AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Υπογραφή διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

[ad_1]

Τέσσερα ήταν τα βασικά στοιχεία των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη -Ερντογάν:

  • Η δημόσια επιμονή για αλλαγή κλίματος και της ανάγκης να διατηρηθεί. Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιστορικό χαρακτήρα στην εξέλιξη αυτή.
  • Η συνέχιση του (καλά σκηνοθετημένου) διαλόγου, με επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα μέσα στο 2024. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι διμερείς επαφες κορυφής πρέπει να γίνονται μια φορά τον χρόνο.
  • Η υπογραφή του Συμφώνου και Συνεργασίας φιλίας των δύο χωρών
  • Η προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί “διαφορετικός”, “φιλικός” και εν πάση περιπτώσει να δείξει ότι επιδιώκει τις καλές σχέσεις και τα ήρεμα νερά.

Οι διαφορές απόψεων στα σοβαρά παραμένουν, αλλά όπως φαίνεται “αφήνονται στον καιρό”

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για διακυμάνσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας οι οποίες κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα, έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, σήμερα υπεγράφη Διακήρυξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες οφείλουν να ζουν ειρηνικά, αναζητώντας λύσεις στις διαφορές τους. Όπως ανέφερε, στην περίοδο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο τελευταίων Ανωτάτων Συμβουλίων Συνεργασίας οι δύο χώρες αντιμετώπισαν “πρωτόγνωρες προκλήσεις”.

Οι νέες προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, οδήγησαν σε νέες συμφωνίες, αλλά και σε αναβάθμιση υφισταμένων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, σε πολλά επίπεδα. Ο κ.Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στη σημαντική μείωση μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, στο πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πως η Ελλάδα διαφωνεί με την Τουρκία στο Κυπριακό ζήτημα. “Για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος”, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου – όταν οι συνθήκες ωριμάσουν – “μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας“.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα θα έχει και συνέχεια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως προτίθεται να επισκεφτεί την Άγκυρα την ερχόμενη Άνοιξη. Ο ίδιος συμπλήρωσε, πως αισθάνεται ιστορικό χρέος να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά, έχοντας πετύχει να επανέλθουν οι διμερείς σχέσεις σε “ήρεμα νερά… Δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον”.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Παίρνοντας το λόγο, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε, ότι σήμερα διεξήγαγε ωφέλιμες συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συναντώνται τακτικά οι ηγέτες των δύο χωρών (τουλάχιστον) μια φορά το χρόνο.

Όπως είπε, με τον κ.Μητσοτάκη συζήτησαν σήμερα για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως ο υφιστάμενος μηχανισμός ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου Ελλάδος-Τουρκίας “συμβάλλει θετικά στην προαγωγή θετικής ατζέντας” μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ίδιος, χαιρέτισε τη σημερινή υπογραφή της διακήρυξης φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, η οποία διατράνωσε την εκπεφρασμένη αντίστοιχη βούληση των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ.Ερντογάν, σήμερα συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου Ελλάδος-Τουρκίας σε 10 δισ. Ευρώ ετησίως, από το υφιστάμενο επίπεδο των 5 δισ. Ευρώ, ενώ επίσης συμφωνήθηκε και η κατασκευή δεύτερης οδικής γέφυρας στην Ελληνο-Τουρκική μεθόριο στους Κήπους Έβρου.

“Με τον κ.Μητσοτάκη μιλήσαμε για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ευχήθηκε οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό διάλογο και με βάση το διεθνές Δίκαιο. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για ζητήματα τρομοκρατίας, με τον κ.Ερντογάν να ζητά να μην δημιουργούνται χώροι υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα οι οποίοι να υποθάλπουν την “τρομοκρατία”.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης “δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό με βάση την πραγματικότητα στο νησί”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ανθρωπιστικό δράμα στη Γάζα, απορρίπτοντας κάθε επιχείρημα υπέρ του βομβαρδισμού άμαχων Παλαιστινίων, 17 χιλιάδες εκ των οποίων έχουν μέχρις στιγμής σκοτωθεί από τις Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που ο κ.Ερντογάν χαρακτήρισε “εγκλήματα πολέμου” και “εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας”.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους “στα σύνορα του 1967”, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος να αναλάβει η χώρα του και ρόλο εγγυήτριας δύναμης σε τυχόν αντίστοιχη διεθνή διαδικασία.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε, πως “δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που δεν μπορεί να επιλυθεί με καλή βούληση”, ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό “για τη φιλοξενία του”, ευχόμενος “να βγουν σε καλό για τους δύο λαούς οι σημερινές συνομιλίες”.

Μάλιστα, προσκάλεσε δημοσίως τον κ.Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Άγκυρα προσεχώς, ανταποδίδοντας την διπλωματική χειρονομία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Η λίστα θανάτου στον πόλεμο Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος αναζωπυρώνει την τρομοκρατία στη Δύση

Τίποτα το ασυνήθιστο στα σορταρίσματα πριν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς

Αφήστε ένα σχόλιο