AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Τι σηματοδοτεί η πτήση του Πούτιν με εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας

[ad_1]

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέταξε την Πέμπτη με ένα εκσυγχρονισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160M το οποίο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πυρηνική κρούση, σε μια κίνηση που πιθανόν να θεωρηθεί στη Δύση ως μια έντονη υπενθύμιση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Μόσχας.

Σκληρή αντιπαράθεση

Το γιγάντιο αεροσκάφος με τις πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας, είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση ενός βομβαρδιστικού της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο η πρώην Σοβιετική Ένωση θα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου για να μεταφέρει όπλα σε μεγάλες αποστάσεις. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να κατεβαίνει από μια σκάλα από το αεροπλάνο μετά την πτήση και να λέει στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο και εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Είναι ένα νέο μηχάνημα, πολλά σε αυτό είναι νέα. Είναι ευκολότερο στον έλεγχο. Είναι αξιόπιστο“, δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει εύκολα άλλη μια εξαετή θητεία τον επόμενο μήνα, πραγματοποίησε την πτήση αυτή σε μια εποχή που η Μόσχα και η Δύση βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση και ορισμένοι Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι δεν θυμούνται εποχή με χειρότερες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962.

“Μοναδικό γεγονός”

Η κρατική τηλεόραση έδειξε το γιγαντιαίο αεροπλάνο, το οποίο η Ρωσία ονομάζει “Λευκό Κύκνο”, να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε έναν διάδρομο που ανήκει στο εργοστάσιο στο Καζάν που αναβαθμίζει τα εκσυγχρονισμένα υπερηχητικά αεροσκάφη, με τον ανταποκριτή Πάβελ Ζαρούμπιν να το χαρακτηρίζει ενθουσιασμένος “μοναδικό γεγονός“. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η πορεία πτήσης του αεροπλάνου ήταν στρατιωτικό μυστικό. Η πτήση με επιβαίνοντα τον Πούτιν είχε διαρκέσει 30 λεπτά, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Tu-160M, το οποίο έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, είναι ικανό να μεταφέρει 12 πυραύλους κρουζ ή 12 πυρηνικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και μπορεί να πετάξει 12.000 χιλιόμετρα (7.500 μίλια) χωρίς στάση και χωρίς ανεφοδιασμό. Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα εξέταζε τη χρήση πυρηνικού όπλου: σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας “όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους“.

Η… πυρηνική ρητορική της Μόσχας

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης με τη Δύση από τότε που η Μόσχα άρχισε την “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία το 2022. Όμως ο Πούτιν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον περασμένο Οκτώβριο ότι η ύπαρξη του ρωσικού κράτους δεν απειλείται και ότι “κανένας άνθρωπος με σώας τας φρένας και καθαρή μνήμη δεν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας“.

Ο 71χρονος Πούτιν πέταξε με μια παλαιότερη έκδοση του αεροσκάφους Tu-160 το 2005 κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής άσκησης. Σύμφωνα με σύμβαση που υπεγράφη το 2018, 10 από τα εκσυγχρονισμένα πυρηνικά βομβαρδιστικά Tu-160M πρόκειται να παραδοθούν στη ρωσική πολεμική αεροπορία έως το 2027 με κόστος 15 δισεκατομμύρια ρούβλια (163 εκατομμύρια δολάρια) το καθένα. Η Tupolev, η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, αναφέρει ότι η εκσυγχρονισμένη έκδοση ήταν κατά 60% πιο αποτελεσματική από την παλαιότερη έκδοση με σημαντικές βελτιώσεις στον οπλισμό, την πλοήγηση και τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Το φάντασμα του Ναβάλνι στοιχειώνει (ήδη) το Κρεμλίνο

Ανθρωποκυνηγητό για τρομοκράτη που σκότωσε δύο τουρίστες στις Βρυξέλλες

“Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”

Αφήστε ένα σχόλιο