AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Χιλιάδες Ινδοί αγρότες επιστρέφουν στο Νέο Δελχί, νέος κύκλος διαμαρτυριών για τις τιμές των καλλιεργειών

[ad_1]

Η αγανάκτηση των αγροτών είχε κορυφωθεί τον Φεβρουάριο, με χιλιάδες από αυτούς να εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους στην πρωτεύουσα, διεκδικώντας ελάφρυνση του χρέους και εγγυήσεις για τις τιμές των καλλιεργειών.

Οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, απορρίπτοντας της πρόταση της κυβέρνησης για αγορά ορισμένων καλλιεργειών σε εγγυημένες τιμές με πενταετές συμβόλαιο.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία την περασμένη εβδομάδα, αλλά σταμάτησαν περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Δελχί. Έκτοτε, οι ηγέτες των αγροτών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τα αιτήματά τους. Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν ότι η προσφορά «δεν ήταν προς το συμφέρον τους».

Η κυβέρνηση είχε προτείνει την αγορά οσπρίων, καλαμποκιού και βαμβακιού σε εγγυημένες κατώτατες τιμές, γνωστές και ως Ελάχιστη Τιμή Υποστήριξης ή MSP, μέσω συνεταιρισμών για πέντε χρόνια. Παρ’όλα αυτά, οι αγρότες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν αμετακίνητοι στην απαίτησή τους για «νομική εγγύηση για το MSP και στις 23 καλλιέργειες».

«Καλούμε την κυβέρνηση είτε να επιλύσει τα προβλήματά μας είτε να αφαιρέσει τα εμπόδια και να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε ειρηνικά προς το Δελχί για διαδηλώσεις», δήλωσε ο Τζαγίτ Σινγκ Ντάλεουαλ, αρχηγός αγροτικού σωματείου, στα τοπικά ΜΜΕ.

Οι αγρότες θα επαναλάβουν την πορεία τους την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Γιατί διαδηλώνουν τώρα οι αγρότες ;

Ο τελευταίος γύρος διαμαρτυριών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν αγρότες από τη Χαριάνα και το Παντζάμπ άρχισαν να κάνουν πορεία προς το Δελχί. Λένε ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης 2020-21, και έχουν επίσης αιτήματα όπως συντάξεις και παραίτηση χρέους. Αλλά το πιο σημαντικό τους αίτημα είναι ένας νόμος που εγγυάται μια τιμή στήριξης για τις καλλιέργειες.

Η Ινδία εισήγαγε το σύστημα MSP τη δεκαετία του 1960, πρώτα μόνο για το σιτάρι και αργότερα για άλλες βασικές καλλιέργειες, σε μια προσπάθεια για επισιτιστική ασφάλεια.

Οι υποστηρικτές του MSP λένε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι αγρότες από ζημίες λόγω διακυμάνσεων των τιμών. Υποστηρίζουν ότι η προκύπτουσα ώθηση του εισοδήματος θα επιτρέψει στους αγρότες να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να προστατεύσουν τους καλλιεργητές από το να παρασυρθούν από μεσάζοντες.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι το σύστημα χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς δεν είναι βιώσιμο και θα είναι καταστροφικό για τη δημόσια οικονομιά. Λένε επίσης ότι θα είναι καταστροφικό για τον αγροτικό τομέα μακροπρόθεσμα, οδηγώντας σε προβλήματα υπερκαλλιέργειας και αποθήκευσης.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Piyush Goyal και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει τέσσερις γύρους συνομιλιών με τους αγρότες. Στις 18 Φεβρουαρίου, ο κ. Goyal είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις ήταν “θετικές” και ότι η κυβέρνηση επινόησε μια “out-of-the-box” λύση προς όφελος των αγροτών, των καταναλωτών και της οικονομίας.

Όμως τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των αγροτών δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε «διαφάνεια».

[ad_2]

Source link

Related posts

Συνεχίζεται η αναζήτηση για τον εντοπισμό του 31χρονου που αγνοείται στο Μεσολόγγι

Επεισόδια στην Αλίαρτο για τον θάνατο του 17χρονου Ρομά – Τραυματίστηκε στο κεφάλι ο δήμαρχος

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πηγη- Έρχεται επιδότηση επιτοκίου για 5 χρόνια σε κεφάλαιο μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ

Αφήστε ένα σχόλιο