AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Γιατί η Χαμάς… δεν ενθουσιάστηκε με την ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ

[ad_1]

Όπως είναι γνωστό, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προέβη σε παρέμβαση για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές στη Δύση, τα όσα είπε ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής στο Λίβανο μάλλον δεν προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση στην ηγεσία της Χαμάς.

Στην ομιλία του που παρακολουθήθηκε στενά από παρατηρητές στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, ο Χασάν Νασράλα κράτησε αποστάσεις από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και επέδειξε αρκετή αυτοσυγκράτηση, δείχνοντας από τη μία πλευρά υποστήριξη στη Γάζα, αλλά χωρίς να κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ. Όπως έγραψε και το economico.gr, ο Νασράλα ξεκαθάρισε με έμφαση ότι το Ιράν δεν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς, ότι ήταν “εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή, για την Παλαιστίνη, τον αγώνα της, τον λαό της” και “δεν σχετίζεται με κανένα περιφερειακό ή διεθνές ζήτημα“.

“Να περιμένουν”

Ο Νασράλα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα “πληρώσουν το τίμημα” επειδή δεν εμπόδισαν την εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση. “Στους Αμερικανούς, λέω: Οι απειλές εναντίον μας δεν έχουν καμία χρησιμότητα“, δήλωσε ο Νασράλα στο τηλεοπτικό του μήνυμα της Παρασκευής. “Αυτός που θα πληρώσει το τίμημα θα είναι… τα συμφέροντά σας, οι στρατιώτες σας και οι στόλοι σας“. Προέτρεψε επίσης όσους θέλουν η Χεζμπολάχ να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη σύγκρουση να κάνουν υπομονή.

Σε όσους λένε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να ξεκινήσει έναν πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή, λέω να περιμένουν. Αυτές είναι οι απαρχές“, δήλωσε ο Νασράλα. “Θα αναληφθούν περισσότερες ενέργειες εναντίον του Ισραήλ από πολλά διαφορετικά μέτωπα και αυτό το ζήτημα θα γίνει πιο εμφανές τις επόμενες ημέρες“. Η Χεζμπολάχ εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τα κοινά σύνορα με τη χώρα, αλλά στην ομιλία του ο Νασράλα άφησε να εννοηθεί ότι οι επιθέσεις αυτές “δεν θα είναι το σύνολο της δράσης” της οργάνωσης κατά του Ισραήλ.

Τι επιδιώκει το Ιράν

Ο Νασράλα περιμένει και παρακολουθεί για να δει αν η Χαμάς αντιμετωπίζει “υπαρξιακή απειλή” από το Ισραήλ, η οποία θα απαιτούσε την παρέμβαση της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι το Ιράν πιθανότατα θα προτιμήσει να θυσιάσει τη Χαμάς παρά να χαραμίσει τη Χεζμπολάχ, εκτός αν απειληθεί το ίδιο. Σημειώνουν, δε, ότι η Χαμάς, η οποία είναι ήδη δυσαρεστημένη με το επίπεδο υποστήριξης της Χεζμπολάχ,κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένη πρέπει να είναι με την ομιλία του Νασράλα.

Για ποιο λόγο; Διότι, σημειώνουν, οι παρατηρήσεις του πατούσαν αποκλειστικά και μόνο στη στρατηγική να ακούγεται σαν “πολεμιστής που δεν κηρύσσει πόλεμο“, ενώ, παρότι παρείχε αρκετή υποστήριξη για τη Γάζα, ταυτόχρονα δεν φάνηκε να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Υπογραμμίζουν, δε, ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν να χάσουν πάρα πολλά από την είσοδο στη σύγκρουση, αν και εξακολουθούν να επωφελούνται από αυτήν, καθώς, όπως τονίζουν, το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με το τέλμα, η εικόνα των ΗΠΑ είναι κουρελιασμένη και τα αραβικά κράτη παραλύουν.

Μείωση ανησυχιών

Η ομιλία του Νασράλα πιθανότατα μειώνει τους φόβους στο εσωτερικό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και του Πενταγώνου ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να ανοίξει ένα δεύτερο στρατιωτικό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ο ηγέτης της φιλοϊρανικής οργάνωσης πήρε σαφείς αποστάσεις από τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι ουδείς πλην της ίδιας της οργάνωσης στη Γάζα συμμετείχε στον σχεδιασμό της επίθεσης του περασμένου μήνα στο νότιο Ισραήλ. “Αυτή η επιχείρηση είναι αποτέλεσμα μιας 100% παλαιστινιακής απόφασης“, δήλωσε ο Νασράλα.

Η αυτοσυγκράτηση που μοιάζει να επιδεικνύει υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η Τεχεράνη στη χρήση της Χεζμπολάχ στην ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους Άραβες συμμάχους της. Η πολιτοφυλακή διαθέτει  οπλοστάσιο περίπου 150.0000 ρουκετών και πυραύλων. Η χρήση τους  για την υποστήριξη της Χαμάς θα στερούσε από την Τεχεράνη ένα από τα σημαντικότερα αποτρεπτικά της μέσα έναντι του Ισραήλ ή των ΗΠΑ που στοχεύουν την πυρηνική υποδομή του Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νασράλα εμφανίστηκε μέσα από τα ίδια του τα λόγια να περιγράφει τη Χεζμπολάχ ως μη κεντρικό παίκτη στον πόλεμο της Γάζας αλλά ως μέρος ενός “μετώπου υποστήριξης“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Αερόχημα UAV της Χεζμπολάχ έπληξε σχολείο στο Ισραήλ – Αυξάνονται οι απειλές στο Νότο της χώρας από Υεμένη “και αλλού”

Ο Τραμπ μπορεί να σώσει την περιουσία του

Εκτός διαγωνισμού για το νέο «αεροσκάφος της ημέρας της κρίσεως» η Boeing

Αφήστε ένα σχόλιο