AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Exirel Bait, η νέα αποτελεσµατική λύση για τον δάκο της ελιάς από την FMC Ελλάς

[ad_1]

του Γιώργου Κολιόπουλου



Η δραστική ουσία του Exirel® Bait, το Cyantraniliprole®, ανήκει στη χηµική οµάδα των διαµιδίων. Έχοντας τοπικά διασυστηµατική κίνηση, ελέγχει αποτελεσµατικά µια πλειάδα µασητικών και µυζητικών εντόµων – στόχων . Επιδεικνύει καινούργιο και µοναδικό τρόπο δράσης, που «στοχεύει» στο µυϊκό σύστηµα του εντόµου, σε αντίθεση µε άλλα εγκεκριµένα εντοµοκτόνα για τον δάκο, που δρουν στο νευρικό σύστηµα. Επιπλέον, εµφανίζει εκλεκτική δράση στα παρασιτοειδή του δάκου, επηρεάζοντάς τα στο ελάχιστο.

Με την εφαρµογή του Exirel Bait® προκαλείται αδρανοποίηση του µυϊκού συστήµατος του εντόµου. Επέρχεται, γρήγορα, παύση της διατροφής και της κίνησής του και το πιο σηµαντικό, εµφανίζεται αδυναµία της αναπαραγωγικής ικανότητάς του και τελικά θανάτωση.

Εποµένως, µετά από πολλά χρόνια, έχουµε µια  νέα χηµική οµάδα για την αντιµετώπιση του δάκου, µε ένα σκεύασµα σύγχρονου περιβαλλοντολογικού προφίλ, που προσφέρει µεγάλη διάρκεια δράσης και υψηλή αποτελεσµατικότητα. 

∆ολωµατικός ψεκασµός και ψεκασµός καλύψεως

Το εντοµοκτόνο Exirel® Bait έχει λάβει οριστική έγκριση κυκλοφορίας για δολωµατικούς ψεκασµούς και κατ’ εξαίρεση έγκριση για ψεκασµούς καλύψεως για το δάκο της ελιάς.

Η δόση για τον δολωµατικό ψεκασµό είναι 7,5 κ.εκ. Exirel® Bait / στρµ.,  σε συνδυασµό µε το προσελκυστικό  ENTOMELA 75 SL.  Η ποσότητα ψεκαστικού διαλύµατος ανά ελαιόδεντρο είναι 300 κ.εκ. και ψεκάζουµε στο εσωτερικό της κόµης του ελαιόδεντρου, στη βορινή πλευρά, σε µορφή χονδρών σταγονιδίων.  Ο ψεκασµός συστήνεται να γίνεται νωρίς το πρωί και µόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Η τελευταία επέµβαση πριν τη συγκοµιδή (PHI) είναι 7 ηµέρες.         Επίσης, η δόση στον ψεκασµό καλύψεως είναι 50 – 75 κ.εκ. Exirel® Bait ανά 100 λίτρα νερό. Συστήνεται ο συνδυασµός µε  150 κ.εκ. Codacide® (φυτικό λάδι ελαιοκράµβης) ανά 100 λίτρα νερό. Το Codacide® δρα ως επιφανειοδραστικό/προσκολλητικό, ενισχύοντας τη διείσδυση του σκευάσµατος στον ελαιόκαρπο και αυξάνοντας τη χρονική του δραστικότητα. Η τελευταία επέµβαση πριν τη συγκοµιδή (PHI) είναι 14 µέρες. Ο ψεκασµός πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί, µε καλό λούσιµο και χωρίς απορροή.

Το ψεκαστικό διάλυµα δεν χρειάζεται ρυθµιστή pH ακόµη και εάν το pH είναι µεγαλύτερο από 8, µε την προϋπόθεση ο ψεκασµός να ολοκληρωθεί µέσα σε 3 ώρες από την παρασκευή του διαλύµατος.

Ειδικά σχεδιασµένη µορφή

Το εντοµοκτόνο Exirel® Bait, µε την ειδικά σχεδιασµένη µορφή του ως Γαλακτώδες Αιώρηµα (SE), για ψεκασµούς φυλλώµατος, προσφέρει ισχυρή, τοπικά διασυστηµατική κίνηση και καταπολεµάει εξίσου καλά ακµαία, και προνύµφες του δάκου όλων των σταδίων (L1, L2, L3). Επιπλέον, το σκεύασµα διατηρείται σταθερό για τρία (3) χρόνια εφόσον αποθηκευτεί σωστά κλεισµένο στην αρχική του συσκευασία, σε χώρο ξηρό, δροσερό, καλά αεριζόµενο, µακριά από φωτιά ή έντονη θερµότητα, σε κανονικές συνθήκες αποθήκευσης και θερµοκρασίας.        Ακόµη, για το σκεύασµα,  υπάρχουν θεσµοθετηµένα MRLs, όσον αφορά τα υπολείµµατα για το Cyantraniliprole®, (Exirel® Bait) σε Ευρώπη, Αµερική, Καναδά, Αυστραλία και άλλες χώρες σε ελαιόλαδο και ελαιόκαρπο και έτσι δεν τίθεται κανένα  πρόβληµα µε τις εξαγώγιµες ποσότητες.

Συµπερασµατικά, η FMC Hellas, καινοτοµώντας, προσφέρει ένα νέο και αξιόπιστο «όπλο» στα χέρια του ελαιοκαλλιεργητή,  µε την µοναδική τεχνολογία του εντοµοκτόνου Exirel® Bait, στην καταπολέµηση του δάκου. Έτσι έχοντας πρόσβαση σε αυτή τη λύση, δίνεται η δυνατότητα στον Έλληνα παραγωγό να αυξήσει την ποσότητα και να καλυτερεύσει την ποιότητα του ελαιόκαρπου – ελαιόλαδου, ενισχύοντας µε αυτόν τον τρόπο το εισόδηµά του.

Οδηγίες εφαρµογής


Ο µέγιστος αριθµός εφαρµογών ανά καλλιεργητική περίοδο, µε ελάχιστο µεσοδιάστηµα έως τρεις (3), ανά 7 ηµέρες, στο δολωµατικό ψεκασµό και έως δύο (2), ανά 10 µέρες στον ψεκασµό καλύψεως, ενώ αν γίνει συνδυασµός των δύο µεθόδων, τότε θα πρέπει να γίνουν, το πολύ, τρεις (3) εφαρµογές συνολικά. Η οδηγία αυτή, όσον αφορά τον αριθµό των εφαρµογών, πρέπει να τηρείται σχολαστικά για τη σωστή διαχείριση της ανθεκτικότητας. ∆υστυχώς οι αποτελεσµατικές λύσεις, που αφορούν τη χηµική καταπολέµηση του δάκου είναι λίγες, µην έχοντας την πολυτέλεια να «χάνονται» δραστικές λόγω εµφάνισης ανθεκτικότητας.

*MSc-MBA Γεωπόνος, Marketing Specialist Ν. Ελλάδας, FMC Χηµικά Ελλάς



[ad_2]

Source link

Related posts

Κούρεμα χρέους ζητά η ΕΘΕΑΣ για τα κόκκινα δάνεια συνεταιρισμών

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Πανσαμιακή αγροτική κινητοποίηση στις 17 Γενάρη στο Βαθύ

Αφήστε ένα σχόλιο