AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Όλα όσα σκέφτεται ο Ντόνλαντ Τραμπ αν ξαναγίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

[ad_1]

Ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τα σχέδια για να αναλάβει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο και θα επικεντρωθεί στην εξόντωση πολιτικών εχθρών, στην επιβολή νέων δασμών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές, στον δραματικό περιορισμό της μετανάστευσης και στη μείωση της εμπλοκής των ΗΠΑ σε πολέμους στο εξωτερικό, σχολιάζουν οι Financial Times.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των αντιπάλων του στο προκριματικό πεδίο των Ρεπουμπλικανών και έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα σε μια ρεβάνς έναντι του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο. Και ήταν ανοιχτός σχετικά με τους στόχους του σε «πύρινες» δημόσιες συγκεντρώσεις, διαβουλεύσεις με πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησής του και συγκεντρώνοντας συγκεντρώσεις εμπειρογνωμόνων από δεξιές δεξαμενές σκέψης κοντά στις απόψεις του.

Ορισμένοι από τους τομείς εστίασής του εγείρουν κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της δημοκρατίας των ΗΠΑ και της παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Απηχεί τη γλώσσα που ακούσατε στη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του ’30», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές λένε ότι ο Τραμπ επιδιώκει απλώς να επαναφέρει την Αμερική στο σημείο που βρισκόταν πριν από τις εκλογές του 2020, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ημιτελείς εργασίες της κυβέρνησής του.

Εξάλειψη των «παρασίτων»

Σε εκδήλωση στο Νιου Χάμσαϊρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ υποσχέθηκε να «ξεριζώσει» τους «κομμουνιστές, μαρξιστές, ρατσιστές και ριζοσπαστικούς αριστερούς τραμπούκους που ζουν σαν παράσιτα μέσα στα όρια της χώρας μας».

Ο πρώην πρόεδρος λέει συχνά ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης αφού κατηγορήθηκε για ομοσπονδιακά εγκλήματα σε τέσσερις διαφορετικές Πολιτείες και έχει σηματοδοτήσει ότι θέλει να πάει σε νέο επίπεδο τον αγώνα του ενάντια στο λεγόμενο «βαθύ κράτος».

Ο Τραμπ όχι μόνο αναμένεται να επιλέξει τους δικούς του πιστούς σε κορυφαίους ρόλους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά θα επιδιώξει επίσης να εκδιώξει δημοσίους υπαλλήλους από την τωρινή κυβέρνηση, με το υπουργείο δικαιοσύνης, το FBI και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια εκκαθάριση στα κατάλληλα σημεία, αφού εξετάσουμε ποιος και τι πήγε στραβά και να δούμε πώς θα το διορθώσουμε». Αυτό μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας σε ορισμένες υπηρεσίες έναντι άλλων», δήλωσε ο Kash Patel, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας υπό τον Τραμπ και ανώτερος συνεργάτης για την εθνική ασφάλεια και τις πληροφορίες στο The Center for Renewing America, μια δεξαμενή σκέψης κοντά στον πρώην πρόεδρο.

Ο Πατέλ απέρριψε τον χαρακτηρισμό αυτών των σχεδίων ως βασιζόμενων σε «εκδίκηση ή εκδίκηση», αλλά είπε ότι έπρεπε να υπάρξει «υπευθυνότητα».

Εμπορική πολιτική 

Ο Τραμπ ανέτρεψε την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ όσο ήταν στην εξουσία, ξεκινώντας εμπορικούς πολέμους με την Κίνα και άλλους αντιπάλους, καθώς και εναντίον συμμάχων όπως η ΕΕ και η Ιαπωνία — και μπορεί να το κάνει ξανά. Τον Αύγουστο, πρότεινε γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές.

«Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ένα δαχτυλίδι γύρω από το γιακά, όπως λένε», είπε ο Τραμπ στο Fox Business. «Όταν οι εταιρείες έρχονται και απορρίπτουν τα προϊόντα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να πληρώνουν αυτόματα, ας πούμε, φόρο 10 τοις εκατό. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους».

Ο Stephen Moore, ο πρώην οικονομικός του σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, ο οποίος βρέθηκε στο Mar-a-Lago αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι λεπτομέρειες για το πώς το σχέδιο θα λειτουργήσει δεν έχει «αποκαλυφθεί ακόμη», αλλά ο Τραμπ «σίγουρα έχει μιλήσει πολύ για αυτό».

Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ είπε ότι θα χρειαστούν πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα στη νέα του θητεία. Ο Τραμπ έκλεισε συμφωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις αρχές του 2020 για να αμβλύνει τις εμπορικές εντάσεις. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν φαίνεται να έχει σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας από ανθρώπους κοντά στον Τραμπ.

Ενώ ο Μπάιντεν έχει διατηρήσει τους δασμούς της εποχής Τραμπ στην Κίνα και έχει θέσει ελέγχους στις εξαγωγές σε ευαίσθητες τεχνολογίες, έχει δώσει έμφαση στην «αποσύνδεση» από την Κίνα και όχι στην «αποσύνδεση» και προσπάθησε να μειώσει τις οικονομικές εντάσεις – συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα.

Αλλά ο πρώην αξιωματούχος Τραμπ είπε ότι η προσέγγιση του Μπάιντεν ήταν πολύ ήπια. «Θα έπρεπε να αυξήσουμε [τους δασμούς] γιατί η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», είπε.

«Θα σταματήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο Τραμπ κατακρίνει τον Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι η Χαμάς δεν θα είχε ποτέ επιτεθεί στο Ισραήλ υπό την επίβλεψή του και η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αναφέροντας οτι ο κόσμος έγινε πιο ασταθής από ό,τι όταν ήταν αυτος στην εξουσία.

Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία εντός «24 ωρών». Εφόσον γνωρίζει «όλους τους παίκτες» στον κόσμο, θα απέτρεπε τον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», αρέσκεται να αναφέρει.

Αλλά αυτό που σημαίνει στην πράξη εξακολουθεί να καταργείται, καθώς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι χωρισμένο μεταξύ μιας απομονωτικής φατρίας για τις εξωτερικές υποθέσεις με επικεφαλής τον Τραμπ και της πιο παραδοσιακής φατρίας γερακιών, η οποία περιλαμβάνει μερικούς από τους συμμάχους του.

Μια προεδρία Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας και ασφάλειας σε κρίσιμους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, καθώς και για το μέλλον του ΝΑΤΟ. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν πίεσε να ενισχύσει τη διατλαντική συμμαχία. Αλλά ο Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

«Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την απορρόφηση όλου του βάρους για αυτές τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς αφορά την επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Ράσελ Βόουτ, πρώην διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. υπό τον Τραμπ και τον πρόεδρο του Κέντρου για την Ανανέωση της Αμερικής. «Αυτό είναι κάτι από το οποίο νιώθουμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε και να αποσυρθούμε όσο περισσότερο μπορούμε».

Απελάσεις

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα των ΗΠΑ, η μερική οικοδόμηση ενός τείχους μεταξύ των νότιων συνόρων και του Μεξικού κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ δεν έχει ανακόψει το κύμα των ανθρώπων που περνούν στις ΗΠΑ αναζητώντας καταφύγιο.

Ως απάντηση σε αυτό, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί μια μαζική νέα καταστολή της μετανάστευσης σε μια δεύτερη θητεία.

«Κανείς δεν έχει δει ποτέ κάτι σαν αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ λυπηρό για τη χώρα μας. Δηλητηριάζει το αίμα της χώρας μας», είπε σε συνέντευξή του στο The National Pulse τον περασμένο μήνα.

Ο Τραμπ και οι κορυφαίοι βοηθοί του, συμπεριλαμβανομένου του Στίβεν Μίλερ, ενός σκληροπυρηνικού στην μεταναστευτική πολιτική –  που ήταν ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου, σταθμίζουν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναβίωσης της απαγόρευσης εισόδου για πολίτες από χώρες μουσουλμανικής πλειοψηφίας, της σαρωτικής συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς έγγραφα και της δημιουργίας γιγάντια στρατόπεδα κράτησης κοντά στα νότια σύνορα. Εξετάζουν επίσης το τέλος της ιδιότητας του πολίτη στις ΗΠΑ.

«Όποιοι ακτιβιστές αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Τραμπ στο παραμικρό κάνουν ένα δραστικό λάθος. Ο Τραμπ θα απελευθερώσει το τεράστιο οπλοστάσιο των ομοσπονδιακών δυνάμεων για να εφαρμόσει την πιο θεαματική καταστολή της μετανάστευσης», δήλωσε ο Μίλερ στους New York Times.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>


[ad_2]

Source link

Related posts

Η «ομάδα του Ραμστάιν» συμφώνησε για περαιτέρω βοήθεια

Οι Εργατικοί κάνουν πίσω για τις πράσινες βιομηχανίες

Κι όμως, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία “δουλεύουν”

Αφήστε ένα σχόλιο