AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Το Κτήμα Κοντοζήση κοιτάζει αυτόριζη Μαλαγουζιά και Λημνιώνα και ετοιμάζει pet nat Μαλαγουζιά – Winetrails

[ad_1]

Κατά τα λεγόμενα του αμπελουργού και οινοποιού, Ανδρέα Κοντοζήση «Τα δοκιμάζουμε αυτή την περίοδο και εξετάζουμε τη συμπεριφορά τους. Πρόκειται για βέργες από το παλιό αμπέλι του πατέρα μου, τις οποίες προσπαθούμε να αναφυτεύσουμε. Ήδη έχουμε φυτεύσει συνολικά 6 στρέμματα από 3 στρέμματα στην κάθε ποικιλία».

Το Kτήμα Κοντοζήση αξιοποιεί σταθερά τη Λημνιώνα τα τελευταία χρόνια, μία ποικιλία που αντλεί τις καταβολές της από την Καρδίτσα. «Παρέλαβα ένα αμπέλι 1,5 στρέμματος Λημνιώνας, το οποίο καλλιεργούσε ο πατέρας μου και χρησιμοποιήσε την παραγωγή για την απόσταξη τσίπουρου. Το 1997 το πρώτο κρασί που δημιούργησα ήταν ένα κοκκινέλι από Λημνιώνα, το οποίο την τελευταία διετία ενώ είχα διακόψει την παραγωγή του, ξεκινήσα να το παράγω και πάλι με την ετικέτα του οινοποιείου», εξηγεί ο οινοποιός. Ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζει το Κτήμα Κοντοζήση, βασίζονται κατά κύριο λόγο σε άνυδρες φυτεύσεις ή σε ελάχιστα αρδευόμενες.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε τη νέα σειρά οίνων Clear Skies, μία τριλογία από Ξινόμαυρο, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο orange καθώς κα το Κοκκινέλι από Λημνιώνα. Επιπλέον εμφιαλώνει Ασύρτικο που κυκλοφορεί με την ετικέτα «A-Grafo», όπου η ζύμωση γίνεται λίγες ημέρες μετά τον τρύγο.

Φυτεύσεις σε μεγαλύτερο υψόμετρο

Επί του παρόντος o Ανδρέας Κοντοζήσης διερευνά φυτεύσεις σε μεγαλύτερο υψόμετρο από αυτό που βρίσκονται οι υφιστάμενες καλλιέργειες. Η παραγωγή του εντοπίζεται στους πρόποδες των Αγράφων σε υψόμετρο 300 μέτρων και σκοπεύει να φτάσει σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων με ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά αλλά και να επεκτείνει τους υφιστάμενους αμπελώνες, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση. Σε ό,τι αφορά τα αμπέλια είναι στο σύνολό τους ηλικίας άνω των 25 ετών. Επί παραδείγματι ο Ροδίτης είναι ηλικίας 50 ετών και η Λημνιώνα 30 ετών. Οι αποδόσεις στη Λημνιώνα είναι περίπου 500-600 κιλά ανά στρέμμα, ενώ πραγματοποιείται αραίωση στα αμπέλια εφόσον κριθεί απαραίτητο. Στο Ροδίτη οι αποδόσεις ανέρχονται σε περίπου 800 κιλά ανά στρέμμα. Ο μέσος όρος παραγωγής σταφυλιών του Κτήματος Κοντοζήση είναι μεταξύ 600-800 κιλών σε όλες τις ποικιλίες σε μία καλή χρονιά.

Στο πλάνο η κυκλοφορία Μαλαγουζιάς pet nat

«Τα αμπέλια είναι σχεδόν άνυδρα καθότι η Λημνιώνα και ο Ροδίτης δεν ποτίζονται, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες ποτίζονται ελάχιστα. Επιθυμία μας είναι να μείνουμε στις ποικιλίες που καλλιεργούμε σήμερα, αναπτύσσοντας ωστόσο και άλλα χαρακτηριστικά τους ή προχωρώντας σε νέες μεθόδους οινοποίησης. Για παράδειγμα παράγουμε Μαλαγουζιά αθείωτη καθώς και σε τσιμεντένια αυγά ή σε πιθάρια 750 και 1.000 κιλών όπου επίσης παράγει έναν κωδικό με την ονομασία «A-Grafo», χωρίς θειώδη. Aυτή την περίοδο ο οινοποιός εξετάζει την εμφιάλωση και μίας Μαλαγουζιάς με τη μέθοδο του pet nat. «Η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται σε κρασιά χωρίς πρόσθετα και ζύμες», αναφέρει ο Α. Κοντοζήσης.

Έως το 2008 είχε φυτέψει 50 στρέμματα Λημνιώνα, αλλά και ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, o Ροδίτης και το Ασύρτικο σε συνολικά 140 στρέμματα γης αμιγώς βιολογικής καλλιέργειας. Επιπλέον υφίστανται παλιά αμπέλια Syrah και Ξινόμαυρου, από τα οποία παράγει ένα blend από τις δύο ποικιλίες που διοχετεύεται αποκλειστικά στην Αμερική.

Ως προς την αξιοποίηση της Λημνιώνας οι υφιστάμενες ετικέτες προέρχονται από παλαίωση σε βαρέλι και πιθάρι, ενώ εμφιαλώνεται το κοκκινελι, ένα pet nat από Λημνιώνα χωρίς θειώδη και η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάδειξη διαφόρων Cuvee από Λημνιώνα. «Περισσότερο μας ενδιαφέρουν οι ποικιλίες που τρυγούνται στο τέλος Σεπτεμβρίου λόγω του θερμού κλίματος που επικρατεί στην περιοχή, καθώς έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ωρίμανση των σταφυλιών λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας την ημέρα με τη νύχτα.

Αναβιώνοντας τον αμπελότοπο του Αγίου Νικολάου

Παλαιότερα καλλιεργούνταν αρκετές ξενικές ποικιλίες όπως Chardonnay, Merlot, Sauvingon Blanc. Ωστόσο πριν από περίπου 6 χρόνια ο οινοποιός αποφάσισε να κάνει αναδιάρθρωση σε περίπου 50 στρέμματα, φυτεύοντας κατά κύριο λόγο Ροδίτη και Ασύρτικο. Συνολικά για μία χρονική περίοδο το Κτήμα πειραματίστηκε με συνολικά 22 ποικιλίες, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες από αυτές ευδοκιμούν καλύτερα στο κλίμα της περιοχής. Απόφαση του Ανδρέα Κοντοζήση ήταν να αναβιώσει έναν παλαιό αμπελότοπο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, συλλέγοντας κλήρο από περίπου 500 ιδιοκτήτες, ενώ το 2009 είχε ήδη ολοκληρωθεί το 90% των φυτεύσεων.

Χάθηκε το 70% των ποσοτήτων στο τέλος του τρύγου λόγω Daniel

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά κάνει λόγο για μία ικανοποιητική συγκομιδή έως και τον τρύγο της Μαλαγουζιάς στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακολούθως τρύγησε περιορισμένες ποσότητες Λημνιώνας, Ασύρτικου και Syrah, ωστόσο ο όγκος του νερού λόγω της κακοκαιρίας Daniel ήταν πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να χαθεί περίπου το 70% από τις τελευταίες ποικιλίες του τρύγου. «Είναι η δεύτερη φορά που μας επηρεάζει έντονα η κλιματική αλλαγή, καθότι ανάλογες συνέπειες είχαμε ζήσει και με την έλευση του Ιανού».

Το Κτήμα εξάγει σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία με τις μεγαλύτερες ποσότητες να διοχετεύονται στην Αμερική, ενώ διαθέτει τα κρασιά του και στην Ελλάδα. Η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τις 60.000 φιάλες.

Σε αριθμούς

Ετήσια παραγωγή: 60.000 φιάλες

Καλλιέργεια: 140 στρέμματα

Κύριες ποικιλίες: Λημνιώνα, Ασύρτικο, Ροδίτης

Εξαγωγές: Αμερική, Καναδάς, Αγγλία

Μέση στρεμματική απόδοση: 600-800 κιλά/στρέμμα

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Πληρωμή 70 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής και ζωικής παραγωγής 2023

Μήνας Ξινόμαυρου ο Νοέμβριος για το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Σε ΦΕΚ η έγκριση λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Βάμβακος για 2024

Αφήστε ένα σχόλιο