AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Κλείνει τα 60 έτη ο εμβληματικός παγκόσμιος κώδικας τροφίμων Codex Alimentarius


Μιλώντας στην τελετή έναρξης, ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu σημείωσε ότι από το 1963, ο Codex έχει αυξηθεί σε 189 μέλη από τα αρχικά 30. «Πριν από εξήντα χρόνια, ο στόχος ήταν να τονιστεί η ταχέως αυξανόμενη σημασία των διεθνώς αποδεκτών προτύπων τροφίμων ως μέσου της προστασίας των καταναλωτών και των παραγωγών παγκοσμίως και της αποτελεσματικής μείωσης των εμπορικών φραγμών – αυτοί οι στόχοι εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικοί σήμερα», είπε.

«Περισσότερο από ποτέ, συνεχίζει να δίνεται σημαντική έμφαση στην επιστήμη και την αξιολόγηση κινδύνου ως βάση για τα πρότυπα, καθώς προσβλέπουμε στην επιστήμη για να αποτρέψουμε τα τρόφιμα από το να γίνουν μη ασφαλή και να μειώσουν τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών», πρόσθεσε.

«Ο Codex Alimentarius συγκεντρώνει τον κορυφαίο επιστήμονα του κόσμου για να αναλύσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και να συζητήσει συγκεκριμένους μικροβιολογικούς ή χημικούς κινδύνους. Οι συζητήσεις τους επικεντρώνονται στην προστασία των πιο ευάλωτων, όπως τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες, και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές και περιφερειακές διαφορές κατανάλωση τροφίμων», εξήγησε ο Qu, σημειώνοντας ότι λόγω της μακρύτερης και πιο περίπλοκης τροφικής αλυσίδας σήμερα, τα συστήματα πρόληψης και ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το Codex, έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικά και σημαντικά. Ο Codex ορίζει επίσης την ποιότητα των τροφίμων παρέχοντας οδηγίες για την υγιεινή, την επισήμανση, τη διατροφή και τις τεχνικές μέτρησης και δειγματοληψίας που πιστοποιούν την ασφάλειά τους.

Μάλιστα, στην διάρκεια της 46ης συνόδου του FAO θα βρεθεί στο επίκεντρο η έγκριση μιας σειράς νέων κειμένων και κατευθυντήριων γραμμών σύμφωνα με τους στόχους της για τη διασφάλιση της παραγωγής και του εμπορίου ασφαλών τροφίμων. Ο κύριος στόχος του Codex είναι η καθιέρωση παγκόσμιων προτύπων τροφίμων με βάση επιστημονικά στοιχεία και αντικειμενικά κριτήρια. Το επίκεντρο αυτών των προτύπων είναι η αξιολόγηση των επιστημονικών ευρημάτων και των πιθανών κινδύνων, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων και στη μείωση της πιθανότητας τροφιμογενούς ασθένειας. Η επιστημονική βάση για αυτά τα πρότυπα παρέχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον FAO.

Αυτές οι συστάσεις είναι εθελοντικές για τα κράτη μέλη, αλλά παρέχουν μια δομή για τους εθνικούς νόμους για την υγεία. Χάρη σε αυτά, οι καταναλωτές προστατεύονται ολοένα και περισσότερο από μη ασφαλείς ή χαμηλής ποιότητας αγορές τροφίμων και οι εισαγωγείς έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα λάβουν συμβατές αποστολές αγαθών. Η Επιτροπή στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα παγκόσμια πρότυπα τροφίμων είναι τα ίδια και ότι δημιουργούνται και τηρούνται κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια, την ποιότητα και τις δίκαιες πρακτικές των τροφίμων.

Στις έξι δεκαετίες δραστηριότητάς της, η Επιτροπή του FAO έχει υιοθετήσει εκατοντάδες κατευθυντήριες γραμμές και κώδικες πρακτικών και χιλιάδες αριθμητικά πρότυπα και έχει γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ασφαλή παραγωγή, αποθήκευση και διανομή τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Μετά τις συζητήσεις της ολομέλειας που ξεκίνησαν στις 27 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες εκδηλώσεις την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, για να συζητηθεί η εφαρμογή προτύπων, η μείωση της τροφιμογενούς αντιμικροβιακής αντοχής και το Ταμείο Codex. Η έγκριση της τελικής έκθεσης έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023.

Κοινοποιήστε το:


Source link

Related posts

Συνεχίζει ανοδικά και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Αρδευτικά έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ στην ΑΜ-Θ υποσχέθηκε ο Αυγενάκης

Παραγωγή ανθρώπινης ινσουλίνης στο γάλα διαγονιδιακών βοοειδών

Αφήστε ένα σχόλιο