AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

5η διπλωματική περιοδεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή


Νέα περιοδεία ξεκινάει σήμερα στη Μέση Ανατολή ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με βασική του δεδηλωμένη επιδίωξη την επίτευξη νέας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την ίδια στιγμή που οι σκληρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας μαίνονται ακατάπαυστα με μεγάλη σκληρότητα και αμείωτες ανθρώπινες απώλειες.

Ο αιματηρός πόλεμος στην Γάζα, ο οποίος υπεισέρχεται στον πέμπτο του μήνα, συνεχίζεται, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει εκ νέου την πολύπαθη Χαν Γιούνις στον Νότο του Παλαιστινιακού θύλακα, με στόχο στελέχη της Χαμάς που φέρονται να κρύβονται εκεί.

Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως κατέλαβε συγκρότημα κτιρίων που φέρεται να χρησιμοποίησε η Χαμάς κατά την προετοιμασία της επίθεσής της την 7η Οκτωβρίου 2023 σε Νότιους τομείς της Ισραηλινής επικράτειας. Η εγκατάσταση αυτή φέρεται να λειτούργησε ως κέντρο εκπαίδευσης, ενώ σε αυτήν το Ισραήλ ισχυρίζεται πως βρήκε μακέτες εισόδων κιμπούτς, στρατιωτικών βάσεων, Ισραηλινών τεθωρακισμένων και άλλα.

Πάντα σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, ο Μοχάμαντ Σινουάρ είχε γραφείο στο κτίριο. Πρόκειται για ανώτερο στέλεχος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ και αδελφό του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της οργάνωσης του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, έγιναν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, Νοτιότερα, που μεταξύ άλλων έπληξαν ένα νηπιαγωγείο, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Στη Ράφα, όπου προπολεμικά κατοικούσαν 270 χιλ. Παλαιστίνιοι, έχουν καταφύγει πλέον σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξ αιτίας των Ισραηλινών βομβαρδισμών και των μαχών που έχουν προκαλέσει καταστροφές ευρείας έκτασης.

Επίκειται μεγάλη επίθεση στη Ράφα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαιώνει πως ο στρατός του κατέστρεψε τα περισσότερα “τάγματα” της Χαμάς στη Ράφα. “Τα περισσότερα απ’ όσα απομένουν, βρίσκονται στο Νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Ράφα και θα ασχοληθούμε μαζί τους”, πρόσθεσε. Η αναμενόμενη μεγάλη επίθεση του Ισραηλινού στρατού στη Ράφα προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς σε αυτήν έχουν στηθεί αχανείς καταυλισμοί προσφύγων δίπλα από τα (κλειστά) σύνορα με την Αίγυπτο, σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

“Η πίεση στη Χαμάς έχει αποτέλεσμα”, πλειοδότησε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των δυνάμεών του.

Σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό των υπηρεσιών υγείας της – ελεγχόμενης από τη Χαμάς – Λωρίδας της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27.365 Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου, στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά.

Ο Ισραηλινός στρατός, έχει μέχρις στιγμής ανακοινώσει επισήμως το θάνατο 225 μελών του, αν και μερίδα του Ισραηλινού Τύπου θεωρεί τον αριθμό αυτό σημαντικό μικρότερο του πραγματικού.

Στο διπλωματικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να κηρυχθεί δεύτερη εκεχειρία, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν μιας εβδομάδας στο τέλος Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα με την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Την 7η Οκτωβρίου απήχθησαν περίπου 250 άνθρωποι από την Χαμάς, ενώ σύμφωνα με τις Ισραηλινές αρχές, στον Παλαιστινιακό θύλακα εξακολουθούν να βρίσκονται 132 όμηροι, οι 28 από τους οποίους όμως πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Οι “σταθμοί” της 5ης διπλωματικής περιοδείας Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ, αναμένεται αργότερα σήμερα στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό της πέμπτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται επίσης στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παρότι λένε πως συνεχίζουν πάντα να υποστηρίζουν “το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται”, οι ΗΠΑ πλέον δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσφορία τους έναντι της Ισραηλινής κυβέρνησης. Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ασκήσει επίσης πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας.

“Θα συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες όταν θα έχει συνομιλίες με την Ισραηλινή κυβέρνηση”, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με τον οποίο “οι ανάγκες του Παλαιστινιακού πληθυσμού βρίσκονται στην καρδιά” των Αμερικανικών μεσολαβητικών προσπαθειών.

Στη Βηρυτό, στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, έκρινε προχθές Σάββατο πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία να κηρυχθεί εκεχειρία. Η πρόταση που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, είναι συμφωνία-πλαίσιο που “πρέπει”, όπως είπε, “να μελετηθεί» από τη Χαμάς, την οποία Ισραήλ, ΗΠΑ και Ε.Ε. χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική” οργάνωση.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στη Χαμάς, το κείμενο που παραλήφθηκε προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων.

Η ηγεσία της Χαμάς, στην εξουσία της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, απαιτεί πλήρη κατάπαυση του πυρός. Κάτι που απορρίπτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά την πίεση των οικογενειών των ομήρων, οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά, απαιτώντας να κλειστεί συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι οι δικοί τους άνθρωποι.

Πριν από την άφιξη του κ.Μπλίνκεν, ο κ.Νετανιάχου εξήρε τη βοήθεια των “Αμερικάνων φίλων” στον πόλεμο, ιδίως “την υποστήριξη σε όρους εξοπλισμών, την υποστήριξη στους διεθνείς θεσμούς, την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή”.

Παράλληλα, το Βόρειο Ισραήλ δέχεται πρακτικά καθημερινές επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων, τον Νότιο Λίβανο, οχυρό του Λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως κατέστρεψε εγκαταστάσεις από τις οποίες το Σιιτικό κίνημα, που συγκαταλέγεται στους συμμάχους της Χαμάς στην περιοχή, εκτόξευε πυραύλους, καθώς και σημεία παρατήρησης της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.

Η ένταση συνεχίζεται εξάλλου και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η διεθνής ναυσιπλοΐα συνεχίζει να απειλείται από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και στοχεύουν εμπορικά πλοία εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τους χειμαζόμενους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν πέντε πυραύλους cruise των ανταρτών Χούτι, συμπεριλαμβανομένων 4 αντιπλοϊκών πυραύλων επιφανείας που ήταν “έτοιμοι να εκτοξευθούν” προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Source link

Related posts

Επιμένει στο αφήγημα περί «Ουκρανών εθνικιστών»

Προφυλακίστηκαν οι ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση

Μειώθηκαν τα ελληνόκτητα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Αφήστε ένα σχόλιο