AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Χαλαρώνει το πλαίσιο για τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων στην Ευρώπη

[ad_1]

Στο τελικό ψηφισθέν κείμενο το οποίο πέρασε με 393 ψήφους υπέρ, οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν να επεκτείνουν τα μέτρα της οδηγίας μόνο σε χοιροτροφικές μονάδες με περισσότερες από 350 μονάδες ζωικού κεφαλαίου.

Εξαιρούνται οι μονάδες εκτροφής χοίρων με βιολογικές ή εκτατικές (δηλ. μη εντατικές) μεθόδους και αυτές που χρησιμοποιούν εξωτερικό χώρο για σημαντικό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα νέα όρια, που θα ισχύουν από το 2030, θα καλύπτουν επίσης πτηνοτροφεία με περισσότερες από 280 μονάδες ζωικού κεφαλαίου.

Σχετικά με τα πτηνοτροφεία, η οδηγία αφορά μονάδες με ωοτόκες όρνιθες με περισσότερες από 300 μονάδες ζωικού κεφαλαίου και στις μονάδες με κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής με περισσότερες από 280 μονάδες ζωικού κεφαλαίου. Για τις φάρμες χοίρων και πουλερικών, το όριο θα είναι 380 μονάδες ζωικού κεφαλαίου.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, κατά πόσον υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αντιμετώπισης των εν λόγω εκπομπών (μεταξύ άλλων ενδεχομένως συμπεριλαμβάνοντας τις μονάδες βοοειδών) και θέσπισης ρήτρας αμοιβαιότητας για να διασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί από τρίτες χώρες πληρούν απαιτήσεις παρόμοιες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες της ΕΕ για τις εξαγωγές προς την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο με 393 ψήφους υπέρ, 173 κατά και 49 αποχές. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δώσουν την τελική έγκρισή τους προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος μετά την τροποίησή του, δεν θα καλύπτει την εντατική εκτροφή βοοειδών αφού οι ευρωβουλευτές και οι χώρες του μπλοκ συμφώνησαν να αφαιρέσουν αυτήν την πρόβλεψη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντ’ αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει έως το 2026 πώς θα αντιμετωπίσει τις εκπομπές από την εκτροφή βοοειδών, όπως αναφέρει το Reuters.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, οι Βρυξέλλες έβαλαν νερό στο κρασί τους, υιοθετώντας ορισμένα πιο ήπια πράσινα μέτρα – παρά την προειδοποίηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της ΕΕ ότι χρειάζονται περισσότερες, και όχι λιγότερες πολιτικές προστασίας του κλίματος για να βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία άσκησαν σημαντικές πιέσεις προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που θα πληγούν από την πολιτική για τη μείωση της ρύπανσης, επισημαίνοντας ότι το αρχικό σχέδιο ήταν μη ρεαλιστικό και επαχθές.

[ad_2]

Source link

Related posts

Ο ανεκμετάλλευτος πόρος του «χρυσού» υδρογόνου πλεονέκτημα για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Αιτήσεις έως 12 Οκτωβρίου για την πρώτη πληρωμή στα Αντιχαλαζικά

Τελευταίοι έλεγχοι και δοκιμαστικές πληρωμές για πίστωση τσεκ 27 Οκτωβρίου

Αφήστε ένα σχόλιο