AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Φρούτα και λαχανικά της εποχής – Ποια είναι και από τι μας προστατεύουν;

[ad_1]

Φρούτα και λαχανικά της εποχής: Είμαστε ότι τρώμε έχουν πει οι σοφοί και γιατί να διαφωνήσουμε;

Είναι εξίσου σημαντικό όμως να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής για να παίρνουμε τα καλύτερα συστατικά των αγαθών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, που συμβάλλουν ευεργετικά στην λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με ωμά και φρέσκα.

Ποια φρούτα και λαχανικά βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς;

Για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, αυτό το φθινόπωρο αγοράστε τα πιο κάτω φρούτα και λαχανικά.

1. Κολοκύθες

Οι κολοκύθες είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, την χρωστική ουσία που τους δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί τους χρώμα, η οποία όταν καταναλώνεται μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τους ανθρώπους από τις καρδιακές παθήσεις. Τόσο η φρέσκα κολοκύθα, όσο και η κονσερβοποιημένη κολοκύθα, μπορεί να προστεθεί στις τηγανίτες, σε χούμους, σε smoothies ή σε πουρέ πατάτας.

Φρούτα και λαχανικά της εποχής – Ποια είναι και από τι μας προστατεύουν;

Σημειώνεται ότι οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης θρεπτικοί. Μια μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, έδειξε ότι το εκχύλισμα από τους σπόρους κολοκύθας, μπορεί να μειώσει στο φυσιολογικό την αρτηριακή πίεση των γυναικών που διανύουν την μετεμμηνόπαυσή τους. Μάλιστα, η κατανάλωση ολόκληρων των σπόρων κολοκύθας, προσφέρει στον οργανισμό φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020 και δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα με υψηλή χοληστερίνη. Σημειώνεται ότι τα ψητά μήλα, έχουν επίσης τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Φρούτα και λαχανικά της εποχής – Ποια είναι και από τι μας προστατεύουν;

3. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες θεωρούνται μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών και βήτα-καροτίνης, ουσίες οι οποίες έχουν συσχετιστεί από μελέτες με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, περιέχουν κάλιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

4. Ρόδι

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020, ο χυμός ροδιού μπορεί δυνητικά να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, για την επιβεβαίωση των εν λόγω αποτελεσμάτων στον γενικό πληθυσμό, χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες, διότι η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε μόνο άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο.

Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που είναι όπως είπαμε ευνοϊκές για την υγεία της καρδιάς, οπότε η κατανάλωση ροδιού, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Δοκιμάστε να προσθέσετε το ρόδι σε γλυκά και σε σαλάτες.

5. Μπάμια

Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, συστατικά που ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία. Αν δεν σας αρέσουν οι μαγειρευτές με ντομάτα μπάμιες, δοκιμάστε να τις ψήσετε στην σχάρα.

6. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα και σύμφωνα με μελέτες ο χυμός από παντζάρι βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία της καρδιάς. Δοκιμάστε να προσθέσετε παντζάρια σε smoothies ή να τα ψήσετε μαζί με εποχιακά λαχανικά.

7. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, τα λαχανάκια Βρυξελλών προστατεύουν από την αγγειακή ασβεστοποίηση, δηλαδή από τη συσσώρευση μετάλλων στα αιμοφόρα αγγεία που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μπορείτε να ψήσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, βασιλικό, ρίγανη ή άλλα βότανα για περεταίρω γεύση. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ψητά λαχανικά, γλυκοπατάτες και παντζάρια, με βαλσάμικο, δεντρολίβανου και λαχανάκια Βρυξελλών.

8. Κράνμπερι

Τα κράνμπερις προστατεύουν από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτες, αλλά ταυτόχρονα περιέχουν και πολυφαινόλες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Επίσης, περιέχουν προανθοκυανιδίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μια μικρή πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, τα κράνμπερις βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία. Δοκιμάστε να προσθέσετε φρέσκα κράνμπερις σε πιάτα με κρέας ή σε φέτες από ψωμί με μαρμελάδα.

[ad_2]

Source link

Related posts

Σε τραβάει ο σκύλος σου στη βόλτα; Δοκίμασε αυτό

Ας μιλήσουμε για το λευκό κρέας

Χυμός ροδιού: ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Αφήστε ένα σχόλιο