AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Φιτιλιές για μπλόκα τα αγροτικά συλλαλητήρια, έγινε η αρχή στο Βόλο

[ad_1]

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μηχανημάτων και παραγωγών κατάφεραν τα συντονιστικά όργανα του αγροτικού συνδικαλισμού στην Μαγνησία, το πρωί της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου. Για νωρίς το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων, έδωσαν ραντεβού επί των οδών Λαρίσης – Αθηνών και στη συνέχεια με τα τρακτέρ έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου, για να καταλήξουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το προαύλιο της οποίας γέμισε τρακτέρ. Εκεί αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων.

 

Το πλαίσιο αιτημάτων:

– Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.

– Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης εισοδήματος με 1.000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, καρύδια, αχλάδια, κεράσια και αμύγδαλα στο σύνολο των αγροτών. Καταβολή αποζημίωσης λόγω της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα 200 ευρώ ανά στρέμμα. Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες  για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια – ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.

– Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. 

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

 Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

– Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

– Να συμπεριληφθούν οι συνάδελφοι καστανοπαραγωγοί που εξαιρέθηκαν από την τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ στα κάστανα στη Δράκεια όπως επίσης και οι υπόλοιπες ποικιλίες μήλων που δεν αποζημιώθηκαν.

– Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.

– Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

 

Στους δρόμους των Γρεβενών τα τρακτέρ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες των Γρεβενών, οι οποίοι χθες (15/1/2024) πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, τα οποία στη συνέχεια τα παρέταξαν απέναντι από το Διοικητήριο, στην είσοδο της πόλης.

Παράλληλα επέδωσαν το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Γρεβενών.

 

Συσκέψεις και μπλόκο Πλατυκάμπου στη Θεσσαλία

Στο μεταξύ οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας διοργανώνουν πανθεσσαλική σύσκεψη, την Τετάρτη (17 Ιανουαρίου) στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου θα συζητηθεί ο παραπέρα συντονισμός και κλιμάκωση του αγώνα».

Επίσης οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Εξομάλυνση ζήτησης για τα eco-schemes με 4 τρόπους για το 2024 αποτρεπτικό θα είναι και το ύψος των πριμ

Στρογγυλή τράπεζα TÜV AUSTRIA στις 26 Νοεμβρίου για διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού

Σειρά συσκέψεων στην Καρδίτσα για ανασυγκρότηση Θεσσαλίας, τετραήμερη περιοδεία Αυγενάκη στον κάμπο

Αφήστε ένα σχόλιο