AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Το σενάριο τρόμου που μπορεί να μετατρέψει τη σύγκρουση στη Γάζα σε παγκόσμιο πόλεμο

[ad_1]

Πρώην αρχηγός του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού περιέγραψε ένα εφιαλτικό σενάριο, στηριγμένο σε έξι διαδοχικά βήματα που θα μπορούσε να οδηγήσει τη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί από τότε που η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους. Έκτοτε, το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας πάνω από 4.300 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες.

“Επικίνδυνο, μεθυστικό μείγμα”

Ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά σε διάφορες περιοχές κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ – και σύμφωνα με πληροφορίες, δύο Ταϊλανδοί υπήκοοι τραυματίστηκαν. Το Ιράν έχει επίσης απειλήσει να ανοίξει νέα μέτωπα καθώς συνεχίζονται οι μάχες και ο ναύαρχος Λόρδος Άλαν Γουέστ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα “επικίνδυνο, μεθυστικό μείγμα“, προσθέτοντας ότι υπάρχουν φόβοι ότι “μπορεί να μετατραπεί σε ευρεία σύγκρουση“.

Ο πρώην αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού δήλωσε ότι αν κλιμακωθούν οι εντάσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέμβουν για να βοηθήσουν το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Συρία και η Ρωσία θα μπορούσαν επίσης να εμπλακούν στη μάχη μαζί με τον Λίβανο και το Ιράν. Είπε ότι υπάρχουν έξι βήματα που θα μπορούσαν να δουν τη σύγκρουση να μετατρέπεται σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο Λόρδος Γουέστ δήλωσε ότι αν το Ισραήλ “αντιδράσει υπερβολικά“, συνεχίζοντας να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους και κόβοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στη Λωρίδα της Γάζας, ο αραβικός κόσμος “θα αλλάξει άποψη“. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν “τεράστιες απώλειες” στη Γάζα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εμπλακεί στη σύρραξη η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι αυτό θα ήταν “ένα πραγματικό πρόβλημα” και ότι η σύγκρουση θα επεκτεινόταν εκτός της επικράτειας του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι “το Ισραήλ θα αντιδρούσε και πάλι πολύ έντονα εναντίον τους, χωρίς αμφιβολία πραγματοποιώντας επιθέσεις στο Λίβανο. Ο Λίβανος είναι στην πραγματικότητα σε ένα κολασμένο χάος ούτως ή άλλως… θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει, γεγονός που θα προκαλούσε περισσότερη αβεβαιότητα εκεί“.

Κίνδυνος για ρωσική επέμβαση

Ο Λόρδος Γουέστ εκτίμησε ότι η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Συρία θα μπορούσε στη συνέχεια να συμμετάσχει σε περίπτωση επίθεσης στον Λίβανο – και με τη σειρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει στη σύγκρουση. Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του Ναυτικού, το Ιράν θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει στον αγώνα ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να επιτεθούν στο Ισραήλ.

Είπε ότι αν τα πράγματα γίνονταν “πραγματικά άσχημα” και το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, τότε “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία” ότι το Ιράν θα κατηγορούσε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι εμπλέκονται. “Έτσι, ξαφνικά το πράγμα έχει επεκταθεί αρκετά δραματικά“, πρόσθεσε ο λόρδος Γουέστ, εξηγώντας ότι “το Ιράν μας βλέπει (σ.σ. το Ηνωμένο Βασίλειο)ως τον μικρό Σατανά, ενώ ο μεγάλος Σατανάς είναι η Αμερική“.

Ευρύτερη εμπλοκή

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις στο Ισραήλ και έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν τη χώρα στον αγώνα της κατά της Χαμάς. Αλλά παρά την επίδειξη της υποστήριξής τους, τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Ρίσι Σουνάκ ζήτησαν από το Ισραήλ να λάβει σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν έχουν καμία ανάμειξη στη Χαμάς και δεν πρέπει να σκοτώνονται.

Σύμφωνα με τον Λόρδο Γουέστ, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπλακούν εάν το Ισραήλ αρχίσει να πολεμά κατά της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι “αν το Ισραήλ αρχίσει να καταρρέει λόγω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τότε να εμπλακούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο“. Πρόσθεσε ότι “αν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά”, τότε το ΝΑΤΟ “θα επιδιώξει να αυξήσει τις δυνατότητές του στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση“.

Το κρίσιμο βήμα

Το έκτο και τελευταίο βήμα που θα μπορούσε να δει τη σύγκρουση να μετατρέπεται σε ολοκληρωτικό πόλεμο θα ήταν να παρέμβει η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Λόρδος Γουέστ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί επειδή το Ιράν έχει υποστηρίξει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία. Έχει υποστηριχθεί ότι πύραυλοι που προμηθεύει το Ιράν έχουν εκτοξευθεί στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας – και υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να επεκταθεί περαιτέρω αν αυτό δεν σταματήσει.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σε απάντηση στις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων και επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους. “Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στις μάχες, και απαιτούμε βαρύ τίμημα γι’ αυτό“, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα σύνορα.

Εντάσεις παντού

Το Ισραήλ εξέδωσε επίσης ταξιδιωτική οδηγία, δίνοντας εντολή στους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και την Ιορδανία – οι οποίες έχουν συνάψει ειρήνη μαζί του εδώ και δεκαετίες – και να αποφύγουν τα ταξίδια σε μια σειρά αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, του Μαρόκου και του Μπαχρέιν, το οποίο σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020. Διαμαρτυρίες κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την περιοχή.

Μια ισραηλινή χερσαία επίθεση θα οδηγούσε πιθανότατα σε δραματική αύξηση των απωλειών και στις δύο πλευρές – Παλαιστίνη και Ισραήλ. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο – κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς. Επίσης, περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι άλλοι 1.400 πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ο Ερντογάν ψάχνει να βρει συμμάχους και επενδυτές

Πώς θα μείνουν οι στρατιώτες στις θέσεις τους

Πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ αγνόησαν τον κίνδυνο της Χαμάς

Αφήστε ένα σχόλιο