AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Χάμιλτον – Ferrari: Οι 11 Βρετανοί που έχουν οδηγήσει στο παρελθόν για την ιταλική ομάδα

[ad_1]

Με αφορμή την ιστορική συμφωνία του Λιούις Χάμιλτον με την ιταλική ομάδα, ας δούμε πόσοι οδηγοί από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «ντυθεί» στα κόκκινα στη Formula 1.

H Scuderia Ferrari πραγματοποίησε μια ιστορική συμφωνία με τον Λιούις Χάμιλτον ώστε ο Βρετανός να γίνει οδηγός της από τη σεζόν του 2025. Ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 αφήνει τη Mercedes-AMG για χάρη της ιταλικής ομάδας σε μία κίνηση που άφησε άναυδο όλο τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Χάμιλτον θα γίνει μόλις ο 12ος οδηγός από τη Μ. Βρετανία που θα γίνει κάτοικος Μαρανέλο στην ιστορία της Formula 1. Πράγματι, αυτός ο αριθμός είναι αρκετά μικρός δεδομένου το πόσοι κορυφαίοι οδηγοί από το μεγάλο νησί της Ευρώπης έχουν οδηγήσει στο σπορ.

Με αφορμή λοιπόν την ιστορική μετακίνηση του 39χρονου στη Ferrari από το 2025, ας δούμε πόσοι συμπατριώτες του έχουν οδηγήσει στο παρελθόν μονοθέσια της ιταλικής ομάδας.

Tα πρώτα χρόνια της F1

Πίσω στο 1950, στην πρώτη σεζόν της Formula 1, o Πίτερ Ουάιτχεντ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έπεισε τον Έντσο Φεράρι να δώσει μονοθέσιό του σε ιδιώτη. Ο Βρετανός έβαψε το αγωνιστικό αυτοκίνητό του πράσινο, παρότι ήταν Ferrari, και πήρε μέρος στο GP Ελβετίας. Ωστόσο απέτυχε να προκριθεί.

Το 1953 η Scuderia πήρε στις τάξεις της τον Μάικ Χόθορν, έναν οδηγό που έγραψε ιστορία με την ιταλική ομάδα. Μετά από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες, ο Βρετανός αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1958 σε μία σεζόν που έδωσε μεγάλες μάχες με τον Στέρλινγκ Μος.

Ο Πίτερ Κόλινς έγινε οδηγός της Ferrari το 1958 και για πολλούς ήταν από τους πιο αδικημένους που φόρεσαν την ιταλική στολή. Πήρε συνολικά τρεις νίκες πριν χάσει τη ζωή του στο Νίρμπουργκρινγκ το 1958.

Ο Τόνι Μπρουκς αντικατέστησε τον Χόθορν το 1959 στη Ferrari και έμεινε στην ιστορία, καθώς ένα αχρείαστο pit-stop στον τελευταίο αγώνα της σεζόν στο Σίμπρινγκ του στέρησε τον τίτλο. Βέβαια, αναγκάστηκε να σταματήσει μιας και είχε επαφή και φοβήθηκε μήπως είχε προκληθεί ζημιά.

Μονοθέσια της Ferrari οδήγησαν επίσης οι Κλιφ Άλισον, Μάικ Παρκς και Τζόναθαν Ουίλιαμς. Ο πρώτος αγωνίστηκε σε μόλις 6 GP στα κόκκινα, ο δεύτερος έτρεξε σε μη-πρωταθληματικούς αγώνες της F1, κερδίζοντας μάλιστα το «Silverstone International Trophy», ενώ ο τελευταίος έκανε τη μία και μοναδική του εμφάνιση στο σπορ με την ιταλική ομάδα.

Ο Τζον Σέρτις, ένας εκ των καλύτερων οδηγών στην ιστορία, οδήγησε για τη Scudera Ferrari και κατάφερε μάλιστα να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών το 1964. Η κατάληξή του στην ομάδα ήταν άδοξη, καθώς οι σχέσεις του με τη διοίκηση «ράγισαν» ανεπανόρθωτα το 1966.

Ο Ντέρεκ Μπελ είναι γνωστός για τη θρυλική καριέρα που έκανε στους αγώνες αντοχής. Ωστόσο κατάφερε να αγωνιστεί και στη Formula 1 με τη Scuderia Ferrari για μόλις δύο αγώνες το 1969. Μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του στη Μόντσα.

To πρόσφατο παρελθόν

Το 1989 ο Νάιτζελ Μάνσελ έφυγε κακήν κακώς από τη Williams κι έγινε ο πρώτος Βρετανός μετά από 20 χρόνια που πήγε στη Scuderia Ferrari. Οδήγησε για την ιταλική ομάδα για δύο σεζόν παίρνοντας συνολικά 3 νίκες.

Ο 11ος οδηγός από τη Μ. Βρετανία που οδήγησε μέχρι σήμερα μονοθέσια της Scuderia Ferrari ήταν ο Έντι Ιρβάιν. Η άφιξή του στο Μαρανέλο έγινε με τις ευλογίες του Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος ήθελε έναν αξιόπιστο δεύτερο οδηγό. Ο Ιρβάιν βοήθησε τη Ferrari στην εξέλιξη του μονοθεσίου και όταν τραυματίστηκε ο Σουμάχερ το 1999 στο Σίλβερστον ανέλαβε εκείνος να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ωστόσο αυτό δεν το κατάφερε απέναντι στον Μίκα Χάκινεν της McLaren Racing.

Το 2025 η o Λιούις Χάμιλτον θα γίνει ο 12ος οδηγός από τη Μ. Βρετανία που θα οδηγήσει για τη Scuderia Ferrari.

Φωτογραφίες: formula_stats/X


[ad_2]

Source link

Related posts

Superleague: Άλλαξε η ώρα στο Ατρόμητος – ΟΦΗ

Αμπερντίν – ΠΑΟΚ: Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Δικέφαλου με τον Κωνσταντέλια (vid)

Βαλένθια – Αρμάνι 84-72: Επέστρεψε από το -10 και έκανε πάρτι στο 2ο ημίχρονο (vid)

Αφήστε ένα σχόλιο