AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Τι θα γίνει τελικά με την στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου;

[ad_1]

Υπάρχουν κάποια θέματα στην πόλη που δεν παίρνουν αναβολή και καμιά καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων. Ένα τέτοιο θέμα είναι η στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου. Το θέμα έχει παγώσει και αρκετοί πολίτες αναρωτούνται μήπως υπήρχε όλο αυτό το διάστημα κάποιου είδους σκοπιμότητα γι αυτή την καθυστέρηση.

Η σχολική στέγη είναι αρμοδιότητα των Δήμων και κάθε Δήμος που σέβεται τους δημότες του σχεδιάζει σταθερά και αδιάλειπτα και ικανοποιεί εγκαίρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες του.

Από την στιγμή της ίδρυσης του Καλλιτεχνικού σχολείου στην πόλη μας έπρεπε να αναληφθεί η πρωτοβουλία ανέγερσης νέου διδακτηρίου με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την λειτουργία ενός τέτοιου τύπου σχολείου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο καλώς εχόντων των πραγμάτων εκπληρώνεται μέσα σε μια πενταετία περίπου.

Δυστυχώς πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου, εξακολουθεί να συστεγάζεται σε ένα σχολικό κτήριο που έχει σχεδιαστεί να στεγάσει ένα μόνο σχολείο Γενικής εκπαίδευσης. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία και των δύο συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων καθώς το μαθητικό δυναμικό χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.

Και το θέμα μας είναι τώρα που μας τελείωσε ο χρόνος, οι υποδομές, οι δικαιολογίες και έχουν μεγαλώσει οι εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις στην εν λόγω εκπαιδευτική δομή τι πρέπει να κάνουμε;

Η νέα Δημοτική αρχή και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πουν ξεκάθαρα τι σκοπεύουν να κάνουν με το νεοκλασικό κτήριο Κυριαζή. Το κτίριο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε το 1899 επί δημαρχίας Σ. Στάικου ο Δήμος Μεσολογγίου και οικοδομήθηκε προκειμένου να λειτουργήσουν σε αυτό, σχολές. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου του τέλους του 19ου αιώνα (1892) και έχει μεγάλη αρχιτεκτονική αξία που συμβάλλει στην πολεοδομική ανάδειξη της πόλης.

Οι πολίτες ανησυχούν για την τύχη αυτού του εμβληματικού κτηρίου το οποίο  λειτουργούσε επί δεκαετίες από το 1906 ως σχολική στέγη. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το 2019 να προτείνει το συγκεκριμένο κτήριο για την στέγαση του νέου σχολείου. Το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου εγκατέλειψε το κτήριο την σχολική χρονιά 2015-2016.

Από το Δήμο Μεσολογγίου αυτή τη στιγμή το κτήριο χρησιμοποιείται ως αποθήκη του εξοπλισμού εκλογών, πλαζ (ομπρέλες, καμπίνες κ.ά.), υλικών ύδρευσης, χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ποιος τελικά διαχειρίζεται το κτήριο Κυριαζή; Το παραχωρητήριο προς τον Δήμο είναι σε ισχύ; Εάν υπάρχει γιατί ο Δήμος δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την επόμενη πενταετία να στεγάσει το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λύκειο Μεσολογγίου και μέχρι να γίνει νέο κτήριο;

ΣΧΕΔΙΟ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ –ΤΣΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

Όσο για την χρηματοδότηση πάντα βρίσκεται όταν υπάρχει ολοκληρωμένη διεκδίκηση, σχεδιασμός και προγραμματισμός. Η κατασκευή τέτοιου είδους υποδομών πραγματοποιείται σε κεντρικό επίπεδο από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. κατασκευάζει και ανακαινίζει σχολικά κτίρια στην επικράτεια με προγραμματικές συμβάσεις ή ανάλογες υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Άλλη πηγή χρηματοδότησης απορρέει από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους των Ευρωπαϊκών Ταμείων. Δράσεις που αφορούν σε έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα την ανέγερση νέων κτιρίων ή παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΔΕ.

Επίσης συγχρηματοδοτούμενοι πόροι διατίθενται και μέσω των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με φορείς χρηματοδότησης τα Υπουργεία και της Περιφέρειες, στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) της χώρας.

Επιπλέον την Άνοιξη του 2023 θεσπίστηκε το νομοθέτημα για την επιτάχυνση του προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτηρίων με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα κτήρια που φιλοξενούν κρίσιμες και ευαίσθητες υπηρεσίες. Τώρα που με το νέο νομοθέτημα που όπως διαφημίζεται κωδικοποιήθηκαν οι διαδικασίες δεν είναι ευκαιρία και πρόκληση συνάμα να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και των κτηρίων της πόλης, με πρώτο το κτήριο Κυριαζή;

Αναγκαζόμαστε να εντείνουμε τον αγώνα για την δίκαιη διεκδίκηση της προσωρινής στέγασης του Καλλιτεχνικού σχολείου στο κτήριο Κυριαζή, για να μην βρεθούμε να διαχειριστούμε προσεχώς δυσάρεστες εξελίξεις λόγω των καθυστερήσεων που απορρέουν από την απραξία και την μη ανάληψη των ευθυνών των διοικούντων. Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί που εμπλέκονται θα εκκινήσουν σύντομα τις διαδικασίες και θα περάσουμε στην υλοποίηση, αφήνοντας πίσω τις συνήθεις δικαιολογίες περί των αργών ρυθμών του δημοσίου.

Οι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου – Λυκείου και δημότες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου καλούμε κάθε αρμόδιο να συνεργαστεί και να κάνει άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου.

Για το Σύλλογο Διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου- Λυκείου

Η Δ/ντρια  Ανδριανή Χαλαζιά

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων η γραμματέας  Ευτυχία Κουρούκλη

Για την μαθητική κοινότητα η πρόεδρος του 15 μελούς Κωνσταντίνα Κουρούκλη

Related posts

Γυαλιά – καρφιά τα έκανε ομάδα Ρομά στο νοσοκομείο Μεσολογγίου/Τον τρόμο έζησαν ασθενείς και συνοδοί

aitoloakarnanianews

Αιτωλ/νία:Οι αγρότες έκλεισαν την Ιόνια Οδό, συγκέντρωση στο Μεσολόγγι τη Δευτέρα (φωτο)

aitoloakarnanianews

Σοφία Καρβέλα: «Ο μπαμπάς μου είναι ο πιο τρυφερός και καλοντυμένος άντρας»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο