AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Μελέτη αποκαλύπτει νέες αιτίες εγκεφαλικής αιμορραγίας εκτός από τραυματισμό

[ad_1]

Η αιμορραγία στον εγκέφαλο δεν είναι πάντα απόρροια κάποιου τραυματισμού στο κεφάλι.

Μπορεί να την προκαλέσουν τα ίδια τα αγγεία του εγκεφάλου στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τα κύτταρα του αίματος που «κολλάνε» στο εσωτερικό τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους είναι πολύ σημαντικά.

Μια πρώτη στο είδος της μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, αποκάλυψε έναν νέο «ένοχο» στον σχηματισμό εγκεφαλικών αιμορραγιών εκτός από τους τραυματισμούς στα αιμοφόρα αγγεία, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των «γερασμένων» ερυθρών αιμοσφαιρίων με τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Τα τριχοειδή αγγεία είναι τα πιο μικρά αιμοφόρα αγγεία του σώματος.

Τι δείχνουν τα ευρήματα

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neuroinflammation, περιγράφουν πώς η ομάδα μπόρεσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία με την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια σταματούν στα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου και στη συνέχεια να παρατηρήσει πώς συμβαίνει η αιμορραγία.

Οι εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες σχετίζονται με μια ποικιλία άλλων καταστάσεων υγείας που εμφανίζονται σε υψηλότερα ποσοστά σε ηλικιωμένους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της νόσου του Αλτσχάιμερ και του ισχαιμικού εγκεφαλικού.

«Έχουμε εξερευνήσει στο παρελθόν αυτό το ζήτημα σε συστήματα κυτταροκαλλιέργειας, αλλά η τρέχουσα μελέτη μας είναι σημαντική για την επέκταση της κατανόησής μας σχετικά με τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνουν οι εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες«, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Mark Fisher, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCI.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν βαθιές κλινικές επιπτώσεις, καθώς εντοπίσαμε μια σχέση μεταξύ της βλάβης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των εγκεφαλικών αιμορραγιών που εμφανίζονται σε τριχοειδές επίπεδο».

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα των επιστημόνων έδειξε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια «σταματούν» μέσα στα τριχοειδή αγγεία τα οποία ενεργοποιούν έναν πολύπλοκο μηχανισμό για να τα απομακρύνουν από τα σημεία που «κολλήσανε».

Στη διαδικασία αυτή περικλείουν κύτταρα με συνέπεια να αιμορραγεί το τριχοειδές αγγείο.

Η διαδικασία αυτή λέγεται ενδοθηλιακή ερυθροφαγοκυττάρωση.

Καθώς φεύγουν από τα τριχοειδή αγγεία, τα φλεγμονώδη κύτταρα της μικρογλοίας κατακλύουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που οδηγεί στην εγκεφαλική αιμορραγία.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα

«Πάντα πιστεύαμε ότι για να συμβεί εγκεφαλική αιμορραγία, τα αιμοφόρα αγγεία πρέπει να τραυματιστούν ή να διαταραχθούν.

Βρήκαμε ότι οι αυξημένες αλληλεπιδράσεις των ερυθρών αιμοσφαιρίων με τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική πηγή εγκεφαλικών επεισοδίων«, δήλωσε ο συν – συγγραφέας Dr. Xiangmin Xu, καθηγητής ανατομίας και νευροβιολογίας UCI και διευθυντής του Κέντρου για τη Χαρτογράφηση Νευρωνικών Κυκλωμάτων.

«Πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς τη ρύθμιση της κάθαρσης των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου και επίσης να αναλύσουμε πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να σχετίζεται με την ανεπαρκή παροχή αίματος και το ισχαιμικό εγκεφαλικό, που είναι η πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού, για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών».

Φωτογραφίες: istock

[ad_2]

Source link

Related posts

Πρέπει να ανησυχούμε αν εμφανίζουμε μελανιές; Πότε δημιουργούνται

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρας

Dentist Pass: Η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου

Αφήστε ένα σχόλιο