AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Δερματικό επίθεμα μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου στέλνοντας τα δεδομένα σε smarthone

[ad_1]

Επιστήμονες στην Ταϊβάν δημιούργησαν ένα επαναστατικό δερματικό επίθεμα που μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου, που έχει προκαλέσει ο καρκίνος.

Μια ομάδα ερευνητών στην Ταϊβάν ανέπτυξαν ένα δερματικό επίθεμα που μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου, που έχει προκαλέσει ο καρκίνος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρύματά τους στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano, παρουσιάζοντας τα οφέλη που μπορεί να έχει αυτό το καινοτόμο επίθεμα.

Μερικοί όγκοι αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, οι οποίοι συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα ή και με ακτινοθεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά το μέγεθος του όγκου για να διαπιστώσουν αν οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Οι ασθενείς υποβ’αλλονται σε συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία.

Οι επιστήμονες στην Ταϊβάν ανέπτυξαν έναν πολύ πιο απλό τρόπο για να γίνονται αυτές οι μετρήσεις – με ένα δερματικό επίθεμα που προσαρμόζεται στο μέγεθος του όγκου και, το πιο εντυπωσιακό, είναι πως μεταδίδει αυτά τα δεδομένα, μέσω ειδικού λογισμικού, απευθείας στο smartphone. Το επίθεμα περιγράφεται από τους επιστήμονες ως ένα «ελαστικό αυτοκόλλητο, που μπορεί να συμμορφώνεται με τα χαρακτηριστικά ενός όγκου και χρησιμεύσει ως συσκευή παρακολούθησης».

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία

Το πλαστικό αυτό επίθεμα είναι εμποτισμένο με νανοσωματίδια των 100 νανόμετρων, κατασκευασμένα από άφνιο. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, το αυτοκόλλητο μετατοπίζεται για να προσαρμοστεί στο νέο του μέγεθος, αλλάζοντας τη διάταξη των νανοσωματιδίων και επομένως τις ηλεκτρικές ιδιότητες του υλικού. Αρχικά δοκιμάστηκε σε ποντίκια με όγκους σε μέγεθος κόκκου ρυζιού και διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να παρακολουθεί με ακρίβεια το μέγεθος του όγκου για έως και επτά ημέρες.

Ο Parag Mallick στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, χωρίς να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα ενός τέτοιου επιθέματος στην παρακολούθηση των θεραπειών κατά του καρκίνου, υποστηρίζει ότι, επειδή αφορά μόνο τους όγκους που προκαλεί ο καρκίνος και βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, δεν θα ήταν αποτελεσματό για όγκους που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο σώμα και γι’αυτό ίσως χρειαστεί να γίνει κάποιος επανασχεδιασμός.

Πηγή: Medical Press / Φωτογραφία iStock

[ad_2]

Source link

Related posts

Όταν τα ζευγάρια δεν μπορούν να τα βρουν στο κρεβάτι

Αυτά είναι τα συμπτώματα της παραλλαγής JN.1 που σαρώνει τη χώρα

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει τον διαβήτη σε δευτερόλεπτα από τη… φωνή μας

Αφήστε ένα σχόλιο