AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012

[ad_1]

Αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ στις τέσσερις επιζήσασες από τις οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύτηκαν το 2012 θα καταβάλλει η Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μια πρωτοφανή, όσο και σοκαριστική, κίνηση οι τότε υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και Προστασίας του Πολίτη, και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχαν δώσει στη δημοσιότητα ιατρικά και προσωπικά στοιχεία γυναικών που είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές –περιλαμβανομένων των φωτογραφιών τους, που είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χτες την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει συνοπτικά ως εξής: Σε διαφορετικές ημερομηνίες το 2012, και στο πλαίσιο μιας αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν από την αστυνομία ιερόδουλες, μεταξύ των οποίων δέκα από τις προσφεύγουσες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε έλεγχο ταυτότητας, ιατρικό έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν θετικές στον ιό του HIV.

Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης από πρόθεση μαζί με το αδίκημα της απλής βλάβης.

Ακολούθως ο εισαγγελέας διέταξε, βάσει του νόμου 2472/1997, να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους και αναφορά στην οροθετική τους κατάσταση.

Η εισαγγελική εντολή ανέβηκε στον ιστότοπο της Αστυνομίας και η διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για αρκετές ημέρες, ειδικά στην τηλεόραση.

Ενώπιον του Δικαστηρίου, οι προσφεύγουσες παραπονέθηκαν για τη διάδοση ευαίσθητων προσωπικών και ιατρικών δεδομένων. Δέκα προσφεύγουσες δήλωσαν επίσης ότι δεν είχε ζητηθεί η συγκατάθεσή τους πριν από τις εξετάσεις αίματος.

Πηγή: Ethnos.gr 


[ad_2]

Source link

Related posts

Οι διατροφολόγοι καταλαβαίνουν το χαρακτήρα μας από…

Πώς θα υπολογίσετε μόνοι σας πόσο ρεύμα καταναλώνετε

Aυτό το ρόφημα αν το πιεις το πρωί καις θερμίδες όλη μέρα

Αφήστε ένα σχόλιο