AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Φοβάμαι μετάσταση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς

[ad_1]

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέσχισε τη Μέση Ανατολή την Κυριακή, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή αν δεν γίνουν συντονισμένες ειρηνευτικές προσπάθειες – και αυτό την ώρα που ο ηγέτης του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου ορκίστηκε να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

  • «Είναι μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να γίνει μεταστατική προκαλώντας ακόμη περισσότερη ανασφάλεια και περισσότερα δεινά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, επιβεβαιώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να «αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης» στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην αρχή πενθήμερου ταξιδιού στην περιοχή, προσπάθησε επίσης να διαβεβαιώσει τους Άραβες ηγέτες ότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στη βίαιη εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Η σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να κάνει μετάσταση”

“Αυτή είναι μια στιγμή βαθιάς έντασης για την περιοχή. Πρόκειται για μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να κάνει μετάσταση, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και πόνο”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα. Την Κυριακή βρέθηκε στην Ιορδανία και το Κατάρ, πριν προσγειωθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνομιλίες τη Δευτέρα. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προέτρεψε τον Μπλίνκεν να χρησιμοποιήσει την επιρροή της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ για να το πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανέφερε ανακοίνωση του παλατιού, προειδοποιώντας για τις “καταστροφικές επιπτώσεις” της συνέχισης της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Παρά την παγκόσμια ανησυχία για τον όλεθρο στη Γάζα και τις ευρείες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, η ισραηλινή κοινή γνώμη στηρίζει σταθερά τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει στόχο την εξόντωση της ομάδας Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, αν και η υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να συνεχίσει τα αντίποινα

“Ο πόλεμος δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους – την εξάλειψη της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων μας και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ”, δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή. “Το λέω αυτό τόσο στους εχθρούς μας όσο και στους φίλους μας”.

Υπενθυμίζουμε ότι περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 πιάστηκαν όμηροι στη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Για τους Ισραηλινούς, η πιο θανατηφόρα ημέρα στην ιστορία της χώρας και οι μαρτυρίες για φρικαλεότητες που εμφανίστηκαν αργότερα άφησαν την αίσθηση ότι η επιβίωσή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από την επίθεση του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 22.835 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, αφού 111 νεκροί και 250 τραυματίες προστέθηκαν στον απολογισμό τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσαν την Κυριακή Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας.

Η πιο σφοδρή ισραηλινή επίθεση

Η κεντρική Γάζα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πιο σφοδρής ισραηλινής επίθεσης από εδάφους και αέρος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τους κατοίκους εκεί να αναφέρουν βομβαρδισμούς από τανκς ανατολικά της περιοχής, καθώς εκρήξεις φώτισαν τον ουρανό τη νύχτα της Κυριακής. Παλαιστίνιοι στη νότια Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκόπησαν την περιοχή ανατολικά του Χαν Γιουνίς και της Ράφα.

Το Ισραήλ αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς ενσωματώνονται σκόπιμα μεταξύ των αμάχων. Η Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ, το αρνείται αυτό.

Οι μάχες έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, με πολλά σπίτια και πολιτικές υποδομές να έχουν μείνει σε ερείπια εν μέσω οξείας έλλειψης τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κάθε βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων

Μετά από συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα στο Αμμάν και με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν κάθε βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

“Οι Παλαιστίνιοι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στη Ντόχα.

Ο Μπλίνκεν και οι αξιωματούχοι του Κατάρ συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, αφού μια προηγούμενη συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ κατέρρευσε, κάτι που ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι επηρεάστηκε από την πρόσφατη δολοφονία ενός κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης ως στόχο να πιέσει τα διστακτικά μουσουλμανικά έθνη της Μέσης Ανατολής να προετοιμαστούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια της Γάζας εάν και όταν το Ισραήλ καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Με πληροφορίες από το Reuters


[ad_2]

Source link

Related posts

Οργή στο Κρεμλίνο για το «crazy S.O.B.» του Μπάιντεν για τον Πούτιν: «Εξευτελίζει τις ΗΠΑ»

Κέρδη 3 δισ. Ευρώ από τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρωσικού ενεργητικού

“Καμπανάκι” για υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ από τον οίκο Fitch

Αφήστε ένα σχόλιο