AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Το κλειστό ΟΣΔΕ κίνδυνος για εξόφληση τσεκ και την πίστωση αναδιανεμητικής

[ad_1]

.  Μετά την ταλαιπωρία που επικράτησε σχετικά µε την προκαταβολή του 70% (και όχι του 75% όπως είχε ανακοινωθεί επισήµως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν λίγο διάστηµα) σε βιολογικά και αγροπεριβαλλοντικά µέτρα έτους 2023, συνολικού ποσού 172.793.637 ευρώ σε 71.332 δικαιούχους, που κράτησε σχεδόν µία εβδοµάδα, τα πράγµατα δεν είναι ευοίωνα ούτε για τις επόµενες πιστώσεις. Και ενώ από τον Οργανισµό Πληρωµών ενηµερώνουν ότι «µε τη διόρθωση των ευρηµάτων του monitoring, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωράει τις διαδικασίες για την πληρωµή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης και την εξόφληση της βασικής εισοδηµατικής στήριξης για τη βιωσιµότητα και της εξισωτικής, ύψους συνολικά περίπου στα 650 εκατ. ευρώ, αλλά και το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Απόθεµα, σύµφωνα µε τον αρχικό προγραµµατισµό», το πληροφοριακό σύστηµα ΟΣ∆Ε παραµένει κλειστό για διορθώσεις, τουλάχιστον µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές. (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 10-11)

Παραδοσιακά, µετά την πληρωµή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (τέλη Οκτωβρίου) και µέχρι την εξόφλησή της πριν τα Χριστούγεννα άνοιγε το ΟΣ∆Ε για να γίνουν διορθώσεις από τα ΚΥ∆. Φέτος, αφενός η υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε έγινε µε πολύ µεγάλη καθυστέρηση λόγω της καθυστέρησης δηµοσιοποίησης των εφαρµοστικών της νέας ΚΑΠ και αφετέρου ενώ είχε ανακοινωθεί ότι το σύστηµα θα έκλεινε στις 18 Οκτωβρίου για να γίνει η πληρωµή της προκαταβολής της βασικής και θα άνοιγε ξανά την 1η Νοεµβρίου, αυτό δεν έγινε.

Αυτό σηµαίνει ότι τουλάχιστον µέχρι σήµερα, δεν έχει καταστεί εφικτό να γίνουν οι οποίες διορθώσεις, αλλά ούτε και κάποια επεξεργασία για τα Οικολογικά Σχήµατα. Όσο καθυστερεί να επαναλειτουργήσει η εφαρµογή, τόσο µειώνεται ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους παραγωγοί και σύµβουλοι για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Για να υλοποιηθεί, µάλιστα, ο σχεδιασµός των αρµοδίων για εξόφληση της βασικής την Παρασκευή 22 ∆εκεµβρίου, και επειδή το σύστηµα θα πρέπει να ξανακλείσει λίγες µέρες, αυτό σηµαίνει ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και λιγότερα από δέκα ηµέρες.

Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πριν λίγες ηµέρες ότι µέσω της εφαρµογής αποτελεσµάτων monitoring, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενηµερώνονται «εντός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής µη συµµόρφωσης και θα ενηµερώνουν τον Οργανισµό για τις ενέργειές τους». Το ζητούµενο είναι ότι κάθε ανάρτηση θα αφορά µεµονωµένα αγροτεµάχια και όχι το σύνολο της δήλωσης ενός παραγωγού, που σηµαίνει ότι θα απαιτείται εγρήγορση από την πλευρά των αγροτών και δεν αποκλείεται αρκετά από αυτά να µείνουν εκτός της εξόφλησης, αν δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν οι σχετικές ενέργειες.

Ενστάσεις έως 18 ∆εκεµβρίου για την εξισωτική του 2023 για πληρωµή στο τέλος του έτους

Εν τω µεταξύ, περιθώριο µέχρι τη ∆ευτέρα 18 ∆εκεµβρίου έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προκειµένου να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://eae2023.opekepe.gov.gr όσον αφορά την εξισωτική αποζηµίωση του έτους 2023, συνολικού ποσού της τάξης των 255.076.923 ευρώ, µετά την ανάρτηση της λίστας των δικαιούχων και των ποσών που έχουν λαµβάνειν. Στόχος να ακολουθήσει η πληρωµή των παραγωγών, η οποία δροµολογείται για το τέλος του µήνα, µε πιθανότερη ηµεροµηνία την Παρασκευή 29 ∆εκεµβρίου. 

Σηµειώνεται ότι η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης µέσω της ισχύουσας διαδικασίας ή ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι ο παραγωγός θα πρέπει να επισυνάψει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλιώς δεν θα καταστεί δυνατή η οριστικοποίηση της προσφυγής του.

Υπενθυµίζεται ότι η ενίσχυση για τη δράση 1: Αντισταθµιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές καθορίζεται στα 12,22 ευρώ ανά στρέµµα, για τη «δράση 2: Αντισταθµιστική ενίσχυση σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς, εκτός των ορεινών» στα 8,99 ευρώ και για τη δράση 3: Αντισταθµιστική ενίσχυση για τις περιοχές µε ειδικά µειονεκτήµατα στα 8,99 ευρώ ανά στρέµµα.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

[ad_2]

Source link

Related posts

Συνάντηση με Θεσσαλούς αγρότες και αλλαγές ΚΑΠ στις συζητήσεις Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Τι αναζητούσε ο Μπάμπης στο διαδίκτυο μία ημέρα πριν

Αφήστε ένα σχόλιο