AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Τι να κάνεις το (αληθινό) χριστουγεννιάτικο δέντρο μετά τις γιορτές

[ad_1]

Οι γιορτές τελείωσαν και το συμμάζεμα από τα στολίδια για κάποιους ήδη ξεκινά. Όσοι πήραν αληθινό δέντρο φέτος, κατά πάσα πιθανότητα θα το πετάξουν χύμα δίπλα σε κάθε κάδο.

Μην είσαι τέτοιος.

Δες τι μπορείς να κάνεις το δέντρο σου για να έχεις ήσυχη την οικολογική σου συνείδηση και να κάνεις τον πλανήτη λίγο πιο χαρούμενο.

Ανακύκλωσέ το

Κάθε χρόνο δήμοι της Ελλάδας ξεκινούν προγράμματα ανακύκλωσης των χριστουγεννιάτικων δέντρων με στόχο κανένα δέντρο να μην καταλήγει στον ΧΥΤΑ. Τον… χορό φέτος ξεκίνησε η Θεσσαλονίκη, με  τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας να ζητά από τους Δήμους να γνωστοποιήσουν στους πολίτες για τα σημεία εναπόθεσης και τους τρόπους με τους οποίους θα ανακυκλώνονται από τις 8 Ιανουαρίου τα φυσικά έλατα.  Ήδη ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη ανακοίνωσε πως όλα τα δέντρα ανακυκλώνονται με ένα τηλεφώνημα στο 15195, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι.

Στην Αττική, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού προχωρά στην περισυλλογή των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων και τη μεταφορά τους για ανακύκλωση στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑ). Εκεί, μέσω της κομποστοποίησης, θα μετατραπούν σε λίπασμα, με σκοπό να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι για το Νέο Ψυχικό: 210 6776043 για τη Φιλοθέη: 211 1003077 και για το Ψυχικό: 210 6775941.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ξεκίνησε την δράση της συγκέντρωσης και της ανακύκλωσης των φυσικών Χριστουγεννιάτικων ελάτων, και καλεί τους πολίτες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας, στο 1565, προκειμένου να γίνει η συλλογή των δέντρων. Τα δέντρα θα θρυμματιστούν και η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και πάρκα της πόλης.

Επικοινώνησε με τον Δήμο σου για να ενημερωθείς σχετικά με το πότε και πώς ξεκινά η ανακύκλωση των δέντρων – βρες τα τηλέφωνα εδώ. 

Φύτεψέ το

Αν το δέντρο που πήρες έχει ρίζες (και μπράβο σου), τότε μπορείς να το φυτέψεις στον κήπο ή σε γλάστρα ώστε να το έχεις και για όλα τα επόμενα Χριστούγεννα.

Πώς θα το κάνεις:

Σκάψε ένα λάκκο με διάμετρο περίπου 60 εκ. Προμηθεύσου 1 σακί φυτόχωμα για οξύφυλλα και τύρφη για να το ανακατέψεις με το χώμα που θα βγάλεις από τον λάκκο. Μην βάλεις κοπριά ή λίπασμα.

Βγάλε το φυτό από τη γλάστρα. Αν η μπάλα είναι πολύ στεγνή, βύθισέ τη για λίγα λεπτά στο νερό.

Ρίξε στο λάκκο το 1/3 από το μείγμα του χώματος και ακούμπησε επάνω το φυτό.

Σκέπασε με το υπόλοιπο χώμα έτσι ώστε να μην καλύψει περισσότερο στο ύψος τον κορμό του έλατου από όσο ήταν στη γλάστρα. Υπολόγισε το όριο αυτό να βρεθεί 5-6 εκ. χαμηλότερα από την ευθεία του εδάφους, ώστε να δημιουργηθεί λεκάνη ποτίσματος.

Πάτα το χώμα να καθίσει καλά και πότισέ το ώς ότου να γεμίσει όλη η λεκάνη (περίπου 30 λίτρα νερό). Το καλό πότισμα βοηθά το χώμα να πάρει θέση γύρω από το φρεσκοφυτεμένο φυτό.

Πηγή. 

Κάνε το εδαφοκάλυμμα

Κόψε τα κλαδιά του δέντρου σε μικρά κομμάτια για να τα χρησιμοποιήσεις ως εδαφοκάλυμμα. Τι είναι αυτό θα πεις; Το εδαφοκάλυμμα είναι ένα παχύ στρώμα υλικού που απλώνεται στην επιφάνεια του χώματος και βοηθά στην οικονομία νερού εμποδίζοντας την εξάτμιση του. Επίσης επηρεάζει την θερμοκρασία του χώματος, βοηθώντας να διατηρηθεί η επιφάνεια του χώματος λίγο δροσερότερη το καλοκαίρι και θερμότερη το χειμώνα. Διάβασε περισσότερα εδώ. 

 

 


[ad_2]

Source link

Related posts

Όσα δεν ξέρατε για τον καφέ και την καφεΐνη

Έτσι θα αφαιρέσετε αποτελεσματικά το λάδι από το χαλί σας!

Γιατί να φάω βρώμη; – Tromaktiko.gr

Αφήστε ένα σχόλιο