AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ελλαδα

28η Οκτωβρίου: Μεγαλειώδης εορτασμός της εθνικής επετείου – Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών | Ειδησεις

[ad_1]

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Θεσσαλονίκη.

Η επέτειος του ιστορικού “Όχι” στην Ιταλία τιμήθηκε πλατιά από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, με την ενεργητική συμμετοχή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας.

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού “ΟΧΙ”, τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας. Στο ταραγμένο και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τις εντυπώσεις στην παρέλαση έκλεψαν οι ασκήσεις ακριβείας, οι θεαματικοί και επικίνδυνοι ελιγμοί που έκανε πάνω από τον χώρο της παρέλασης με το μαχητικό F 16 Block52+ ο κυβερνήτης του, σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων “ΖΕΥΣ”, όπως και το μήνυμα που έστειλε.

“Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα! Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες! Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στη μάχη για την ελευθερία! Χρόνια πολλά!”, είπε ο κυβερνήτης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε: «Κύριε Σμηναγέ, σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε κυρίως: “Ογδοντατρια χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ισχυρές, εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά βέβαια, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις: μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές και σταθερές συμμαχίες και κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού.

Το δικό του μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου έστειλε μέσα από ανάρτησή του στο Twitter ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε ότι «πριν από 83 χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός αποφάσιζε να αντισταθεί στις αξιώσεις του φασιστικού Άξονα με μια πάνδημη ανταπόκριση», ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του σημείωσε ότι «μέσα από τις στάχτες του πολέμου και παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός βγήκε πιο δυνατός», συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δύναμη ήταν πουτον ώθησε να αναδείξει τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας σε κυρίαρχες και καθοριστικές, όσο κι αν αυτές οι επιλογές του επιφύλαξαν νέα βάσανα και θυσίες, όσο κι αν τις πλήρωσε με αίμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση και αμέσως μετά δήλωσε: «Xρόνια πολλά σε όλες τις Eλληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Eίναι μια συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το έθνος μας για όλο τον ελληνισμό. Eίναι η ημέρα που ογδόντα τρία χρόνια πριν, η Eλλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές χώρες, θεωρητικά δυνατές χώρες από την Ελλάδα, έπεσαν μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες.

Eμείς, ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ και πέτυχε το ακατόρθωτο. Πέτυχε μία αντίσταση η οποία άλλαξε την Ιστορία.

Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό.

Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα μας, την ελευθερία μας είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία με ένα αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μια πραγματικά δυνατή οικονομία η οποία με τη σειρά της θα υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις.

Πάνω από όλα όμως είναι η ενότητα μεταξύ μας και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή», επισημανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το εορταστικό τριήμερο στην πόλη.

Δήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 έκανε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών.

Αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

[ad_2]

Source link

Related posts

Airbnb: Πού ταξίδεψαν οι Έλληνες την άνοιξη – Οι top προορισμοί σε εσωτερικό και εξωτερικό | Ειδησεις

Αγρότες για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Δεν αρκεί να μας ακούσει, θέλουμε λύσεις | Ειδησεις

Η Survivor Ειρήνη Κολιδά στο ΟΠΑΠ Game Time για τα μεγάλα ματς του Σαββατοκύριακου | Ειδησεις

Αφήστε ένα σχόλιο