AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

“Το Μπακού θεωρεί τώρα την Αρμενία “το δυτικό Αζερμπαϊζάν”

[ad_1]

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η γεωστρατηγική αποσταθεροποίηση του Νοτίου Καυκάσου, με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, να ανακοινώνει πως “παγώσε” τη συμμετοχή της χώρας του στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), κατηγορώντας ταυτόχρονα το Αζερμπαϊζάν, ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στη Γερμανία του κ.Πασινιάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ – την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε “εποικοδομητική” – ο Αρμένιος πρωθυπουργός εκτίμησε, ότι οι δεσμεύσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών διαψεύδονται επί του πεδίου από τις ενέργειες του Μπακού. Το Μπακού θεωρεί τώρα την Αρμενία “το δυτικό Αζερμπαϊζάν”, κατήγγειλε ο Πασινιάν στο France 24.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ.Αλίγιεφ δεν επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία που να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, αλλά επιδιώκει να κατακτήσει νέα εδάφη της Αρμενίας. “Αν το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίσει τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παραβίασης των συνόρων, απλώς δεν είναι δυνατό” να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, υπογράμμισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί την κατάσταση για να τροφοδοτήσει τη ρητορική του. Αυτό με κάνει να πιστεύω, ότι ετοιμάζεται για νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας“, εκτίμησε.

“Απο-Ρωσοποίηση” της Αρμενίας;

Ο κ.Πασινιάν έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας – μακροχρόνιου, ιστορικού συμμάχου του Γερεβάν – στη σύγκρουση της χώρας του με το Αζερμπαϊζάν στον διαφιλονικούμενο (μέχρι πρό τινός) θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει εκτιμήσει, ότι η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά της. Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί, ότι επανεξετάζεται η συμμετοχή της χώρας του στον CSTO, στον οποίο όπως προαναφέρθηκε έχει “παγώσει” τη συμμετοχή της.

Στη χθεσινή του συνέντευξή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι ο “CSTO απέτυχε στους στόχους του σε ό,τι αφορά την Αρμενία, κυρίως το 2021 και το 2022… Τώρα ουσιαστικά έχουμε ‘παγώσει’ τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον οργανισμό. Σε ό,τι αφορά στο τι θα ακολουθήσει, θα χρειαστεί να δούμε”, πρόσθεσε ο ίδιος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν συζητήσεις για το κλείσιμο της Ρωσικής βάσης στην Αρμενία, σημείωσε ο κ.Πασινιάν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Μόσχα “κάλεσε ανοιχτά τον λαό της Αρμενίας να ανατρέψει την κυβέρνηση” πριν από μερικούς μήνες, προσθέτοντας πως αυτή η “προπαγάνδα” εναντίον του δεν τον αποδυναμώνει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια επιχείρηση-αστραπή, ο στρατός του Αζερμπαϊζάν έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζούσαν κυρίως Αρμένιοι, αλλά ήταν αναγνωρισμένο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Μετά τη νίκη του Μπακού, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέφυγαν στην Αρμενία.

Τώρα το Γερεβάν ανησυχεί, ότι ο κ.Αλίεφ έχει και άλλες εδαφικές βλέψεις, κυρίως να θέσει υπό τον έλεγχό του την Αρμένικη περιφέρεια Σιουνίκ, ώστε να ενώσει τον Αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊζάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Η Γαλλία “προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο πόλεμο” στον Καύκασο

Ξανά υποψήφιος ο Πούτιν αφού όμως το σκέφτηκε πρώτα

Στη Δυτική Όχθη ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Αφήστε ένα σχόλιο