AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

Το Ισραήλ λέει επί της αρχής ναι για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου Κύπρου-Γάζας

[ad_1]

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Israel Hayom δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Ariel Kahana με τίτλο «Μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Israel Hayom, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εγκρίνει «επί της αρχής τη λειτουργία του θαλασσίου διαδρόμου μεταξύ Κύπρου και Γάζας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Eli Cohen δήλωσε ότι «σκοπός της δημιουργίας ενός θαλασσίου διαδρόμου είναι η πλήρης οικονομική αποσύνδεση  του Ισραήλ με τη Γάζα”.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται ακόμη τα εξής:  

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι εγκρίνει επί της αρχής τη δημιουργία ανθρωπιστικού θαλασσίου διαδρόμου, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται στο μέλλον προμήθειες κι εξοπλισμός στη Λωρίδα της Γάζας. Θετικό μήνυμα επί του θέματος απέστειλε την Τρίτη ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen στους ομολόγους του των δύο χωρών. Η ενημέρωση αναφέρει ότι, από πλευράς Ισραήλ, η έναρξη λειτουργίας του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου μεταξύ Κύπρου και Γάζας θα είναι εφικτή, όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες και οι απαιτούμενες διαδικασίες.

 

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του θαλασσίου διαδρόμου ελήφθη από την Ελλάδα και την Κύπρο στην αρχή του πολέμου (Ισραήλ- Χαμάς), τούτο δε, αφότου το Ισραήλ είχε ανακοίνωσε ότι δε θα είναι πλέον υπεύθυνο για τις συνθήκες διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Στα Ιεροσόλυμα έφτασαν τότε διάφορες προτάσεις σχετικά με πιθανές λύσεις στο ζήτημα κι ο ΥπΕξ Cohen αποφάσισε να προωθήσει την εν λόγω, επειδή έμοιαζε να είναι εκείνη με τις μεγαλύτερες προοπτικές εφαρμογής.

 

Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός ΥπΕξ επισκέφτηκε το λιμάνι της Λάρνακας. Από κοινού με τον Κύπριο ομόλογό του, Κ. Κόμπο, επισκέφθηκε το συντονιστικό κέντρο «Ζήνων», το οποίο αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία του θαλασσίου διαδρόμου και όπου θα πραγματοποιείται ο έλεγχος ασφαλείας των εμπορευμάτων, σε συντονισμό με το Ισραήλ. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα εμπορεύματα θα επιθεωρούνται από το Ισραήλ (στην Κύπρο) και θα ταξιδεύουν δια θαλάσσης απευθείας στο αγκυροβόλιο Al- Mawasi στη Νότια Γάζα.

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ΥπΕξ Cohen, «σκοπός της δημιουργίας ενός θαλασσίου διαδρόμου είναι η πλήρης οικονομική αποσύνδεση (σ.σ. του Ισραήλ) με τη Γάζα. Δε θα επιτρέψουμε επαναφορά στην κατάσταση που προηγήθηκε της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», δήλωσε ο ισραηλινός ΥπΕξ.

[ad_2]

Source link

Related posts

Συνεδριάζει στις 11 το ΚΥΣΕΑ για τους νέους Αρχηγούς

«Ανησυχία» προκαλεί η βοήθεια Κίνας και Ρωσίας στη Β. Κορέα

aitoloakarnanianews

Βολές Αρμάτων Βασικού Τμήματος ΣΤΘ Ανθυπίλαρχων Τάξης 2023

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο