AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Υγειονομικά μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων

[ad_1]

Τι πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε έγκαιρα αν τα ζώα μας έχουν κολλήσει ευλογιά ;

Εξετάζουμε τακτικά τα ζώα μας (κυρίως τα πρόβατα αλλά και τα γίδια) στο κεφάλι ,στο πρόσωπο , στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, το μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και ψάχνουμε στο δέρμα για:

­ Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες )

­ Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβιθιού (βλατίδες)

­ Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες)

­ Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).

Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω ειδοποιούμε αμέσως τους Δημόσιους Κτηνίατρους της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την μετάδοση της ευλογιάς από άλλες περιοχές της χώρας μας ;

  • Πάντα συμβουλευόμαστε από πριν την τοπική κτηνιατρική αρχή της περιοχής μας αν πρόκειται: – να αγοράσουμε ζώα
  • να αγοράσουμε ζωοτροφές ή άλλα υλικά (π.χ. στρωμνή) που θα χρησιμοποιήσουμε στην εκτροφή μας
  • Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων ούτε επιτρέπουμε επισκέπτες στην δική μας εκτροφή μας εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Δεν δανειζόμαστε εργαλεία και υλικά ούτε κριάρια ή τράγους από άλλες εκτροφές.
  • Ενημερώνουμε τις κτηνιατρικές αρχές αν διαπιστώσουμε παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων.
  • Ασφαλίζουμε την είσοδο του στάβλου μας ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα άτομα όταν λείπουμε.
  • Λειτουργούμε απολυμαντικό ποδόλουτρο στην είσοδο του στάβλου.

Τι πρέπει να κάνουμε αν στο νομό μας έχει εκδηλωθεί κρούσμα Ευλογιάς ;

Αν βρισκόμαστε σε περιοχή όπου ήδη έχει εκδηλωθεί Ευλογιά επικοινωνούμε άμεσα με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

Τι είναι η Ευλογιά του προβάτου;

Η Ευλογιά του προβάτου (ή απλώς Ευλογιά) είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια που οφείλεται σε μικρόβιο (ιό). Ποια είδη ζώων προσβάλλονται ; Η νόσος προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες. Στη χώρα μας, μέχρι τώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν.

Πώς μεταδίδεται η Ευλογιά;

Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π. ).

Πώς θα το καταλάβω αν τα ζώα μου έχουν κολλήσει Ευλογιά;

Αρχικά τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες), και δάκρυα.

Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα). Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1 εκ.(βλατίδες). Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κοκκινίλες και τα σπυριά μετατρέπονται σε στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) και ανοικτές πληγές (έλκη).

Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο. Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί μόνο 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν από την Ευλογιά του προβάτου;

Όχι, η αρρώστια δεν κολλάει στον άνθρωπο. Ωστόσο αν κάποιος άνθρωπος επισκεφθεί μια μολυσμένη εκτροφή ή έλθει σε επαφή με μολυσμένα ζώα μπορεί να μεταφέρει άθελά του (μηχανικά) την αρρώστια σε υγιή ζώα και να τα μολύνει (π.χ. με τα χέρια του, τα παπούτσια, τα ρούχα του κ.λ.π.).

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την είσοδο της Ευλογιάς στο κοπάδι μας από μολυσμένες περιοχές άλλων χωρών;

Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό ρωτάμε τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές αν η χώρα που θα επισκεφθούμε έχει ευλογιά ή άλλο μεταδοτικό νόσημα των ζώων και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν. Σε κάθε περίπτωση, όταν είμαστε σε άλλη χώρα πρέπει να αποφεύγουμε να επισκεφθούμε εκτροφές ή άλλα σημεία όπου συγκεντρώνονται ζώα (π.χ. αγορές κ.λ.π.).

Γιατί η ευλογιά είναι σημαντική για ολόκληρη τη χώρα;

 Όταν μια χώρα έχει Ευλογιά είναι πιθανό οι γειτονικές χώρες να απαγορεύσουν τις εισαγωγές αιγοπροβάτων και των προϊόντων τους από τη χώρα αυτή για να μην κολλήσουν και αυτές το νόσημα.

Γιατί είναι σημαντικό να ενημερώνονται αμέσως οι δημόσιες υπηρεσίες κάθε φορά που υπάρχει υποψία Ευλογιάς;

Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε την ευλογιά και πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα τόσο περισσότερο μειώνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης της αρρώστιας σε γειτονικά κοπάδια και γειτονικές περιοχές. Για το λόγο αυτό η δήλωση της νόσου είναι υποχρεωτική και από το νόμο.

[ad_2]

Source link

Related posts

Παράταση 12μηνου για τις άδειες φύτευσης αμπέλου με υπουργική απόφαση

Αγροτικές Ειδήσεις: Αγρότες Σε Εξέγερση: Η Γη Φωνάζει, Η Ευρώπη Ακούει;

Τα έθιμα Χριστουγέννων στις χώρες της Ευρώπης

Αφήστε ένα σχόλιο