνετ, από αστειάκια και αναφορές μέχρι σοβαρές έρευνες και μελέτες; Εμείς είμαστε εδώ, για να βάλουμε τα πράγματα σε χρονολογική –και πραγματολογική– σειρά και να σε ξεμπερδέψουμε.

Οι Boomers

Αυτοί που δέχονται το περισσότερο κάζο στους ιντερνετικούς διαδρόμους, καθότι ήταν η τελευταία γενιά που μεγάλωσε χωρίς καθόλου τεχνολογία (εντάξει, πλην της τηλεόρασης) και τώρα προσπαθεί κάπως άτσαλα να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής. Εννοείται πως κανείς δεν τους κοροϊδεύει κακοπροαίρετα, είναι άλλωστε στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γονείς και οι παππούδες μας: Γεννημένοι περίπου από το 1946 ως το 1964, λέγονται boomers από το baby boom, την παγκόσμια εκτόξευση του αριθμού γεννήσεων η οποία ακολούθησε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γενιά Χ

Αλλιώς γνωστή και ως «χαμένη γενιά», εκείνη που ισορρόπησε σε ένα μεταίχμιο σαρωτικών αλλαγών, στη μετάβαση από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο, ή αν προτιμάς –κατά τη σοφή ρήση– «η γενιά που κλήθηκε να δείξει τόσο στην προηγούμενη όσο και στην επόμενη πώς δουλεύουν οι εκτυπωτές». Δεν βγήκε με πολύ σώας τας φρένας από αυτή τη διαδικασία, απέκτησε όμως αξιοθαύμαστες προσαρμοστικές ικανότητες στην πορεία. Είναι οι σημερινοί 40-50άρηδες, γεννημένοι από το 1965 ως το 1980.

Οι Millenials

Γλίτωσαν παρά τρίχα το «γενιά Y» καθότι γεννήθηκαν στην αυγή της νέας χιλιετίας. Φορτώθηκαν όλα τα νεύρα και τις απογοητεύσεις των Boomers καθώς μεγάλωναν, οι οποίοι τους κατηγόρησαν πως ήταν γκρινιάρηδες, τεμπέληδες, αχάριστοι που τα βρήκαν όλα έτοιμα. Τίποτα από αυτά δεν ευσταθούσε, φυσικά –οι Millenials ήταν απλώς η πρώτη γενιά που έζησε στο πετσί της τις συνέπειες μιας αναπάντεχης, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δεν προκλήθηκε από πολέμους και δεν είχε φως στο τούνελ. Είναι οι σημερινοί 30-40άρηδες, γεννημένοι από το 1981 ως το 1996.

Η γενιά Ζ

Τους λένε χαϊδευτικά και Zoomers (και «ζουμεράκια» στα ελληνικά) σε αντιστοιχία με το Boomers, η οποία αντιστοιχία δεν είναι μόνο λεκτική: Έρευνες δείχνουν ότι οι Zoomers τείνουν να συμφωνούν σε απόψεις με τους παππούδες τους περισσότερο απ’ ό,τι με τους γονείς τους. Είναι η πρώτη γενιά που δεν έχει καμία εικόνα του κόσμου πριν την ψηφιοποίησή του, και ενώ θα περίμενε κανείς αυτό να τους κάνει πιο προοδευτικούς, στην πραγματικότητα τους σπρώχνει προς την συντηρητικότητα των Boomers. Ή ίσως να είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι άλλωστε ακόμα μικρά, γεννημένα από το 1997 μέχρι το 2012.

Η γενιά Α

Είναι η γενιά που πηγαίνει σήμερα Δημοτικό, οι γεννημένοι από το 2013 και μετά. Η γενιά που ξεκίνησε το αλφάβητο από την αρχή και τη σχολική ζωή της με τηλεκπαίδευση και παγκόσμια πανδημία. Συμβολικά μπορεί να ξαναξεκινήσει και τον κόσμο.


[ad_2]

Source link

Related posts

Τόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι τη νύχτα, για να χάσεις βάρος

Nιώθετε βουλωμένα τα αυτιά σας; Διαβάστε τι μπορεί να φταίει

Βάλε αυτό στο νερό σου και θα εξαφανίσει τα κιλά

Αφήστε ένα σχόλιο