AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

S.O.S εκπέμπει ο Ζελένσκι και μεταβαίνει στις ΗΠΑ

[ad_1]

Ζελένσκι-Μπάιντεν

Με διαδρομή μέσα από… ναρκοπέδιο μοιάζει η αποστολή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα του στη μάχη της κατά της Ρωσίας.

Ανησυχίες

Για τρίτη φορά σε έναν χρόνο ο Ουκρανός Πρόεδρος θα βρεθεί σήμερα στο Κογκρέσο, όπου διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις για τη νέα αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί και τον Λευκό Οίκο. «Αν κάποιος εμπνέεται από τα άλυτα ζητήματα στο Καπιτώλιο, αυτός είναι μόνο ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν και η άρρωστη κλίκα του», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ομιλία του ενώπιον Αμερικανών στρατιωτικών στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, νέες αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δείχνουν ότι «η Ρωσία φαίνεται να πιστεύει ότι ένα αδιέξοδο στο στρατιωτικό πεδίο στη διάρκεια του χειμώνα θα εξαντλήσει τη δυτική στήριξη προς την Ουκρανία» και τελικά θα προσφέρει στη Ρωσία το πλεονέκτημα, παρά τις ρωσικές απώλειες, δήλωσε η Έντριεν Γουάτσον εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ενόψει της άφιξης Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.

Διορία ως την Παρασκευή

Την Παρασκευή, το αμερικανικό Κογκρέσο αναστέλλει τις συνεδριάσεις του για φέτος και οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι στιγμής αρνούνται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την παροχή βοήθειας ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζονται για την Ουκρανία και το Ισραήλ, με την ακραία πτέρυγα του GOP να απαίτει εδώ και τώρα να γίνουν μείζονες αλλαγές (προφανώς επί τα χείρω) στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, εξαρτώντας την ψήφο τους από αυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε με σκληρούς όρους την κατάσταση, σχολιάζοντας ότι «η Ιστορία θα κρίνει αυστηρά όσους γυρνούν την πλάτη τους στον σκοπό της ελευθερίας». Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, «αυτή θα είναι η πιο σημαντική επίσκεψη» του Ζελένσκι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή στάσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ζελένσκι πρέπει να προσπαθήσει πολύ.

Η Μόσχα… παρακολουθεί

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθήσει πολύ στενά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ήδη έχει παράσχει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την κατάσταση και περαιτέρω οικονομική βοήθεια θα αποτύχει εξίσου.

«Τα άλλα δεκάδες δισ. δολάρια που η Ουκρανία θέλει να διοχετευθούν στην οικονομία της επίσης είναι καταδικασμένα στο ίδιο φιάσκο… Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, αλλά επίσης δεν μπορεί να αλλάξει και την πορεία της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”», είπε ο Πεσκόφ και υπογράμμισε ότι οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης υπονομεύουν την εξουσία του προέδρου Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Πότε αναμένεται να παραλάβει η Τουρκία τα πρώτα νέα F-16 Viper

O Πούτιν περιμένει τον Τραμπ για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν Ευρωπαίοι ηγέτες

Εγκαταλείψτε την Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα

Αφήστε ένα σχόλιο