AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Διευκολύνεται η διάθεση σπόρων βάμβακος που είχαν επενδυθεί με Apron το 2023

[ad_1]

Η απόφαση συνυπογράφηκε χθες από τον υπουργό και τον γενικό γραμματέας Γ. Στρατάκο και όπως εξήγησε ο κ. Αυγενάκης στηρίζεται στην ανάγκη προστασίας της βιωσιμότητας και της λειτουργίας του τομέα παραγωγής βαμβακόσπορου σποράς στη χώρα μας.

«Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, λόγω της επικάλυψης που έχουν τα αποθέματα», διευκρίνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως οι ελληνικές ποικιλίες βαμβακιού είναι υπερπολύτιμες, καθώς είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα και τις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας και σε καμία περίπτωση η χρήση ξένων ποικιλιών δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει.

Η αναγκαιότητα για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης εν πολλοίς υπαγορεύτηκε από το ισχυρό πλύμα που δέχθηκε η βαμβακοκαλλιέργεια από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης «εκτός από την παραγωγή βαμβακιού, χάθηκε κάτω από τα νερά και ο πολύτιμος βαμβακόσπορος σποράς από τις ελληνικές ποικιλίες που κυριαρχούν στην βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Και το υπουργείο με γρήγορα αντανακλαστικά πράττει το βέλτιστο για το ελληνικό βαμβάκι».

Περαιτέρω ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα υπάρξει νέα πρόσκληση για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας, το λεγόμενο «Κομφούζιο», για διάφορες καλλιέργειες στη χώρα, μεταξύ των οποίων και το βαμβάκι.

Αναφερόμενος, επίσης, στις τροποποιήσεις του εθνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στις δομικές αλλαγές που διεκδικεί η χώρα μας για την καλύτερη εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε την ιδιαίτερη αξία που έχει για τους βαμβακοκαλλιεργητές η παρέκκλιση που επιτεύχθηκε στην απόκλιση της παραγόμενης ποσότητας, από το 20% στο 30%, προκειμένου οι παραγωγοί να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι.

Καταλήγοντας ο υπουργός ανακοίνωσε πως γίνεται δεκτό το αίτημα για επανασύσταση και λειτουργία της ομάδας εργασίας για το βαμβάκι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Ο Δήμος Αθηναίων κατασκευάζει μνημείο για τα θύματα των Τεμπών

Η ιστορία του ούζου μέσα από την έκδοση «Απόσταγμα Ζωής»

Χρυσός Κόκορας µε σπίτι στον Όλυµπο και την πιο µελετηµένη εκτροφή

Αφήστε ένα σχόλιο